Skip to content

Bouw een betere werpschaduw

6 de augustus de 2021
castshadows 58b599ca5f9b5860467d1de2

Wat te weten

  • Identificeer een denkbeeldige lichtbron en werp de schaduwen tegenover de lichtbron.
  • Dupliceer het object. Scheef en rek het duplicaat tegenover de lichtbron uit. Vul met zwart of grijs en breng aan Gaussiaans vervagen.
  • Bevestig de slagschaduw aan de basis van het object en trek de rest weg van het object en de lichtbron.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een betere slagschaduw kunt bouwen door een lichtbron te identificeren, een object te dupliceren en de schaduw aan een oppervlak te verankeren. Het bevat informatie over het maken van slagschaduwen als onderdeel van de achtergrond.

Perspectief en dimensie toevoegen met schaduwschaduwen

Net als slagschaduwen, voegen schaduwen of perspectiefschaduwen interesse toe aan elementen op de pagina. Ze werken om elementen op de pagina te verankeren, componenten van een compositie aan elkaar te binden en een vleugje realisme toe te voegen, zelfs wanneer ze worden gebruikt met onrealistische objecten en clipart. Gegoten schaduwen voegen perspectief en dimensie toe. De eerste stap is het identificeren van een denkbeeldige lichtbron.

Base Cast schaduwen op denkbeeldige lichtbron

Er ontstaan ​​schaduwen wanneer een object een lichtbron blokkeert. De vorm van het object wordt in schaduwvorm geprojecteerd over oppervlakken tegenover de lichtbron. Over het algemeen ingewikkelder om te maken dan slagschaduwen, zijn slagschaduwen nog steeds een relatief eenvoudige manier om tekst en afbeeldingen in paginalay-outs te verbeteren en een driedimensionaal uiterlijk te geven aan een plat stuk papier. Tenzij je opzettelijk een fantasiewereld creëert die de regels van licht en schaduw overtreedt, werp je schaduwen met een redelijk geplaatste denkbeeldige lichtbron gebaseerd op de realiteit. Werp je schaduw tegenover de lichtbron. Lichtbronnen die bijna van direct boven naar beneden schijnen, hebben de neiging om kortere schaduwen te creëren. Lichten meer naar de zijkant van een object maken langere schaduwen. Een heldere straal zorgt voor een meer uitgesproken schaduw, terwijl weinig licht of diffuus licht resulteert in zachtere schaduwen.

Maak snel en gemakkelijk werpschaduwen

Eenvoudige slagschaduwen zijn zwarte of grijze, enigszins vervormde duplicaten van een object

Eenvoudige slagschaduwen zijn zwarte of grijze, enigszins vervormde duplicaten van een object die zich vanaf het object over een zichtbaar of onzichtbaar oppervlak uitstrekken.

De gemakkelijkste slagschaduw:

  1. Maak een duplicaat van het object.
  2. Draai, scheef, rek het duplicaat uit in de richting van de denkbeeldige lichtbron.
  3. Vul duplicaat met zwart of grijs.
  4. Pas een lichte vervaging toe (a Gaussiaans vervagen werkt goed).

Een echte slagschaduw is meestal donkerder en scherper in de buurt van het object. Verder van het object wordt minder licht tegengehouden waardoor de schaduw lichter en zachter wordt. Een meer realistische schaduw is mogelijk door een verloopvulling te gebruiken of van donker naar licht te vervagen en vervolgens selectief de schaduw te vervagen – meer onscherpte verder van het object dat de schaduw werpt, minder vervaging in de buurt van het object.

Objecten verankeren aan een oppervlak

Slagschaduw (linksboven) laat de wandlamp zweven.  Gegoten schaduwen houden de lamp aan de muur verankerd.

Slagschaduw (linksboven) laat de wandlamp zweven. Gegoten schaduwen houden de lamp aan de muur verankerd.

Een slagschaduw geeft de illusie dat het object voor of boven het oppervlak zweeft. De slagschaduw op de lamp (linksboven) helpt niet om de lamp aan de muur te verankeren (zichtbaar of onzichtbaar). Bij een slagschaduw blijft de schaduw aan de voet van de lamp vastzitten, terwijl de rest van de schaduw weg van de lamp en op de muur neigt. Door de schaduw lijkt de platte foto driedimensionaal, maar niet alleen zwevend in de ruimte. De afbeeldingen rechtsboven en twee onderaan tonen slechts enkele van de mogelijke slagschaduwen, waaronder effen en vervagende, harde en zachte randen.

Maak schaduwen onderdeel van de achtergrond

Laat de textuur en kleur van de achtergrond door middel van slagschaduwen zichtbaar zijn.

Laat de textuur en kleur van de achtergrond door middel van slagschaduwen zichtbaar zijn.

Echte schaduwen kunnen de achtergrond donkerder maken, maar ze verdoezelen deze niet. Gebruik transparantie om de achtergrondkleuren en texturen door te laten komen. Wanneer de slagschaduw meerdere oppervlakken raakt, zoals de grond en een muur, verander dan de hoek van de schaduw om op die verschillende oppervlakken te passen. Het kan nodig zijn om meerdere slagschaduwen te maken en vervolgens alleen het gedeelte te gebruiken dat nodig is voor elk verschillend oppervlak dat het kruist.

Match gegoten schaduwen met vormschaduwen

Vormschaduwen bedekken de zijkant van het object weg van het licht.

Merk op hoe de kant met de slagschaduw iets donkerder is, overschaduwd in vergelijking met de kant naar de lichtbron toe.

Wanneer een object een schaduw werpt, zal de van het licht afgekeerde zijde ook in de schaduw zijn. Deze vormschaduwen zijn zachter, vaak minder gedefinieerd dan slagschaduwen. Wanneer u een persoon of ander object uit de originele foto haalt om in een lay-out te plaatsen, let dan op de schaduwen en verlichting op de figuur. Als de slagschaduw die u toepast niet overeenkomt met de bestaande schaduwen op de afbeelding, moet u mogelijk helderheidsregelaars toepassen om delen van de afbeelding te selecteren om vormschaduwen opnieuw te creëren die overeenkomen met uw nieuwe denkbeeldige lichtbron.