Skip to content

Gegevens beschermen op een verloren of gestolen iPhone

2 de juli de 2021
shutterstock 768921673 5aa2a366ba617700371143df

Je iPhone laten stelen is slecht. U bent de honderden dollars (of zelfs meer dan duizend) kwijt die de telefoon oorspronkelijk kostte en nu moet u een nieuwe kopen. Maar het wordt erger. Onze telefoons zitten boordevol persoonlijke informatie en het idee dat de dief ook toegang heeft tot uw persoonlijke gegevens is echt verschrikkelijk. Als u met deze situatie wordt geconfronteerd, volgen hier enkele stappen die u meteen kunt nemen om uw persoonlijke gegevens te beschermen. De eerste drie stappen in dit artikel moeten worden uitgevoerd wanneer je iPhone direct nadat je iPhone is gestolen. De andere twee zijn tips die u in de toekomst kunnen beschermen. Voor andere tips over hoe om te gaan met een gestolen iPhone, inclusief omgaan met de politie, ga je naar Wat te doen als je iPhone is gestolen.

Gebruik Zoek mijn iPhone

De gratis Zoek mijn iPhone-service van Apple is een grote troef als uw iPhone is gestolen. Om het te gebruiken, moet je Zoek mijn iPhone op je apparaat hebben ingeschakeld voordat je iPhone is gestolen. Gelukkig is het inschakelen van Zoek mijn iPhone onderdeel van het instellen van je iPhone, dus je hebt het waarschijnlijk al gedaan. Als dat het geval is, gebruikt u Zoek mijn iPhone om:

 • Lokaliseer de telefoon op een kaart (vaak tot aan het gebouw waarin hij zich bevindt) via GPS.
 • Geef een bericht weer op het scherm van de telefoon met instructies over waar de telefoon moet worden teruggebracht.
 • Laat de telefoon een geluid afspelen (handig als je denkt dat hij in de buurt is).
 • Stel een toegangscode in via internet, dus zelfs als je je telefoon niet hebt beschermd voordat deze werd gestolen, kun je nu voorkomen dat een dief hem gebruikt.
 • Verwijder alle gegevens op uw telefoon via internet.

Houd er echter rekening mee dat Zoek mijn iPhone niet in alle gevallen werkt. Lees Waarom werkt Zoek mijn iPhone niet? meer leren. En nee, je hebt de Zoek mijn iPhone-app niet nodig.

Verwijder uw creditcard van Apple Pay

Als u Apple Pay op uw iPhone heeft ingesteld, moet u uw betaalkaarten uit Apple Pay verwijderen nadat uw telefoon is gestolen. Het is niet erg waarschijnlijk dat een dief in staat zal zijn om de kaarten die je hebt opgeslagen te pakken. Apple Pay is superveilig dankzij de Touch ID- of Face ID-authenticatiesystemen. Het is buitengewoon moeilijk om er een vingerafdruk of gezicht mee te vervalsen, dus je bent waarschijnlijk in orde, maar beter dan genezen. Gelukkig kun je een kaart vrij eenvoudig verwijderen met iCloud (volg gewoon de instructies in de kop). Wanneer u uw telefoon terugkrijgt of een nieuwe krijgt, hoeft u Apple Pay gewoon opnieuw in te stellen.

Wijzig uw wachtwoorden

wachtwoord wijzigen

Zodra uw telefoon is gestolen, moet u ervoor zorgen dat alle aspecten van uw digitale leven worden beveiligd, niet alleen uw telefoon. Dit omvat alle accounts of andere gegevens die op uw iPhone zijn opgeslagen en dus toegankelijk kunnen zijn voor de dief. Zorg ervoor dat u uw online wachtwoorden wijzigt: e-mail (om te voorkomen dat de dief e-mail verzendt vanaf uw telefoon), Apple ID, online bankieren, medische dossiers, enz. Ook al is het onhandig, het is beter om de kans op problemen te beperken dan een dief nog meer van je stelen. Als u iCloud-sleutelhanger op uw apparaten gebruikt, zorg er dan voor dat u de instellingen wijzigt zodat nieuwe wachtwoorden die u aanmaakt niet automatisch worden gesynchroniseerd met uw gestolen telefoon.

Gebruik een toegangscode

iPhone-wachtwoord

Zodra je een nieuwe iPhone hebt om de gestolen te vervangen, wil je zeker weten dat je nieuwe iPhone veilig is. Hier is een belangrijke stap. Het instellen van een toegangscode op uw iPhone is een elementaire beveiligingsmaatregel die u kunt nemen:en absoluut moet– neem het nu (als je dat nog niet hebt gedaan). Als een toegangscode is ingesteld, moet iemand die toegang probeert te krijgen tot uw telefoon de code invoeren om bij uw gegevens te komen. Als ze de code niet weten, komen ze er niet in. Als je iOS 4 en hoger gebruikt (en dat is eigenlijk iedereen), kun je de 4-cijferige eenvoudige toegangscode uitschakelen en een complexere gebruiken – en dus veiliger: combinatie van letters en cijfers. Hoewel u dit het beste kunt doen voordat uw iPhone wordt gestolen, kunt u Zoek mijn iPhone ook gebruiken om via internet een toegangscode in te stellen. Voor nog betere beveiliging, op modellen die dit ondersteunen, moet u een van de volgende gebruiken:

 • Touch ID-vingerafdruksensor
 • Face ID gezichtsherkenning.

iPhone instellen om gegevens te verwijderen na onjuiste invoer van toegangscodes

screenshot van iPhone-toegangscode-instellingen

Hier is nog een slimme stap die je moet doen voordat je iPhone wordt gestolen. Om er zeker van te zijn dat een dief uw gegevens niet kan krijgen, stelt u uw iPhone in om automatisch al zijn gegevens te verwijderen wanneer de toegangscode 10 keer onjuist wordt ingevoerd. Als u uw toegangscode niet goed kunt onthouden, wilt u misschien voorzichtig zijn, maar dit is een van de beste manieren om uw telefoon te beschermen. U kunt deze instelling toevoegen wanneer u een toegangscode maakt, of u kunt deze stappen volgen:

 1. Kraan Instellingen.
 2. Kraan Gezichts-ID en toegangscode (of Touch ID & toegangscode, afhankelijk van welke functie uw telefoon biedt).
 3. Voer uw toegangscode in als daarom wordt gevraagd.
 4. Verplaats de Gegevens wissen schuifregelaar op aan/groen.

Te veel pogingen om uw iPhone te ontgrendelen met de verkeerde toegangscode kunnen ertoe leiden dat deze wordt uitgeschakeld voordat de gegevens worden verwijderd. Als u met dit probleem wordt geconfronteerd, leest u hoe u dit kunt oplossen in de fout ‘iPhone is uitgeschakeld’ oplossen.