Skip to content

Lichten gebruiken in After Effects

15 de december de 2022
designer using graphics tablet at computer 645426203 5a4be2a2482c520036546b78

Een van de grootste voordelen van After Effects is de mogelijkheid om studio-3D-animaties te maken. Daarnaast is er de mogelijkheid om lichten te creëren, vergelijkbaar met meer uitgewerkte 3D-programma’s zoals Maya of Cinema 4D. Maar hoe werken lichten in After Effects en hoe gebruik je ze? Laten we erin duiken en het bekijken.

3D van After Effect is 2,5D

After Effects-versie van 3D is niet echt 3D, zoals je zou denken in termen van een Pixar-film of een videogame. Het is echt 2,5D — opgebouwd uit objecten die hoogte en breedte hebben maar geen diepte, hoewel je ze op elkaar kunt stapelen en een illusie van diepte kunt creëren. Het lijkt veel meer op de stijl van South Park (hoewel South Park is gemaakt in Maya). Het is alsof je stukjes papier hebt die je kunt steunen en in Z-ruimte kunt plaatsen; ze hebben zelf niet echt diepte, maar je kunt een scène creëren met diepte erin. Het kan een beetje lastig zijn om je hoofd eromheen te wikkelen, maar blijf erbij, want als je eenmaal begrijpt hoe de 3D werkt in After Effects, kun je een aantal heel mooie animaties en effecten maken met het programma.

Uw compositie maken

Dus open je After Effects-programma en laten we een nieuwe compositie maken door te selecteren Samenstelling > Nieuwe samenstelling of door de sneltoets te gebruiken Commando + N. Dat zal het New Comp-venster openen. Titel het “Lichte test” of zoiets slims, zodat we kunnen proberen goede organisatorische gewoonten te versterken bij het werken in After Effects. Maak het 1920 bij 1080 (wat altijd uw werkstandaard zou moeten zijn). Stel de framesnelheid in op 23.97 en maak het rond 10 seconden lang. Zodra we al die klik hebben gedaan Oké.

Een licht creëren

Nu we onze compositie hebben ingesteld, gaan we een licht creëren. Selecteer in uw vervolgkeuzemenu bovenaan het scherm Laag > Nieuw > Licht. U kunt ook met de rechtermuisknop op uw tijdlijn of werkruimte klikken en selecteren Nieuw > Lichtof gebruik de sneltoets Shift+Command+Alt+L. Zodra we dat hebben gedaan, zou je het venster Lichtinstellingen op je scherm moeten zien verschijnen, hier kunnen we bepalen wat voor soort licht het is en wat de functies ervan zijn. We hebben een paar opties, Parallel, Plek, Punten Omgeving.

Parallel licht

Een parallel licht is een soort licht, een lightbox. Het creëert een vlak dat het licht eruit projecteert, in plaats van dat het een individueel punt is. Parallelle lampen zorgen meestal voor een meer gelijkmatig verdeelde hoeveelheid licht in een groter gebied met een meer geleidelijke uitval vanuit het midden.

Schijnwerper

Een spotlight in After Effects werkt net als een spotlight in het echte leven; het is een enkel punt waar je rond kunt richten en naar dingen kunt wijzen. Het zijn meestal kleinere, meer cirkelvormige, gefocuste lichten waarmee u kunt bepalen hoe breed of smal het is en hoe scherp de fall-off is. Spotlights worden meestal gebruikt om een ​​specifiek deel van een frame te markeren; de rest is in zwarte schaduw met een vrij scherpe daling.

Punt Licht

Een puntlicht is alsof je een gloeilamp neemt en aan een draad hangt en die gebruikt om je frame te verlichten. Het is een lichtpunt dat je kunt verplaatsen, maar zonder de extra functies van de spot, zoals de mogelijkheid om de breedte aan te passen. Om het gebied van het puntlicht te regelen, regel je de helderheid, dus hoe helderder het puntlicht, hoe meer van de scène het zal laten zien, maar het zal ook alles beginnen uit te blazen dat zich direct rond het punt van dat licht bevindt.

