Skip to content

Een gids voor asymmetrische balans in grafisch ontwerp

7 de augustus de 2021
multicolored brick wall 89547648 59a70f25af5d3a001168912e

Een asymmetrisch grafisch ontwerp is meestal niet in het midden of wordt gemaakt met een oneven of niet-overeenkomend aantal ongelijksoortige elementen. Een asymmetrisch ontwerp is niet onevenwichtig, het creëert gewoon geen netjes verdeelde of identieke paginahelften. Je kunt een interessant ontwerp hebben zonder perfecte symmetrie.

Asymmetrie in pagina-indeling

Met asymmetrische balans verdeel je de elementen ongelijkmatig binnen het formaat, wat kan betekenen dat je een grote foto in evenwicht houdt met meerdere kleine afbeeldingen. Spanning creëer je door bewust balans te vermijden. Asymmetrische balans kan subtiel of duidelijk zijn. Oneffen elementen bieden ons meer mogelijkheden om de pagina te ordenen en interessante ontwerpen te maken dan perfect symmetrische objecten. Asymmetrische lay-outs zijn over het algemeen dynamischer; door opzettelijk het evenwicht te negeren, kan de ontwerper spanning creëren, beweging uitdrukken of een stemming overbrengen zoals woede, opwinding, vreugde of casual amusement. Het is een uitdaging om een ​​asymmetrisch ontwerp te maken, maar als je het goed doet, springt het ontwerp in het oog.

Een asymmetrisch ontwerp maken

Hoewel de meeste ontwerpers de neiging hebben om symmetrische ontwerpen te ontwerpen zonder er veel over na te denken, moet je wat meer nadenken over asymmetrische ontwerpen. Experimenteer met de elementen waarmee je moet werken – tekst, afbeeldingen, ruimte, kleur – totdat je een ontwerp hebt dat bij je past.

  1. Creëer balans in je asymmetrische ontwerp zodat het ene onderdeel niet veel zwaarder is dan de rest. Het is prima om een ​​grote afbeelding te gebruiken, zolang het ontwerp het maar in evenwicht houdt met ruimte, tekst of andere elementen. Het oog van een kijker gaat eerst naar de grote afbeelding en reist dan naar de tekst of andere balancerende elementen.

  2. Gebruik witruimte om het ene element van het andere te isoleren.

  3. Focus toevoegen aan een element met kleur.

  4. Gebruik beweging. Het oog volgt pijlen of een vorm die in een richting wijst. De ogen van een kijker kijken in dezelfde richting als de ogen van een model in een afbeelding. Als het model in je ontwerp naar rechts kijkt, kijkt je kijker dat ook.

  5. Gebruik een raster om te beoordelen hoe goed uw asymmetrische ontwerp in balans is. Wanneer u een element aan de ene kant van het raster toevoegt, zoek dan naar het element, de ruimte of de kleur aan de andere kant die het in evenwicht brengt. Een paginalay-out met verspringende koppen of meerdere kleine afbeeldingen aan de ene kant van de pagina kan bijvoorbeeld worden gecompenseerd met een enkele grote afbeelding of afbeelding aan de andere kant.

Asymmetrische balans is interessant. Het voelt modern en vol energie. De relaties tussen de elementen van het ontwerp zijn complexer dan bij symmetrische ontwerpen, maar het resulterende ontwerp trekt eerder de aandacht van een kijker dan asymmetrisch ontwerp.

Asymmetrie in vouwen en stansvormen

Een gedrukt document kan op andere manieren asymmetrisch zijn. Een gevouwen stuk met duidelijk ongelijke panelen heeft asymmetrische vouwen, zoals Franse vouwen. De vorm van een stansvorm of de vorm van een verpakking waarbij links en rechts of boven en onder niet in spiegelbeeld zijn, is asymmetrisch.