Skip to content

Een Facebook-verslaving verslaan

19 de juli de 2021
482136945 56b34efa5f9b58def9c97ca7 5a832f816edd650036babc15 c87bdd49eee9440fb4f68edbc5d21e76

Wat te weten

 • Stel een alarm in om de tijd die je op Facebook hebt doorgebracht bij te houden. Stel een wekelijkse limiet in en beloon jezelf voor het behalen van doelen.
 • Download een Facebook-blokkerende app zoals Serene, ColdTurkey, Freedom of Zero Willpower.
 • Als al het andere faalt, kan het een goed idee zijn om je Facebook-account tijdelijk te deactiveren of permanent te verwijderen.

Facebook-verslaving is geen echte medische diagnose, maar wanneer een gewoonte je leven begint te verstoren, is het een probleem dat de moeite waard is om aan te pakken. Als je meer aandacht wilt besteden aan je persoonlijke interacties, werk, hobby’s en rust, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je Facebook-verslaving onder controle te krijgen.

Houd een Facebook-tijdjournaal bij

Zet een alarm op je smartphone of computer voordat je op Facebook gaat browsen. Als je klaar bent met browsen, noteer dan de hoeveelheid tijd die je op Facebook hebt doorgebracht. Stel een wekelijkse limiet in (zes uur zou genoeg zijn) en beloon jezelf als je minder dan zes uur per week op Facebook doorbrengt. Beloon jezelf niet met extra Facebook-tijd.

Download Facebook-blokkerende apps en software

Om je verslaving aan Facebook onder controle te houden, kun je een van de vele softwareprogramma’s installeren die de toegang tot Facebook en andere tijdverspillers op internet beperken of blokkeren. Serene is bijvoorbeeld een applicatie voor Mac-computers die de toegang tot bepaalde websites voor een bepaalde tijd verhindert. Andere Facebook-blokkerende apps zijn ColdTurkey, Freedom, Zero Willpower en meer. De meeste van deze programma’s maken het gemakkelijk om Facebook te deblokkeren wanneer je klaar bent.

Krijg hulp van je vrienden

Vraag iemand die je vertrouwt om een ​​nieuw wachtwoord voor je Facebook-account in te stellen en het een week of twee voor je te verbergen. Deze methode is misschien low-tech, maar het is goedkoop, gemakkelijk en effectief als je goede vrienden hebt.

Facebook deactiveren

Als geen van bovenstaande tips werkt, kun je je Facebook-account tijdelijk deactiveren. Voordat u deactiveert, wordt u om veiligheidsredenen gevraagd uw wachtwoord in te voeren. Deactivering geeft je een broodnodige pauze van Facebook en helpt je de gewoonte af te leren zonder deze volledig uit je leven te verwijderen. Wanneer je klaar bent om je Facebook-account opnieuw te activeren, log je weer in op Facebook. Ja, dat is de enige vereiste voor heractivering.

Verwijder je Facebook-account

Als al het andere faalt, ga dan voor de nucleaire optie en verwijder permanent je Facebook-account. Niemand krijgt een melding dat je je account hebt verwijderd, en niemand zal je gegevens zien na het verwijderen. Voor sommige gebruikers neemt het verwijderen van hun Facebook-account een enorm gewicht en een bron van angst weg, terwijl ze hun niet-virtuele leven nieuw leven inblazen.

Bewaar uw berichten en afbeeldingen voordat u ze verwijdert

Voordat je je Facebook-account verwijdert, wil je misschien je profielinformatie, berichten, foto’s en andere items die je hebt gepost opslaan. Facebook geeft je de mogelijkheid om een ​​archief van je account te downloaden. Als je je Facebook-account eenmaal hebt verwijderd, kun je het of de informatie die het bevatte niet meer terughalen. U zult echter verlost zijn van uw Facebook-verslaving! Het kan tot 90 dagen duren voordat Facebook al je gegevens heeft verwijderd, zelfs nadat je account is verwijderd.

Vind-ik-leuks en weergaven uitschakelen

Als je geobsedeerd bent door het aantal vind-ik-leuks en weergaven dat je op een bericht krijgt, of als je de berichten van andere mensen in je nieuwsfeed bekijkt en je afvraagt ​​waarom ze meer vind-ik-leuks krijgen dan jij, is het misschien tijd om vind-ik-leuks uit te schakelen en uitzichten. In mei 2021 heeft Facebook de optie toegevoegd om het aantal likes en views uit te schakelen. Je kunt vind-ik-leuks en weergavetellingen uitschakelen voor alle berichten die je in je nieuwsfeed ziet of alleen voor je eigen berichten. Als je niet zo’n grote stap wilt maken, schakel dan het aantal likes en bekijk het aantal berichten per geval uit. Om de like- en weergavetellingen voor je eigen berichten te verbergen met de mobiele Facebook-app, tik je op Menu (drie regels) > Instellingen en privacy > Instellingen > Instellingen voor nieuwsfeed. Kraan Reactie telt, en kies er vervolgens voor om het aantal likes en weergaven uit te schakelen voor uw berichten of de berichten van andere mensen. Om het aantal likes en weergaven voor een enkele post uit te schakelen, tikt u op het pictogram met drie stippen boven aan de post en kiest u ervoor om de like- en weergavetellingen voor die post te verbergen. Zonder je zorgen te maken over hoeveel vind-ik-leuks en weergaven je berichten krijgen, kun je misschien ontspannen en genieten van het delen van foto’s en het zien van updates van familie en vrienden.

Ben je verslaafd aan Facebook?

Het aanpakken van een ongewenste gewoonte vereist zelfbewustzijn. Stel jezelf de volgende vragen om te beoordelen of je een Facebook-verslaving hebt:

 • Gebruik ik Facebook ook als ik weet dat het niet mag, bijvoorbeeld op kantoor?
 • Voel ik me gedreven om meer dan eens per dag te posten wat ik doe of waar ik ben?
 • Neemt mijn Facebook-activiteit te veel tijd in beslag van mijn echte sociale interacties? Post ik bijvoorbeeld foto’s van een feest – terwijl ik op het feest ben – in plaats van te genieten van het feest?
 • Besteed ik vaak meer tijd op Facebook dan ik had gepland?
 • Blijf ik laat op of word ik vroeg wakker om te lezen of op Facebook te posten?
 • Ben ik geobsedeerd door reacties op mijn berichten en controleer ik regelmatig op feedback?
 • Hoe vaak ervaar ik het leven door de camera van mijn telefoon, foto’s maken en posten in plaats van te ervaren wat er om me heen gebeurt?
 • Raak ik vaak verwikkeld in geschillen op Facebook?
 • Kan ik Facebook-meldingen negeren als ik bezig ben met andere activiteiten?
 • Besteed ik elke dag meer dan twee uur op Facebook (exclusief werkgerelateerde sociale media-acties zoals posten namens mijn bedrijf)?

Er zijn veel manieren om dit probleem aan te pakken. Wat voor anderen werkt, werkt misschien niet voor jou. Geef deze ideeën een kans om u te helpen uw tijd op ’s werelds grootste sociale-medianetwerk te beperken.