Omgevingslicht

Omgevingslicht zorgt voor verlichting voor uw hele scène, maar zonder de mogelijkheid om dat licht te manoeuvreren of te plaatsen of de kegel of het wegvallen direct te regelen. Omgevingslicht is het meest verwant aan de zon; het zal je hele scène verlichten, maar je hebt er niet veel controle over. Een omgevingslicht zou het meest worden gebruikt als u de verlichting van het hele frame wilt beïnvloeden.

Het licht toepassen op uw scène

Laten we de Vleklicht optie omdat dat de meeste opties bevat om mee te spelen en van te leren. Dezelfde technieken zijn van toepassing op alle andere vormen van verlichting, ze hebben alleen een paar minder opties dan de schijnwerper, maar dezelfde principes zijn op hen van toepassing als de schijnwerper. Selecteer Plek van de Licht type menu en laten we de andere functies bekijken. We hebben de kleur van ons licht, als je dit verandert, verandert de kleur van je licht. Vervolgens hebben we intensiteit, een maat voor hoe helder het licht is. Laten we het voorlopig houden 100%; lager gaan dan dat maakt het zwakker en hoger gaan maakt het helderder en blaast het midden van de schijnwerper uit. Vervolgens hebben we de kegel hoek en kegel veer, de kegelhoek bepaalt hoe breed de spot is, dus hoe hoger de hoek hoe groter de cirkel zal zijn en hoe kleiner de hoek hoe kleiner hij zal zijn. Kegelveer bepaalt hoe scherp de rand van ons licht is, dus een veer van 0% zal een harde lijn zijn en een hogere 100% zal een geleidelijke vervaging van het licht zijn in plaats van de scherpe rand.

Afval, Straalen Afval afstand zijn allemaal vergelijkbaar met kegelveer, alleen zijn ze meer van toepassing op de buitenkant van het licht dan op de rand van het licht. Een vloeiende fall-off met een grote straal en een grote fall-off-afstand zal een veel groter licht lijken dat langzaam in duisternis verandert in plaats van een scherpe, gefocuste schijnwerper.

Schaduwen werpen

Dit krijgt zijn eigen kleine gedeelte omdat het een belangrijk element is bij het maken van je lampen. De kans is groot dat als je lichten maakt in After Effects, je wilt dat ze schaduwen werpen. Om dat te doen, moeten we er zeker van zijn dat ons Casts Shadows-vakje hier in ons is aangevinkt Lichte instellingen venster. Zodra we controleren of Shadow Darkness en Shadow Diffusion beschikbaar komen om te veranderen. Duisternis is duidelijk hoe donker de schaduw is, en diffusie is hoe zacht of scherp het is. Een hoge diffusie betekent dat het een vage rand heeft, terwijl een lage diffusie een scherpe lijn aan de rand van de schaduw zal creëren. Laten we voor nu de diffusie op 10 zetten. Zodra we op OK klikken, zie je je licht verschijnen in je compositie.

Beheersing van het licht

Zodra ons licht in de compositie is verschenen, kunnen we beginnen met bewegen en positioneren als dat deel uitmaakt van de lichtopties (onthoud dat omgevingslicht niet kan worden geplaatst). Met de schijnwerper ziet u dat we onze standaard rode, groene en blauwe pijlen eraan hebben bevestigd alsof het een ander 3D-object is dat in After Effects is gemaakt. Deze regelen de X-, Y- en Z-posities van het licht. U kunt op elk van deze pijlen klikken en slepen om te helpen verplaatsen en positioneren waar u uw licht wilt hebben. Je zult ook merken dat we met schijnwerpers een lijn en een punt hebben die eraf komen. Dit bepaalt waar de schijnwerper naar wijst. Dat is de Point of Interest van de spotlamp. We kunnen zowel de positie als het interessante punt afzonderlijk animeren en verplaatsen, dus het is alsof we een echte schijnwerper hebben en deze over de vloer kunnen schuiven en de richting ervan kunnen aanpassen. Alle bedieningselementen bevinden zich in het licht en alles waar we niet blij mee zijn, kunnen we aanpassen, zelfs nadat we het licht hebben gemaakt. De optie Transformeren in het vervolgkeuzemenu van ons licht in onze tijdlijn regelt al zijn positionering en rotatie, en de vervolgkeuzelijst Lichtopties bestuurt alles vanuit het instellingenvenster dat we eerder hebben ervaren, dus we hebben genoeg mogelijkheden om ermee te rommelen totdat we krijg het digitale lichteffect waar we naar op zoek zijn.

