Skip to content

Een 3D-render voltooien: kleurcorrectie, bloei en effecten

12 de augustus de 2021
GettyImages 1037303842 f17610e61bb94070908f377c4a97218d

Als je klaar bent met het bijwerken van je 3D-render, richt de laatste fase van de nabewerking zich op kleurcorrectie en het toevoegen van lenseffecten. Deze instructies zijn van toepassing op 3D-rendering in Photoshop, maar dezelfde technieken kunnen worden toegepast met GIMP, Lightroom of andere grafische bewerkingssoftware.

Kies uw contrast en kleurcorrectie

Experimenteer om vertrouwd te raken met de verschillende aanpassingslagen van Photoshop (Helderheid/Contrast, Niveaus, Curven, Tint/Verzadiging, Kleurbalans, enz.). Aanpassingslagen zijn niet-destructief, dus je moet nooit bang zijn om dingen zo ver mogelijk te duwen. Een van onze favoriete oplossingen voor kleurcorrectie is het verloopgereedschap, dat een uitstekende manier is om een ​​warm/koel kleurcontrast toe te voegen en uw kleurenpalet te harmoniseren.

Lightroom heeft veel opties en presets voor fotografen waar Photoshop je geen toegang toe geeft. Hetzelfde geldt voor Nuke en After Effects.

Een lichtbloeieffect toevoegen

Het lichtbloeieffect voegt een dramatische impact toe aan een scène. Het werkt goed voor binnenopnamen met grote ramen, maar de techniek kan echt worden uitgebreid tot elke scène waar je echt kleine lichtvlekken van het scherm wilt laten springen.

 1. Maak een duplicaat van je render.

  Dubbele laag in Photoshop

 2. Plaats het op de bovenste laag van je compositie en ga dan naar Afbeelding > Aanpassingen > Niveaus.

  1628798028 164 Een 3D render voltooien kleurcorrectie bloei en effecten Aanpassingen > Niveaus in Photoshop.” class=”lazyload” id=”mntl-sc-block-image_1-0-18″ >

 3. Sleep beide schuifregelaars naar links totdat de hele afbeelding zwart is, behalve de hooglichten.

  Schuifregelaars voor uitvoerniveaus in Photoshop

 4. Wijzig de laagmodus in Overlay.

  Verander de laagmodus in Overlay.

 5. Ga naar Filter > vervagen > Gaussiaans vervagen en voeg wat vervaging toe aan de laag.

  1628798029 453 Een 3D render voltooien kleurcorrectie bloei en effecten Vervagen > Gaussiaans vervagen” class=”lazyload” id=”mntl-sc-block-image_1-0-30″ >

 6. Pas de laag aan dekking om het effect naar wens terug te schalen.

  Pas de laagdekking aan in Photoshop

Chromatische abberatie en vignettering toevoegen

Chromatische aberratie en vignettering zijn vormen van lensvervorming die worden veroorzaakt door onvolkomenheden in echte camera’s en lenzen. Omdat CG-camera’s geen onvolkomenheden hebben, zullen chromatische aberratie en lichtafval niet in een render aanwezig zijn, tenzij je ze zelf toevoegt. Het is een veelgemaakte fout om overboord te gaan met vignettering en chromatische aberratie, maar ze kunnen wonderen verrichten als ze subtiel worden gebruikt. Om deze effecten in Photoshop te maken, gaat u naar Filter > Lenscorrectie en speel met de schuifregelaars totdat je een effect bereikt waar je blij mee bent.

Lenscorrectie in Photoshop

Ruis en filmkorrel toevoegen

Graan kan uw afbeelding een zeer filmische uitstraling geven en u helpen uw afbeelding als fotorealistisch te verkopen. Er zijn bepaalde opnamen waar ruis of korrel misschien niet op zijn plaats is, dus als je voor een superstrakke look gaat, is dit iets dat je misschien wilt weglaten.

Ruis toevoegen in Photoshop