Skip to content

De definitie en locatie van het ‘deck’ in pagina-indeling

23 de juni de 2021
GettyImages 93269994 58e3f5973df78c5162550249 3c51972d6f614b4e8f09e818657ccdf8

Het dek is een krantenterm voor een korte artikelsamenvatting die de kop van een artikel begeleidt. Het dek is ook bekend als “deck copy”, “bank” of “dek”.

Traditionele decks

Vaak gezien in nieuwsbrieven en tijdschriften, is het dek een of meer regels tekst tussen de kop en de hoofdtekst van het artikel. Het dek gaat dieper in op de kop en het onderwerp van de begeleidende tekst of breidt deze uit. Decks zijn geplaatst in een lettertype dat ergens tussen de kop en de hoofdtekst is geplaatst om contrast te bieden. Het schrijven van een deck is een vaardigheid op zich. De bedoeling is om voldoende informatie te geven om de lezer te prikkelen om het hele artikel te lezen, zonder al te veel informatie weg te geven. Het is een uitwerking van de titel en heeft ongeveer hetzelfde doel als de titel: de lezer overtuigen om het artikel te lezen. Een belangrijk aspect van printontwerp is het bieden van visuele wegwijzers of visuele aanwijzingen die lezers laten weten waar ze zijn en waar ze naartoe gaan. Bewegwijzering splitst tekst en afbeeldingen op in leesbare, gemakkelijk te volgen blokken of informatiepanelen. Een kaartspel is een vorm van visuele wegwijzer die een lezer helpt een artikel te beoordelen voordat hij het hele artikel gaat lezen.

Het dek online

Decks zijn niet alleen verbannen naar de wereld van gedrukte publicaties. Online verschijnen ze vaak – onder de kop – om lezers een idee te geven van de inhoud, zelfs als ze niet doorklikken om het hele artikel te lezen. Op het web vat een deck het artikel nog steeds samen, maar het kan ook SEO bevatten en aangeven of het artikel een recensie, Q&A, analyse of andere soorten artikelen is. Het is beknopt, maakt gebruik van actieve taal en kleurrijke werkwoorden en is een voorafschaduwing van de tekst zonder kritische details weg te geven.