Skip to content

Een projector aansluiten op een luidspreker

10 de juli de 2021
projectortospeakers d919406af4d043388e79e8c9555c7fe3

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een projector op een luidspreker aansluit, inclusief methoden voor zelfstandige luidsprekers, soundbars en thuisbioscoopsystemen.

Hoe maken projectoren verbinding met luidsprekers?

Elke projector heeft zijn eigen unieke set in- en uitgangen, en u kunt een projector direct of indirect aansluiten op luidsprekers, afhankelijk van de apparatuur die u gebruikt. Bij de basisconfiguratie van de projector hoeft u meestal alleen de ingebouwde luidspreker te gebruiken of de luidsprekers rechtstreeks op de projector aan te sluiten. Daarentegen zullen meer gecompliceerde thuisbioscoopsystemen normaal gesproken een A/V-ontvanger gebruiken die het video-einde afhandelt en het audiosignaal doorgeeft aan de luidsprekers. Dit zijn de meest gebruikelijke manieren om een ​​projector op luidsprekers aan te sluiten:

 • Zelfstandige stereoluidsprekers: Deze eenvoudige optie maakt gebruik van een paar stereoluidsprekers; het gebruikt meestal actieve luidsprekers.
 • Soundbar: Dit is een vergelijkbare optie, aangezien een soundbar in wezen slechts een set actieve luidsprekers is die in een enkele eenheid zijn ingebouwd.
 • Bluetooth-luidsprekers: Sommige projectoren ondersteunen Bluetooth, in welk geval u verbinding kunt maken met elke Bluetooth-compatibele luidspreker.
 • A/V-ontvanger: Dit is een meer gecompliceerde optie. Uw streamingapparaat, dvd- of Blu-ray-speler of andere media worden aangesloten op de ontvanger, net als de luidsprekers, en video wordt uitgevoerd van de ontvanger naar uw projector. Er kunnen ook andere componenten bij betrokken zijn, zoals een versterker.

Dit zijn de soorten verbindingen die u kunt gebruiken om een ​​projector op luidsprekers aan te sluiten:

 • RCA-connectoren: Als uw projector RCA-connectoren heeft, kunt u verbinding maken met stereoluidsprekers. Elke luidspreker heeft één kabel nodig. Uw projector heeft mogelijk ook RCA-video-ingangen, met één voor composietvideo of drie voor componentvideo.
 • Stereo audio-aansluiting: Dit is hetzelfde type audio-aansluiting dat al tientallen jaren bestaat en nog steeds op veel telefoons wordt aangetroffen en vaak wordt gebruikt voor hoofdtelefoons en oordopjes. Eén TRRS-kabel van 3,5 mm kan een stereosignaal naar een set zelfstandige luidsprekers of een soundbar sturen.
 • Optisch/TOSLINK: Als je projector een optische of TOSLINK-uitgang heeft, kun je die gebruiken met een soundbar voor een surround sound-ervaring. Deze optie biedt doorgaans ook geluid van hogere kwaliteit dan een RCA- of TRRS-verbinding.
 • Bluetooth: Als u een Bluetooth-compatibele luidspreker hebt en uw projector Bluetooth ondersteunt, hoeft u geen extra kabels of componenten aan te schaffen. De verbinding is draadloos. Audio via Bluetooth is echter meestal van lagere kwaliteit dan de andere opties.

Een projector aansluiten op stereoluidsprekers

Als u uw projector wilt aansluiten op stereoluidsprekers, koop dan actieve luidsprekers die voor dit doel zijn ontworpen. Luidsprekers die op een A/V-receiver of versterker zijn aangesloten, werken niet. Je zult ook de luidsprekers moeten inspecteren om te zien welk type audioverbinding ze gebruiken. Als de luidsprekers met elkaar zijn verbonden, kunt u mogelijk verbinding maken met een enkele audiokabel van 3,5 mm, maar voor de meeste van deze luidsprekers is een aparte RCA-verbinding voor het linker- en rechterkanaal nodig. Als uw projector alleen een 3,5 mm audio-uitgang heeft en uw luidsprekers RCA-ingangen hebben, moet u een 3,5 mm naar 2x RCA stereo audiosplitter kopen. Ga als volgt te werk om een ​​projector op stereoluidsprekers aan te sluiten:

 1. Plaats de luidsprekers waar u ze wilt hebben en steek ze in het stopcontact of plaats de batterijen.

 2. Sluit een audiokabel aan op een van de audio-uitgangsopties op uw projector.

 3. Sluit het andere uiteinde van de kabel aan op uw luidsprekers. Sluit indien nodig een adapter aan op de audiokabel. Elke luidspreker heeft mogelijk een aparte connector nodig.

