Skip to content

Een carrière starten in databases

13 de juli de 2021
85973903 56a227c03df78cf77272a942

Misschien begin je net in de professionele wereld en heb je IT als mogelijk beroep gekozen. Of misschien wil je na jaren werken in een heel ander beroep de overstap maken. Hoe dan ook, het is handig om te weten wat er werkelijk nodig is om een ​​voet tussen de deur te krijgen. Hier onderzoeken we de ervaring, opleiding en professionele referenties waarnaar werkgevers waarschijnlijk op zoek zijn bij het aannemen van IT-functies, met name databasebeheer.

Hoe doe je ervaring op met databases?

Elke werkzoekende kent de paradox van de beginner: “Je kunt geen baan krijgen zonder ervaring, maar je kunt geen ervaring opdoen zonder een baan.” Als u een aspirant-databaseprofessional bent zonder werkervaring in het veld, wat zijn dan uw opties?

Beginnen met nul ervaring

Als je echt geen werkervaring in de IT-industrie hebt, kun je het beste een baan op instapniveau zoeken als helpdeskmedewerker of als junior database-analist. Deze banen zijn niet glamoureus en zullen u niet helpen uw droomhuis te kopen. Maar dit soort “in de loopgraven” werk geeft je blootstelling aan een verscheidenheid aan gereedschappen en technieken. Nadat je een jaar of twee in dit soort omgeving hebt gewerkt, zou je klaar moeten zijn om een ​​promotie te zoeken op je huidige werkplek of deze ervaring aan je cv toe te voegen en ergens anders een baan te zoeken.

Beginnen met weinig ervaring

Als je wat ervaring hebt, heb je wat meer flexibiliteit. Je bent waarschijnlijk gekwalificeerd voor een hogere functie als systeembeheerder of in een vergelijkbare rol. Als het uw uiteindelijke doel is om databasebeheerder te worden, zoek dan een kleiner bedrijf dat databases gebruikt in hun dagelijkse activiteiten. Als u eenmaal aan het werk bent, begint u geleidelijk een aantal databasebeheerrollen op zich te nemen en al snel zult u een ervaren databasebeheerder zijn door middel van on-the-job training.

Vrijwilliger voor uw databasevaardigheden

Als geen van deze opties voor u werkt, overweeg dan om uw databasevaardigheden als vrijwilliger aan te bieden voor een lokale non-profitorganisatie. Zoek een waardige groep die een databaseontwerper/beheerder zou kunnen gebruiken. Neem een ​​paar van dergelijke projecten aan, voeg ze toe aan je cv en kijk of dat je helpt meer interviews voor betaalde functies te krijgen.

Lesgeven in databases in een klaslokaal

In het verleden zeiden technische recruiters dat je niet eens de moeite moest nemen om te solliciteren naar een technische functie in de database-industrie, tenzij je minimaal een bachelordiploma in computerwetenschappen had. De explosieve groei van internet zorgde echter voor zo’n grote vraag naar databasebeheerders dat veel werkgevers genoodzaakt waren deze eis te heroverwegen. Het is nu heel gewoon om afgestudeerden van beroeps-/technische programma’s en autodidactische databasebeheerders te vinden met niet meer dan een middelbare schoolopleiding, met posities die ooit waren voorbehouden aan afgestudeerden van de universiteit. Dat gezegd hebbende, het behalen van een diploma informatica zal je cv zeker verbeteren en ervoor zorgen dat je je onderscheidt van de rest. Als uw uiteindelijke doel is om naar een toekomstige managementfunctie te gaan, wordt een diploma meestal als essentieel beschouwd.

