Skip to content

De nieuwe webcam van Dell wil uw DSLR vervangen

30 de december de 2022
DellUltraSharpWebcam lifestyle1 8a88dbcb3dee4b3882b8d19e7b50f593

Belangrijkste leerpunten

  • De Ultrasharp-webcam van Dell maakt gebruik van een 4K Sony Starvis-beeldsensor om de prestaties bij weinig licht te verbeteren.
  • Het ondersteunt Windows Hello biometrische login en kan uw pc automatisch activeren wanneer u hem nadert.
  • Met een prijs van $ 199,99 is het niet goedkoop (maar zeker minder dan een DSLR-camera).

Wat als uw webcam uw collega’s zou kunnen laten denken dat u een full-size DSLR-camera gebruikt? De nieuwe Ultrasharp-webcam van Dell is ontworpen om die truc uit te voeren. Het werkt zoals elke webcam, maakt verbinding via USB en verwerkt automatisch de beeldkwaliteitsaanpassingen. Maar in tegenstelling tot de meeste webcams, heeft het een Sony-beeldsensor die is ontworpen om de beeldkwaliteit bij weinig licht te verbeteren. Dell denkt dat dit de videokwaliteit van de webcam naar een nieuw niveau zal tillen – er is geen ringlicht vereist. “Feit is dat velen van ons vanwege de pandemische situatie thuis blijven en veel telefoontjes aannemen”, zei Wee Kee Yeo, vice-president bij Dell Technologies, tijdens een persbriefing op afstand. “Veel gebruikers vervolgen het pad en vragen ‘hoe kan ik mezelf er fantastisch uit laten zien?'”

Een DSLR-benchmark, maar geen DSLR-technologie

Tot nu toe was het antwoord op die vraag duur: koop een DSLR en gebruik die als webcam. De resultaten zijn geweldig, hoewel het minstens $ 500 kost en wordt ondersteund door een beperkt aantal camera’s. De Ultrasharp-camera van Dell streeft naar vergelijkbare resultaten met minder gedoe tegen een meer betaalbare adviesprijs van $ 199,99. Dell gebruikt echter geen full-frame DSLR-beeldsensor in de Ultrasharp Webcam. De camera gebruikt in plaats daarvan een 4K HDR Starvis die Sony oorspronkelijk verkocht aan fabrikanten van beveiligingscamera’s. Dit lijkt misschien een beetje lokaas van Dell (hoewel Dell nooit beweert een sensor van DSLR-kaliber te gebruiken, maar DSLR een “benchmark” noemt), maar gezien de prijs is het begrijpelijk. Starvis is bedoeld om de videokwaliteit te verbeteren bij weinig of ongelijk licht. Dit beschrijft niet alleen de schemerige gangen die beveiligingscamera’s bewaken, maar ook een thuiskantoor verlicht door een enkele LED-lamp in de hoek van de kamer. De Dell Ultrasharp Webcam is niet de eerste webcam met een Sony Starvis-sensor. Die eer gaat naar de Kiyo Pro van Razer, die in februari werd uitgebracht. Ik heb de Kiyo Pro getest en ontdekte dat hij vandaag de dag aantoonbaar de beste beeldkwaliteit bij weinig licht levert van alle webcams. Dells gebruik van een Starvis-sensor met 4K-resolutie is veelbelovend gezien wat de Kiyo Pro kan leveren bij 1080p.

Alle functies (behalve de microfoon)

Over de kwaliteit van DSLR bestaat geen twijfel, maar het gebruik van zo’n camera met je computer heeft zijn eigen nadelen. Camera’s voor professionele fotografen zitten boordevol instellingen die het gebruik van de camera intimiderend kunnen maken. DSLR’s missen ook pc-gerichte functies die het dagelijks gebruik verbeteren. De Ultrasharp-webcam van Dell gooit in het aanrecht. Het ondersteunt 4K-video met 30 frames per seconde of 1080p met 60 frames per seconde en kan worden aangepast tussen een gezichtsveld van 65, 78 of 90 graden. HDR-ondersteuning is inbegrepen en wordt gebruikt om de belichting en kleurbalans bij ongelijke verlichting te verbeteren. Het is ook een feest van de nieuwste AI-gestuurde cameratechnologie. Het heeft een IR-sensor om Windows Hello gezichtsherkenning in te schakelen. Dell doet er nog een schepje bovenop door een naderingssensor in te zetten ter ondersteuning van detectie van gebruikersaanwezigheid, een functie die uw computer automatisch uit de slaapstand haalt wanneer u nadert (en in de slaapstand zet wanneer u wegloopt).

De Dell UltraSharp-webcam gemonteerd op een computerscherm.

De software van de webcam ondersteunt auto-framing, wat, net als de nieuwe Powerconf C300 van Anker, je bewegingen kan volgen en de video kan bijsnijden om je gecentreerd te houden. Er is ook een statiefbevestiging en een magnetische privacydop. Eén belangrijk kenmerk ontbreekt echter: een microfoon. “We hebben met opzet geen microfoon aan dit apparaat toegevoegd”, zei Ray Watkins, Dell’s programmamanager voor consumentenrecensies, in een persbriefing op afstand. Dell verwacht dat klanten die geïnteresseerd zijn in een high-end webcam liever een speciale microfoon gebruiken. Toch vind ik het een vreemde omissie.

Een webcam voor elke hoek

De briefing van Dell was gericht op hoe de Ultrasharp Webcam aantrekkelijk is voor kantoorprofessionals die zijn overgestapt op werken op afstand. Watkins zei echter dat dit niet het enige gebruik van de webcam is. Hij gelooft dat het een brede aantrekkingskracht zal hebben op makers van inhoud, waaronder YouTubers en Twitch-streamers. “Dit wordt enorm in de gamegemeenschap”, zei Watkins, “want voor de prijs van één spiegelreflexcamera kun je vier of vijf van deze camera’s hebben die meerdere hoeken voor je streams doen.” Een streamer met vijf Ultrasharp-webcams klinkt als de wildste droom van Dell, maar er is waarheid ter zake. De Kiyo Pro van Razer maakt, zoals gezegd, ook gebruik van een Sony Starvis-sensor, maar mist veel van de functies van Dell, waaronder een IR-sensor, nabijheidssensor en 4K-resolutie. De Ultrasharp Webcam zou een verleidelijk alternatief kunnen zijn.