Skip to content

Dit is wat een knock-out is in design

29 de juli de 2021
2000px Knockout trapping overprinting jpeg 5b2b448a04d1cf003631d840

In ontwerp en drukwerk, met behulp van een knock out is het tegenovergestelde van overdrukken. In plaats van een element in de ene kleur op een andere kleur te drukken, wordt het bovenste element uit het basiselement geslagen, zodat de ware kleur zichtbaar wordt. Een knock-out verwijdert een deel van de onderste afbeelding. Wanneer twee kleuren elkaar overlappen, worden ze normaal gesproken niet op elkaar afgedrukt. De onderste kleur wordt uitgeslagen – niet afgedrukt – in het gebied waar de bovenste kleur overlapt. Als de overlappende kleuren zouden worden afgedrukt, zou u mogelijk het effect van de basiskleur op het bovenste element kunnen zien.

Knock-out voorbeeld

Een klassiek voorbeeld hiervan is een gele cirkel die een zwarte cirkel gedeeltelijk overlapt. Als de gele cirkel de donkere cirkel overdrukt, wordt de lichte kleur verontreinigd door de donkere inkt eronder. In plaats daarvan schakelt het gedeelte van de gele cirkel dat de donkere cirkel overlapt het donkere gebied eronder uit om een ​​consistente kleur te behouden. Zelfs als de zwarte cirkel de gele cirkel overdrukt, lijkt het zwart met het gele eronder een andere kleur te hebben dan het zwart van de rest van de cirkel, tenzij het wordt weggeslagen. Een ander voorbeeld doet zich voor wanneer een rood vierkant een deel van een geel vierkant overlapt. Het gebied waar de twee elkaar overlappen kan oranje lijken in het voltooide gedrukte stuk als het rode vierkant het gele vierkant niet uitschakelt, omdat de meeste inkten die door commerciële drukkerijen worden gebruikt, doorschijnend zijn en niet ondoorzichtig.

Knock-out met betrekking tot trapping

Knockouts introduceren het onderwerp van vangen. Wanneer het ene element uit het andere wordt geslagen, wordt meestal een van de elementen heel licht vergroot in een proces dat trapping wordt genoemd, zodat lichte bewegingen van het papier op de pers geen witte opening tussen de twee elementen onthullen. Wanneer er een gat verschijnt, zouden de kleuren niet meer geregistreerd zijn. In het voorbeeld zou de gele cirkel iets worden vergroot om misregistratie te voorkomen. Het proces van het opvangen van knockouts wordt meestal afgehandeld door de commerciële drukkerij, hoewel het handmatig kan worden gedaan in geavanceerde software voor paginalay-out. Neem contact op met uw commerciële drukker om te zien of er van u wordt verwacht dat u elementen in uw document opsluit.

Intentie verduidelijken

Knockouts zijn een gangbare praktijk in commercieel drukwerk. Uw ontwerpsoftware kan dit automatisch doen, of de prepress-afdeling van de commerciële drukkerij kan software gebruiken die dit doet. In sommige gevallen kan echter een opdruk en de bijbehorende kleurverandering in het ontwerp zijn bedoeld. U kunt met opzet een element in één kleur overdrukken over een element van een andere kleur om een ​​derde kleur op uw project te genereren terwijl u slechts twee inktkleuren gebruikt. Hoogwaardige ontwerpsoftware biedt mogelijkheden om transparantieniveaus voor elementen in te stellen met de bedoeling andere kleuren te overdrukken. Om te voorkomen dat de prepressafdeling van een commerciële drukker per ongeluk een bedoelde overdruk “repareert” door een knock-out te maken, stuurt u uw digitale bestanden naar de printer samen met een kleurenlaserafdruk van het bestand dat duidelijk is gelabeld als uw bedoeling.