Lichten hebben invloed op uw objecten

Omdat onze scène op dit moment gewoon licht is, willen we iets maken om het te beïnvloeden, dus laten we een nieuwe vaste stof maken om het te laten oplichten. Kiezen Laag > Nieuw > Stevig of gebruik Commando + Y om het venster Solid Settings te openen. We maken er een volledige 1920 x 1080 van, zodat het onze scène vult en het elke gewenste kleur geeft, klik dan Oké. Je zult merken dat wanneer we onze vaste stof maken, het eruitziet als een gigantisch kleurblok, dat helemaal niet wordt beïnvloed door het licht. Zelfs als we het onder ons licht in de tijdlijn slepen, wordt het nog steeds niet beïnvloed. Dat komt omdat om een ​​laag te laten reageren op belichting, het een 3D-laag moet zijn binnen After Effects. Dus in onze tijdlijn moeten we deze nieuwe vaste laag omschakelen naar een 3D-laag door op het lege vak onder het logo van een 3D-kubus te klikken. Dat zal een kubus in deze lege doos plaatsen en onze laag in een 3D-laag veranderen en je zou hem moeten zien oplichten door je licht zodra we dat aanzetten.

Schaduwen creëren tussen objecten

Laten we nu nog een stap verder gaan en een ander object maken zodat we een After Effects-schaduw in actie kunnen zien. Voer dezelfde techniek uit als het maken van een solide (Commando + Y) en dan nemen we die vaste stof en schuiven deze een klein beetje naar links. Nu hebben we het nodig als een 3D-laag zodat het de verlichting accepteert, dus schakel datzelfde lege vak onder het pictogram van de 3D-kubus om die laag naar een 3D-laag te schakelen. We moeten het ook wegtrekken van onze oorspronkelijke vaste stof, om enige afstand tussen de twee te creëren, zodat ze niet recht op elkaar worden gestapeld. Klik en sleep de blauwe pijl of ga naar de transformatie-opties van de laag en verschuif de Z-positie, zodat we deze nieuwe vaste stof dichter bij ons licht en van de andere laag af trekken. Je zult meteen merken dat er geen schaduwen lijken te zijn. Het maakt niet uit waar u uw licht positioneert of kantelt, u zult geen schaduw zien, dat komt omdat u de mogelijkheid moet inschakelen voor lagen om visuele schaduweffecten te werpen in After Effects. Klik op de pijl naast de naam van de laag om de vervolgkeuzemenu’s weer te geven en doe hetzelfde voor Materiële opties. Je zult zien dat Casts Shadows is ingesteld op UIT standaard, dus schakel dat naar AAN. Je zou een schaduw moeten zien verschijnen achter deze laag en bovenop je andere laag. Hier kunnen we ook veel aspecten regelen van hoe onze laag licht accepteert en of het licht afwerpt dat lijkt op een reflecterend oppervlak.

Conclusie

Dus daar heb je het, dat zijn de basisprincipes van het creëren van licht in After Effects. Nadat je dat hebt gedaan, zal het gewoon een hoop vallen en opstaan ​​​​zijn om erachter te komen welke instellingen je wilt instellen op welke waarden om een ​​schaduw of licht te creëren waarvan je denkt dat het je scène het beste verlicht. Onthoud dat er geen goede of foute manier is om iets aan te steken, dus ga los en probeer echt dynamische verlichting te creëren!