Skip to content

De geschiedenis van desktoppublicaties

10 de juli de 2021
GettyImages 636891871 5a57eba8beba330036cf1286 f886c2d921d74b75a070a28ffbd9a9e5

Verschillende gebeurtenissen in het midden van de jaren tachtig, waaronder de ontwikkeling van Aldus PageMaker (nu Adobe PageMaker), luidden het tijdperk van desktop publishing in. Het was in de eerste plaats de introductie van zowel de Apple LaserWriter, een PostScript-desktopprinter, als PageMaker voor de Mac die het begin was van de desktoppublishing-revolutie. De oprichter van Aldus Corporation, Paul Brainerd, wordt over het algemeen gecrediteerd voor het bedenken van de uitdrukking ‘desktop publishing’. 1985 was een heel goed jaar.

Korte tijdlijn

  • 1984 – De Apple Macintosh debuteert.
  • 1984 – Hewlett-Packard introduceert de LaserJet, de eerste desktoplaserprinter.
  • 1985 – Adobe introduceert PostScript, de industriestandaard Page Description Language (PDL) voor professioneel zetwerk.
  • 1985 – Aldus ontwikkelt PageMaker voor de Mac, de eerste “desktop publishing”-toepassing.
  • 1985 – Apple produceert de LaserWriter, de eerste desktoplaserprinter die PostScript bevat.
  • 1987 – PageMaker voor het Windows-platform wordt geïntroduceerd.
  • 1990 – Microsoft levert Windows 3.0.

Fast forward naar 2020 en verder. U kunt nog steeds Hewlett-Packard LaserJets kopen, maar er zijn ook honderden andere printers en printerfabrikanten om uit te kiezen. PostScript was op niveau 3 terwijl PageMaker op versie 7 was, maar wordt nu op de markt gebracht voor het bedrijfsleven.

kwark

In de tussenliggende jaren sinds PageMaker’s introductie en aankoop door Adobe, Quark, Inc.’s QuarkXPress, werd het de lieveling van desktop publishing-applicaties. Maar tegenwoordig is Adobe’s InDesign stevig verankerd in de professionele sector en verleidt het veel bekeerlingen op zowel de pc- als Mac-platforms. Hoewel Macintosh door sommigen nog steeds wordt beschouwd als het favoriete platform voor professionele desktoppublishing (dat langzaam verandert), kwamen in de jaren negentig tientallen desktoppublishingpakketten voor consumenten en kleine bedrijven in de schappen, die zich richten op de groeiende legioenen pc-/Windows-gebruikers .

Microsoft voegt zich bij de menigte

Microsoft Publisher en Serif PagePlus, die het meest opvallen onder deze goedkope Windows desktop publishing-opties, blijven functies toevoegen die ze steeds meer levensvatbaar maken als kanshebbers voor de traditionele professionele apps. Desktop publishing in de 21e eeuw heeft geleid tot een verandering in de manier waarop we desktop publishing definiëren, inclusief wie desktop publishing doet en welke software wordt gebruikt, ook al blijven veel van de oorspronkelijke spelers over.