Skip to content

Facebook-privacyinstellingen eenvoudig gemaakt

17 de juli de 2021
GettyImages 1127912655 93cf2d6556484a8384fced98f40b8ebb

De privacy-instellingen van Facebook zijn ingewikkeld, dus het is essentieel om op te letten en de basisprincipes te leren van het bepalen wie de inhoud die je deelt, kan zien. Er zijn gevaren van te veel delen op Facebook. Veel mensen maken hun Facebook-berichten en foto’s privé, zodat alleen hun vrienden of familie kunnen zien wat ze op het netwerk plaatsen. U kunt dat doen door uw Facebook-privacyinstellingen aan te passen. U gebruikt de privacyinstellingen op Facebook – de standaardinstellingen die van toepassing zijn op grote categorieën van uw informatie – in combinatie met de doelgroepkiezer die wordt weergegeven op elk afzonderlijk stuk inhoud dat u op de site plaatst. De meeste mensen gebruiken beide.

Hoe u uw standaard Facebook-privacy-instellingen kunt wijzigen

De optie die u kiest voor uw standaardprivacy is belangrijk omdat deze van toepassing is op alles wat u op Facebook plaatst, tenzij u deze handmatig overschrijft met behulp van de doelgroepkiezer. U kunt bijvoorbeeld het algemene standaardniveau voor delen instellen op: Vrienden maar gebruik de doelgroepkiezer om sommige berichten in te stellen op Openbaar (zichtbaar voor iedereen) of een samengestelde lijst van mensen, zoals uw familie. Zo wijzigt u uw standaard Facebook-privacyinstellingen:

 1. Selecteer de pijl in de rechterbovenhoek van Facebook.

 2. Kiezen Instellingen en privacy in het vervolgkeuzemenu.

  Instellingen en privacy gemarkeerd in het Facebook-menu

 3. Selecteer Instellingen.

  Het Facebook-menu Instellingen & Privacy met Instellingen gemarkeerd

 4. Kies in de zijbalk Privacy.

  Zijbalk Facebook-instellingen met Privacy gemarkeerd

 5. Naast elk item in de Uw activiteit en Hoe mensen u vinden en contact met u opnemen secties, klik op Bewerk om het item uit te breiden.

  Het Facebook Your Activity Privacy-instellingenmenu

 6. Selecteer de publiekskiezer icoon.

  Facebook-doelgroepkiezer in Privacy-instellingen

 7. Kies een van de opties in het vervolgkeuzemenu. Selecteer Meer onderaan het menu om extra opties te zien. Kies een. De opties zijn:​

  • Openbaar: Iedereen kan zien wat je plaatst of de details van je profielpagina.
  • Vrienden: alleen je vrienden kunnen je berichten en informatie zien.
  • Vrienden behalve: bepaalde contacten uitsluiten.
  • Specifieke vrienden: pas aan wie iets ziet door een lijst met mensen uit de lijst van uw vrienden toe te voegen.
  • Alleen ik: Uw informatie of berichten gaan naar uw pagina, maar u bent de enige persoon die deze items kan zien.
  • Op maat: personen opnemen of uitsluiten van uw vriendenlijst of groepslijsten die u hebt gemaakt of waarvan u deel uitmaakt.

  Alle groepen of aangepaste vriendenlijsten waarvan u deel uitmaakt, worden onder deze opties weergegeven en kunnen ook worden gekozen. De meeste mensen selecteren Vrienden als de standaardoptie voor berichten en andere activiteiten.

  Facebook-doelgroepkiezer uitgebreid om opties weer te geven

  U kunt deze standaardinstelling afzonderlijk overschrijven met behulp van de publiekskiezer pictogram dat verschijnt bij elk nieuw statusvak en bij uw oudere berichten en foto’s.

Aanvullende Facebook-privacyinstellingen

De Privacy-zijbalk bevat vermeldingen voor andere instellingen. De menu-items in de zijbalk bevatten informatie over u en instellingen die u kunt aanpassen om uw privacy verder te beveiligen. Het kan even duren om te navigeren en alle instellingen die je hier vindt te wijzigen, omdat sommige van deze opties je naar een diepere pagina brengen die tientallen categorieën bevat die je kunt aanpassen. Hier is een kort overzicht van die instellingen.

Uw Facebook-informatie: dit gedeelte bevat menu-items die gedetailleerd ingaan op de specifieke soorten informatie die je met Facebook hebt gedeeld.

Het privacyscherm Uw Facebook-informatie van Facebook

Gezichtsherkenning: Is het je ooit opgevallen dat Facebook foto’s van jou kan bekijken en je gezicht uit een menigte kan halen? Als dat zo is, en dat verbaast je, dan verander je die instelling hier. Klik Bewerk om deze optie in te schakelen Aan of uit.

Instellingen voor Facebook-gezichtsherkenning

Profiel en tagging: Dit gedeelte bevat informatie over wie uw tijdlijn kan zien, u in berichten kan taggen en wat uw beoordelingsopties zijn voor die berichten voordat ze openbaar worden gemaakt. Tagging is een manier waarop mensen elke foto of post kunnen labelen met uw naam, waardoor die foto of post in verschillende nieuwsfeeds en zoekresultaten voor uw naam wordt weergegeven. Zie een tag als een naamlabel en hier bepaalt u hoe uw naamlabel wordt gebruikt.

Instellingen voor Facebook-profiel en taggen

Openbare berichten: hier kun je instellingen aanpassen voor wie je kan volgen, kan reageren op je openbare berichten of je openbare profiel kan bekijken.

Facebook Public Post Filters en Tools

Blokkeren: In deze sectie kun je een beperkte lijst maken, dit zijn mensen met wie je bevriend bent, maar waarvan je niet wilt dat ze alles zien wat je post. U vindt er ook instellingen om blokkeer gebruikers en Berichten blokkeren, onder andere in deze rubriek.

Facebook Blokkeren privacy-opties

Verhalen: Stories zijn een relatief nieuwe toevoeging aan Facebook. De instellingen hier zijn de opties voor delen met betrekking tot je verhalen.

Privacy-instellingen van Facebook Stories

2:34

Facebook-privacyinstellingen aanpassen Adjust