Skip to content

Uw iPod Classic kan nog steeds concurreren met de iPhone Music-app

10 de november de 2022
ipodvsiphonefight 1 9c49d2e398b6492aa28312e16590ff05

Belangrijkste leerpunten

De iPod Classic synchroniseert nog steeds met de muziekbibliotheek van Big Sur. De iPhone heeft veel meer muziekfuncties, maar de Muziek-app is opgeblazen en verwarrend. Je kunt maar beter wennen aan het ontwarren van koptelefoonkabels.

Als je alleen maar muziek wilt, is de iPod Classic misschien nog steeds beter dan de muziek-app van de iPhone. De iPod veranderde de manier waarop we naar muziek luisterden. Het was niet de eerste MP3-speler, maar het was de beste, en het liet ons eindelijk verwisselbare fysieke media dumpen voor een digitale catalogus met al onze muziek. “1.000 nummers in je zak”, luidde de slogan. Dat klinkt nu misschien niet zo veel, maar het was een revolutie in 2001 toen cassettes en cd’s het alternatief waren. Maar hoe zit het met het gebruik van de iPod vandaag? Is het een curiositeit die het beste in een vitrinekast kan worden bewaard? Of kan het meer dan zijn mannetje staan ​​tegen de opgeblazen, verwarrende muziek-apps van vandaag? De aanwijzing, zoals ze zeggen, zit in de vraag.

Oud goud

Ik heb onlangs een oude iPod Classic van 120 GB gekocht, in een doos, via de lokale advertenties. Nadat ik het had opgeruimd en erin was geslaagd om het te synchroniseren met mijn M1 Mac mini (pro tip: wacht. Het kan een paar minuten duren voordat het verschijnt nadat ik het heb aangesloten, maar het zal uiteindelijk werken), ik heb mijn hele muziekbibliotheek geladen en een wandeling gemaakt.

120GB iPad Classic op zwarte tafel

Het eerste nadeel was dat al mijn muziek jaren achterhaald was. Ik gebruik Apple Music en sinds de lancering in 2015. Dat betekent dat al mijn lokale muziek (gekopieerd van een oude back-upschijf) van toen en eerder dateert. Het zou behoorlijk duur zijn om mijn verzameling op te halen voor mijn huidige Apple Music-bibliotheek. Maar dat is een kwestie van korte duur. Laten we naar het belangrijke deel gaan. Hoe verhoudt het gebruik van de iPod zich tot het gebruik van de Muziek-app van de iPhone?

Klassieke muziek

Je navigeert door de menu’s van de iPod met het klikwiel. Draai aan het wiel om te bladeren en druk op de middelste knop om te selecteren. De menuknop gaat omhoog of terug, en de knoppen voor afspelen/pauzeren en overslaan doen wat je zou verwachten. Als je er eenmaal aan gewend bent en stopt met uit gewoonte over het scherm te vegen, is het besturingssysteem geweldig, en vanwege al die hardware-bedieningen kun je veel doen zonder na te denken. Zoek een artiest, dan een album en dan een nummer. Eenvoudig. De Muziek-app is in vergelijking een ingewikkelde puinhoop. Open de app, zoek het tabblad Bibliotheek. Tik er nogmaals op, en misschien nog een keer, om daadwerkelijk terug te keren naar het hoofdbibliotheekscherm. Dan kunt u op vrijwel dezelfde manier navigeren als de iPod. Deze basishandeling benadrukt de belangrijkste zwakte van de app. Er zit zoveel in dat het even duurt voordat je bij het gewenste onderdeel bent. Dus, hoe kan iemand de voorkeur geven aan een oude muziekspeler zoals de iPod als de iPhone zoveel meer doet? De iPhone wint in één opzicht wel. De fysieke volumeknoppen maken het gemakkelijk om het volume te wijzigen wanneer het in een zak zit. Het volume van de iPod wordt geregeld door het klikwiel wanneer er muziek wordt afgespeeld. Klinkt verstandig, het is een gelijkspel. Via een bedrade hoofdtelefoon (ik gebruikte mijn Koss Porta Pros voor deze test), klinken beide apparaten geweldig. In mijn oren is er niets anders. De eenvoud van de iPod wint dan. Maar dat is wat je zou verwachten. Het is een apparaat met één doel, en zowel hardware als software ondersteunen dat.

Moderne gemakken

Laten we nu eens kijken naar de voordelen van de iPhone, die talrijk zijn. Het kan draadloos synchroniseren met iTunes (niet via een oude USB 30-pins dockconnector). U kunt rechtstreeks vanaf het apparaat muziek kopen in de iTunes Store of in Apple Music zoeken. U kunt een draadloze hoofdtelefoon gebruiken en het afspelen vanaf een Apple Watch regelen. En je kunt Siri vertellen om elk nummer voor je af te spelen. Dus, hoe kan iemand de voorkeur geven aan een oude muziekspeler zoals de iPod als de iPhone zoveel meer doet?

iPod Classic aangesloten op Koss Porta Pros bedrade hoofdtelefoon

Het komt neer op een doel. De iPhone is geweldig omdat het aanraakscherm alles kan worden. Maar dat betekent dat je altijd moet kijken voordat je tikt. Mensen geven de voorkeur aan fysieke controle vanwege hun voorspelbaarheid. Schrijvers gebruiken toetsenborden met hun iPads. Fotografen geven de voorkeur aan camera’s met knoppen en wijzerplaten. Muzikanten debatteren eindeloos over hardware-drummachines versus drum-apps. De iPod is, op papier, veel inferieur aan de iPhone en zijn Muziek-app. Maar in gebruik is de mentale overhead veel minder. De iPod doet maar één ding. Als je het pauzeert en morgen terugkomt, is het precies waar je het hebt achtergelaten. Het wordt niet teruggezet naar de startpagina, leidt je niet af met meldingen of verwijdert downloads automatisch. Het klinkt ook net zo goed als de iPhone, en het heeft een koptelefoonaansluiting. Voor velen is het extra gedoe van het onderhouden van een muziekbibliotheek het niet waard. Maar voor sommigen zal het voelen als vrijheid.