Skip to content

De eerste 5 dingen die u moet doen met uw nieuwe computer

2 de juli de 2023
GettyImages 926105762 24126615a9a843eb8a046b50f8b0e368 a1565f74817c44b1b5def07a0c63c7b2

Hoe aantrekkelijk het ook is om meteen aan de slag te gaan met uw nieuwe computer, er zijn een paar dingen die u eerst moet doen bij het instellen ervan. Het maakt niet uit of het een hippe nieuwe Microsoft Surface Book is, een andere Windows 11-laptop of een traditionele desktopcomputer… maak je geen zorgen over je computervaardigheden of waar specifieke toetsenbordtoetsen zijn. In plaats daarvan zijn hier vijf dingen die u moet aanpakken voordat u iets anders doet:

Heb je liever een laptop of tablet? Je eerste stappen zien er een beetje anders uit.

Werk uw antimalwareprogramma bij

Het laatste dat u wilt, is dat uw nieuwe computer wordt geïnfecteerd met malware. Wie wil dat? We hebben overwogen dit “een antimalwareprogramma installeren” te noemen, maar op bijna alle computers is er een voorgeïnstalleerd. Windows heeft de eigen tool van Microsoft ingebouwd, dus de meeste pc’s zijn klaar voor gebruik. Maar hier is het ding: het zal niet worden bijgewerkt. Waarschijnlijk niet in ieder geval. Dus ga na het instellen naar de instellingen van de scanner en werk de “definities” bij – de instructies die het programma leren hoe nieuwe virussen, Trojaanse paarden, wormen, enz. moeten worden geïdentificeerd en verwijderd. Zoals hierboven vermeld, hebben nieuwe Windows-computers doorgaans een standaard antivirusprogramma. bescherming, maar het is niet de beste. Er zijn tal van antivirusprogramma’s voor Windows die u gratis kunt krijgen; u kunt ook virussen op uw Mac verwijderen.

Installeer beschikbare Windows-updates

Ja, je zou denken dat je gloednieuw computer zou volledig worden bijgewerkt, maar de kans is groot dat dit niet het geval zal zijn. Microsoft brengt minstens maandelijks beveiligings- en niet-beveiligingsupdates uit voor Windows, vaak vaker dan dat! Zie Hoe u Windows Updates installeert als u dit nog nooit hebt gedaan en hulp nodig hebt.

De Windows Update-tool is vooraf geconfigureerd om updates automatisch te downloaden en te installeren. Hoewel dit over het algemeen een goede zaak is, kan het een beetje overweldigend zijn als er iets op de achtergrond gebeurt tijdens de eerste paar uur dat u uw nieuwe computer gebruikt. Gelukkig is het eenvoudig om de instellingen van Windows Update te wijzigen – dit is iets dat we mensen meestal aanraden te doen. Windows Update kan ook stuurprogramma-updates voor u installeren, die nodig zijn om uw hardware correct te laten werken. Microsoft biedt echter alleen basisstuurprogramma’s voor sommige hardware, en zal geen driver installeren voor sommige gamingmuizen, USB-microfoons en andere apparaten die u op uw nieuwe computer kunt aansluiten, zoals een webcam, tekentablet, enz. Gelukkig zijn er verschillende opties als het gaat om het gebruik van een gratis driver updater-tool, een programma dat kan controleren op ontbrekende of verouderde stuurprogramma’s en deze vaak voor u kan downloaden en installeren, soms zelfs automatisch. Bewaar een van die programma’s op uw computer om ervoor te zorgen dat u altijd snel toegang hebt tot deze updates. Ze zijn vooral handig als je netwerkadapter niet werkt en je een netwerkstuurprogramma nodig hebt maar geen internetverbinding hebt. Dit kan een scenario zijn als u Windows handmatig hebt geïnstalleerd.

Installeer een programma voor bestandsherstel

Deze zal je misschien verbazen. Waarom zou u een programma installeren om per ongeluk verwijderde bestanden te herstellen als u uw computer nog niet eens hebt gebruikt, laat staan ​​dat u iets bent kwijtgeraakt? Hier is waarom: de grote catch-22 over programma’s voor bestandsherstel is dat je er beter een kunt installeren voordat je het echt nodig hebt. Als u wacht tot het bestand is verwijderd om het programma te installeren, kan dezelfde ruimte op de harde schijf waarop uw verwijderde bestand zich bevindt, worden overschreven, waardoor u de verwijdering niet ongedaan kunt maken. Dat is geen risico dat je wilt nemen. Zie onze lijst met gratis softwareprogramma’s voor bestandsherstel voor een aantal uitstekende en volledig gratis hulpprogramma’s voor het ongedaan maken van de verwijdering. Installeer er gewoon een en vergeet het. Als je het in de toekomst nodig hebt, zal het er zijn.

Meld u aan voor een online back-upservice

Ja, weer een proactieve stap hier, een waar je ons ooit voor zult bedanken. Online back-upservices zijn gecombineerde softwaretools en abonnementsservices die automatisch bewaren welke gegevens u wilt beschermen op beveiligde servers buiten uw huis of bedrijf. Een online back-upservice is de beste en meest kosteneffectieve langetermijnoplossing om uw gegevens veilig te houden. De beter beoordeelde in onze lijst zijn niet duur, u kunt zoveel back-ups maken als u wilt, en ze zijn heel eenvoudig te downloaden en te installeren. Als het kopen van een nieuwe computer echter de laatste grote aankoop is die u voor een tijdje wilt doen, overweeg dan om een ​​gratis back-upservice te gebruiken of op zijn minst een lokale back-uptool.

Verwijder ongewenste programma’s

Het is u misschien al opgevallen dat uw computer werd geleverd met een heleboel… nou ja, laten we zeggen “extra” software. In theorie kan het geen kwaad om deze programma’s geïnstalleerd te laten, afgezien van het feit dat ze wat ruimte op de harde schijf in beslag nemen. In werkelijkheid draaien veel van deze vooraf geïnstalleerde programma’s op de achtergrond, waardoor geheugen en processorkracht worden ingenomen die u liever voor andere dingen gebruikt. Ons advies? Ga naar Instellingen van het Configuratiescherm, afhankelijk van uw Windows-versie, en verwijder die programma’s.

Lijst met apps en functies voor Windows 11 Instellingen

Een eenvoudigere optie, als je dat wilt, is om een ​​speciaal programma voor dit doel te gebruiken. Ze heten verwijderingsprogramma’s, en we hebben er een aantal beoordeeld. Zie onze lijst met gratis softwaretools voor het verwijderen van onze favorieten. Een van die tools wordt zelfs PC Decrapifier genoemd. Je kunt wel raden waarom.

FAQ

  • Hoe zet ik bestanden over naar een nieuwe computer?

    Als u een oudere computer vervangt, zijn de twee gemakkelijkste manieren om bestanden daartussen te verplaatsen via back-ups of met een externe schijf. U kunt bijvoorbeeld een nieuwe Mac herstellen vanaf een Time Machine-back-up van de oude; Pc’s hebben de vergelijkbare functie Bestandsgeschiedenis. U kunt ook bestanden van uw oude computer op een harde schijf plaatsen en deze vervolgens op de nieuwe aansluiten en verplaatsen.

  • Hoe verplaats ik softwarelicenties naar een nieuwe computer?

    Over het algemeen installeert u de software op uw nieuwe Mac of pc en logt u vervolgens in met uw inloggegevens. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer uw licentie alleen op een bepaald aantal apparaten kan worden gebruikt, moet u de autorisatie van de oude verwijderen voordat u de nieuwe kunt toevoegen.