Skip to content

Het Windows 10 DPI Fix-hulpprogramma gebruiken om wazige tekst te corrigeren

9 de juli de 2021
HowtoUsetheWindows10DPIFixUtilitytoCorrectBlurryText 1 d6215e63a9de4c38b29fda5c245b2719

Een veelbetekenend teken van wazige tekst is als het Windows 10-lettertype wazig is, maar de rest van het scherm, zoals afbeeldingen en andere delen van de gebruikersinterface, ziet er normaal uit. Het is meestal niet moeilijk om dit probleem op te lossen. Er zijn enkele stappen voor probleemoplossing die u kunt nemen in Windows-instellingen en als het probleem aanhoudt, gebruikt u een gratis hulpprogramma genaamd Windows 10 DPI Fix.

Oorzaken van wazige tekst in Windows 10

Wazige tekst in Windows 10 komt het vaakst voor bij gebruik van een groot scherm met hoge resolutie, zoals een 4K UHD-monitor. Dit komt omdat Windows is ontworpen om de tekst op beeldschermen met hoge resolutie op te schalen om het gemakkelijker te kunnen lezen. Sommige mensen klagen echter dat de schaaltechniek die door Windows 10 wordt gebruikt, soms wazige tekst kan veroorzaken.

Hoe wazige tekst te repareren in Windows 10

Het doornemen van mogelijke oplossingen die beginnen met het meest waarschijnlijke probleem, is de beste manier om wazige tekst in Windows 10 te corrigeren.

  1. Varieer de DPI-schaalverdeling in Windows-instellingen. Als u een beeldscherm met een hoge resolutie hebt, stelt Windows de DPI waarschijnlijk automatisch in op 125% of 150%. Als u die waarde wijzigt, kan het probleem mogelijk worden opgelost. Als het bijvoorbeeld 125% is, verhoog het dan naar 150% en kijk of de tekst er scherper uitziet.

  2. Schakel DPI-schaling uit. Als het wijzigen van de schaal niet helpt, schakelt u de schaal volledig uit door deze in de Display-instellingen op 100% in te stellen. Wanneer u de DPI instelt op 100%, zou de tekst niet langer wazig moeten zijn. De tekst kan echter te klein zijn om comfortabel te lezen.

  3. Wijzig de weergaveschaal. Als alleen specifieke programma’s wazige tekst lijken te hebben, wijzigt u de weergaveschaal voor die specifieke programma’s. Bovendien kunt u: voer een aangepaste schaalwaarde in om de tekst groot genoeg te maken om te lezen als dat nodig is.

  4. Wijzig de schermresolutie. Als u meerdere beeldschermen op uw computer hebt aangesloten, kunnen een of beide beeldschermen last hebben van wazige tekst als u de twee beeldschermen instelt op verschillende schermresoluties. De eenvoudigste manier om dit probleem op te lossen, is door monitoren van verschillende grootte niet te mixen en matchen en ervoor te zorgen dat ze allemaal op dezelfde resolutie zijn ingesteld.

  5. Installeer en voer Windows 10 DPI Fix uit. Dit gratis hulpprogramma van derden zet Windows 10 terug om de methode te gebruiken die oudere versies van Windows (zoals Windows 8) gebruikten om te schalen, waarvan sommige gebruikers hebben vastgesteld dat deze beter werkt voor sommige configuraties van Windows. Als de andere stappen voor probleemoplossing niet werken, installeer dan Windows 10 DPI Fix, selecteer Windows 8.1 DPI-schaling gebruikenen selecteer vervolgens Van toepassing zijn.

  6. Keer terug naar de standaard Windows 10 DPI-schaalverdeling. Start Windows 10 DPI Fix, selecteer Gebruik de standaard DPI-schaling van Windows 10en selecteer vervolgens Van toepassing zijn.