Een carrière starten in databases zonder diploma

Als je geen diploma hebt, wat kun je dan doen om je verkoopbaarheid op korte termijn te vergroten? Overweeg eerst om een ​​​​opleiding informatica te starten. Neem contact op met uw plaatselijke hogescholen en universiteiten om er een te vinden die een programma aanbiedt dat compatibel is met uw schema. Zorg ervoor dat u onmiddellijk een aantal informatica- en databasecursussen volgt. Afhankelijk van de school waar je naar toe gaat, moet je mogelijk algemene onderwijscursussen volgen om je diploma te behalen. Maar u kunt ze voor later bewaren om uw verkoopbaarheid nu te vergroten. Ten tweede, als u bereid bent veel geld uit te geven (of toevallig voor een werkgever werkt die de kosten voor u dekt), overweeg dan om databaselessen te volgen bij een technische opleidingsschool. Hun programma’s bieden cursussen van een week die u kennis laten maken met de concepten van databasebeheer. Verwacht enkele duizenden dollars per week te betalen voor het voorrecht om deze kennis zo snel op te doen.

Geprefereerde professionele referenties voor databases

Zoals veel aspirant-databaseprofessionals op de harde manier hebben ontdekt, komt het behalen van een technische certificering alleen niet in aanmerking om van de straat te lopen en een baan te claimen bij de werkgever van uw keuze. In combinatie met andere elementen van je cv kunnen professionele certificeringen je echter onderscheiden van de rest. Als je hebt besloten een technische certificering te behalen, is je volgende stap het vinden van een programma dat geschikt is voor je vaardigheidsniveau en carrièreambities.

Microsoft Office-gebruikersspecialist

Wil je in een kleinschalige omgeving werken met alleen Microsoft Access, dan kun je wellicht het programma Microsoft Office User Specialist overwegen. Deze certificering op instapniveau verzekert werkgevers dat u bekend bent met de functies van Microsoft Access-databases. Het certificeringsproces omvat slechts één examen en ervaren Access-gebruikers zouden dit met minimale voorbereiding moeten kunnen aanpakken. Als u Access nog nooit eerder hebt gebruikt, kunt u overwegen een cursus te volgen of een aantal op certificering gerichte boeken door te lezen voordat u aan het examen begint.

Microsoft gecertificeerde databasebeheerder

Als je je zinnen op een hoger plan hebt gezet, overweeg dan een meer geavanceerd certificeringsprogramma. Microsoft biedt bijvoorbeeld het programma Microsoft Certified Database Administrator (MCDBA) voor ervaren Microsoft SQL Server-beheerders. Het programma omvat vier uitdagende certificeringsexamens en vereist echte hands-on SQL Server-ervaring. Als u het certificeringsproces doorloopt, wordt u lid van een eliteclub van gecertificeerde databaseprofessionals.

Oracle gecertificeerde professional

Als u meer geïnteresseerd bent in Oracle, kunt u er zeker van zijn dat het een vergelijkbare certificering biedt, Oracle Certified Professional. Dit programma omvat een verscheidenheid aan certificeringstrajecten en specialiteiten, waarvan de meeste tussen de vijf en zes computergebaseerde examens vereisen die uw databasekennis op verschillende vakgebieden aantonen. Dit prestigieuze programma is buitengewoon moeilijk en vereist praktische ervaring voor een succesvolle afronding.

Ervaring is belangrijker dan referenties

Nu u weet waar werkgevers naar op zoek zijn, moet u er rekening mee houden dat er geen vaste sjabloon is voor hoe zij de combinatie van bovenstaande factoren bekijken. Als u bijvoorbeeld een lange geschiedenis hebt van steeds meer verantwoordelijke functies in een gerelateerd veld, maakt een personeelsmanager zich misschien geen zorgen dat u geen hbo-opleiding hebt. Aan de andere kant, als je onlangs een graduaat in computerwetenschappen hebt behaald en een scriptie hebt geschreven over database-optimalisatie, ben je waarschijnlijk een aantrekkelijke kandidaat, ondanks het feit dat je net van school komt. De sleutel is om eerlijk naar je ervaring, opleiding en professionele referenties te kijken, te zien waar er gaten zijn en je best te doen om ze te vullen.