Skip to content

Een Pantone-kleurengids kiezen

19 de juni de 2021
GettyImages 171582678 58e1b4f05f9b58ef7eaa2d3a

Het Pantone Matching System blijft het dominante steunkleurdruksysteem in de Verenigde Staten. Pantone verkoopt gidsen genaamd Pantone-boeken) en chips voor zowel steunkleuren als voor proceskleurendruk.

Pantone-fangidsen

Enigszins vergelijkbaar met de verfstrips in een winkel voor woningverbetering, tonen de waaiergidsen blokken van verschillende verwante kleuren met de kleurnaam of formule naast elke kleur. De strips zijn aan één uiteinde aan elkaar bevestigd om het uitwaaieren van de strips te ondersteunen. Gedrukt op gecoate, ongecoate of matte papier, gidsen kunnen afzonderlijk of in sets worden gekocht.

Bindmiddelen en chips

Deze stalenboeken worden geleverd in mappen met drie ringen en pagina’s met kleurblokken. De chips zijn kleine afscheurbare kleurmonsters. Dit formaat is ideaal voor het leveren van voorbeelden bij uw illustraties of digitale bestanden, zodat klanten een nauwkeuriger beeld krijgen van hoe de afgedrukte kleuren in hun projecten eruitzien als afgewerkte producten. Een paar speciale gidsen in bindmiddelen bieden geen afscheurchips.

Gecoate, ongecoate en matte voorraden

De papiersoort is van invloed op het uiterlijk van de inkt. Stalenboeken zijn meestal beschikbaar op gecoat, ongecoat en mat papier om beter te laten zien hoe de kleur eruit zal zien in uw toepassing. Pantone produceert ook enkele speciale geleiders die de inkten op andere oppervlakken, zoals folie en film, laten zien. Koop de boeken of fiches van het type voorraad dat u het meest gebruikt.

Formule/vaste steunkleur

De formulegidsen en vaste chips zijn de staalboeken voor steunkleurinkten. Er zijn meer dan 1.000 PMS-kleuren en een speciale gids voor het converteren van PMS-kleuren naar hun meest overeenkomende kleuren in CMYK of proceskleuren. Sommige speciale gidsen zijn gericht op metallic kleuren, pastelkleuren of tinten.

Proceskleur

Procesgidsen en proceschips helpen de selectie van proceskleuren voor vierkleuren CMYK-afdrukken te vereenvoudigen. De staalboeken voor het primaire proces bevatten meer dan 3.000 Pantone-proceskleuren met hun CMYK-percentages. De boeken zijn verkrijgbaar op gecoat en ongecoat papier en in SWOP- of EURO-edities. SWOP is een afdrukstandaard die wordt gebruikt in de VS en Azië. EURO (voor Euroscale) wordt gebruikt in Europa.

Digitale gidsen

De nieuwste innovatie in kleurgidsen, digitale chips komen overeen met meer dan 1.000 Pantone-steunkleuren met hun proceskleurequivalenten en de uitvoer van een Xerox DocuColor 6060 digitale pers. De uitscheurchips zijn beschikbaar op gecoate voorraad.

Gebruikte en oude stalenboeken

De kosten van oude boeken zijn verleidelijk, maar nieuwe boeken zijn het beste. Kleuren vervagen na verloop van tijd, dus oude boeken bieden mogelijk geen nauwkeurige weergave, waardoor ze niet nuttiger zijn voor kleurafstemming dan uw monitor en inkjetprinter. Bovendien heeft Pantone in de loop der jaren veranderingen aangebracht die sommige boeken overbodig maken. In 2004 is het gecoate en matte papier dat in alle gidsen wordt gebruikt, bijgewerkt, wat resulteerde in enkele kleurverschillen met eerdere boeken.​

Computer simulatie

Pantone-kleurenpaletten voor gebruik met Adobe Photoshop, InDesign, QuarkXPress en andere softwareprogramma’s en apps simuleren het uiterlijk van Pantone-steun- en proceskleuren (achtervoegsels van CV, CVU en CVC). Deze vereisen dat uw monitor correct is gekalibreerd; zelfs nog steeds, onthoud dat het gewoon simulaties zijn. Een gedrukt stalenboek is het beste voor kleurselectie en matching.