 4. Pas het volume op uw projector aan. Sommige actieve luidsprekers moeten worden ingeschakeld en beschikken over een volumeregeling. Als u niets hoort, controleer dan of de luidsprekers aan staan ​​en niet zacht zijn.

Een projector aansluiten op een soundbar

Het aansluiten van een projector op een soundbar lijkt veel op het aansluiten op stereoluidsprekers, maar mogelijk heb je een extra verbindingsoptie. Naast een stereo audio-aansluiting en stereo RCA-aansluitingen, bevatten veel soundbars een optische optie zoals TOSLINK. Als je projector en soundbar beide een optische verbinding ondersteunen, moet je die gebruiken. De enige uitzondering is als je projector een HDMI-uitgang heeft en je soundbar een HDMI-ingang. Zo sluit je een projector aan op een soundbar:

 1. Plaats de soundbar waar je hem wilt hebben en steek hem in het stopcontact.

 2. Sluit een audiokabel aan op een van de uitvoermogelijkheden op uw projector. Gebruik indien mogelijk een optische verbinding.

 3. Sluit het andere uiteinde van de kabel aan op je soundbar.

 4. Zet de soundbar aan.

 5. Pas het volume van de soundbar naar wens aan. Als je projector een ingebouwde luidspreker van lage kwaliteit heeft, heb je een betere luisterervaring als je deze dempt nadat je de soundbar hebt aangesloten.

Een projector aansluiten op een A/V-ontvanger

Er zijn een paar verschillende manieren om een ​​projector met een A/V-ontvanger te gebruiken. Een typische opstelling omvat het aansluiten van al uw audio- en video-ingangen op de ontvanger, het aansluiten van luidsprekers op de A/V-ontvanger en het vervolgens uitvoeren van alleen de video naar de projector via HDMI. In die opstelling worden de luidsprekers aangesloten op de A/V-ontvanger, de projector maakt verbinding met de ontvanger, maar de luidspreker en projector maken niet rechtstreeks verbinding. Hier is een basisoverzicht voor het aansluiten van een projector op luidsprekers via een A/V-ontvanger:

 1. Sluit al je speakers aan op de receiver via speakerdraad of coaxkabels.

 2. Sluit audio- en video-ingangen aan op uw ontvanger, inclusief streaming-apparaten, gameconsoles, cd-spelers, dvd-spelers, Blu-ray-spelers of welke andere ingang u ook van plan bent te gebruiken.

 3. Sluit een HDMI-kabel aan op een van de video-uitgangen van de receiver.

 4. Steek het andere uiteinde van de kabel in de video-ingang van uw projector.

 5. Stel de A/V-ontvangerbron in op de gewenste ingang en de video-uitgang op uw projector.

Stel dat uw projector ingebouwde apps heeft, of u wilt uw invoerapparaten rechtstreeks op de projector aansluiten. In dat geval sluit je een HDMI-uitgang van je projector aan op een HDMI-ingang in je receiver of sluit je de projector via een optische kabel aan op je receiver. Als u deze route volgt, moet u de bron van de A/V-receiver instellen op de juiste aux-ingang om geluid van de projector naar de receiver te krijgen.

Een projector verbinden met een Bluetooth-luidspreker

Als uw projector Bluetooth ondersteunt, is het aansluiten van een Bluetooth-luidspreker snel en eenvoudig. Het is echter onderhevig aan interferentie van andere elektronica en draadloze apparaten, en de geluidskwaliteit zal meestal niet zo hoog zijn als bij een bekabelde verbinding. Zo gebruikt u uw projector met een Bluetooth-luidspreker:

 1. Schakel de Bluetooth-luidspreker in en schakel de koppelingsmodus in.

 2. Gebruik het instellingenmenu op uw projector, schakel Bluetooth in en zoek naar de luidspreker.

 3. Accepteer de verbinding en voer indien nodig een koppelingscode in.

 4. De luidspreker zou automatisch verbinding moeten maken met de projector wanneer beide in de toekomst worden ingeschakeld.