Skip to content

Hoe bestanden en mappen op een Mac te zippen en uit te pakken

27 de maart de 2023
how to zip and unzip files and folders on a mac 2260188 259ccabed97e493696ca398748092a67

Wat te weten

 • Zip een enkel bestand of map: Control-klik of klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Samendrukken Itemnaam.
 • Zip meerdere bestanden of mappen: houd Shift ingedrukt en klik om ze te selecteren. Control-klik of klik met de rechtermuisknop op bestanden en kies Samendrukken.
 • Een archief uitpakken: dubbelklik op het archief.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u bestanden en mappen op een Mac kunt in- en uitpakken met behulp van het in macOS Monterrey (12.3) ingebouwde Archiefhulpprogramma tot en met Mac OS X Mountain Lion (10.8).

Hoe maak je een zip-bestand op Mac voor een enkel bestand of een enkele map

Comprimeer en decomprimeer een enkel bestand of map met behulp van Finder om toegang te krijgen tot het Archiefhulpprogramma dat in Macs is ingebouwd. Apple verbergt de Archive Utility omdat het een kernservice van het besturingssysteem is. Hoewel dit hulpprogramma is weggestopt, maakt Apple het zippen en uitpakken van bestanden en mappen uiterst eenvoudig door ze in de Finder te selecteren.

 1. Open Vinder en navigeer naar het bestand of de map die u wilt comprimeren.

 2. Control-klik of klik met de rechtermuisknop op het item en selecteer Samendrukken Itemnaam uit het menu dat wordt geopend.

 3. Zoek naar de gecomprimeerde versie van het bestand op dezelfde locatie als het originele bestand. Het heeft dezelfde naam als het originele bestand met de extensie .zip. De Archive Utility zipt het geselecteerde bestand en laat het originele bestand of de originele map intact.

Zip meerdere bestanden en mappen

Het comprimeren van meerdere bestanden en mappen werkt ongeveer hetzelfde als het comprimeren van één enkel item. Het belangrijkste verschil is de naam van het zip-bestand.

 1. Open de map die de bestanden of mappen bevat u wilt comprimeren.

 2. Selecteer de items die u in het gecomprimeerde bestand wilt opnemen. Shift-klik om een ​​reeks bestanden te selecteren of command-klik om niet-aangrenzende items te selecteren.

 3. Klik met de rechtermuisknop of houd Control ingedrukt en klik op een van de items en selecteer Samendrukken.

  Comprimeeroptie voor meerdere items in het vervolgkeuzemenu Finder

 4. Zoek de gecomprimeerde items in een bestand met de naam Archief.zip, die zich in dezelfde map bevindt als de originelen. Als u al een Archief.zip hebt, wordt er een nummer toegevoegd aan de naam van het nieuwe archief: Archief 2.zip, Archief 3.zip, enzovoort.

Hoe bestanden uitpakken

Om een ​​bestand of map uit te pakken, dubbelklikt u op het Zip bestand. Het bestand of de map wordt uitgepakt in dezelfde map als het gecomprimeerde bestand. Als het zip-bestand één bestand bevat, heeft het nieuwe gedecomprimeerde item dezelfde naam als het origineel. Als er een bestand met dezelfde naam bestaat, wordt aan het uitgepakte bestand een nummer toegevoegd aan de naam. Hetzelfde naamgevingsproces is van toepassing wanneer een zipbestand meerdere items bevat. Als de map een Archief bevat, heet de nieuwe map Archief 2. Gewoonlijk gebruikt u het Archiefhulpprogramma zonder het te starten. Als u echter een groot aantal bestanden wilt comprimeren of decomprimeren, moet u het hulpprogramma starten en bestanden en mappen erop slepen en neerzetten. Het Archiefhulpprogramma bevindt zich op Systeem > Bibliotheek > Kerndiensten > toepassingen.

Apps van derden voor het in- en uitpakken van Mac-bestanden

Het ingebouwde compressiesysteem dat bestanden in macOS en OS X kan inpakken en uitpakken is relatief eenvoudig, daarom zijn er ook veel apps van derden beschikbaar. Een snelle blik op de Mac App Store onthult meer dan 50 apps voor het in- en uitpakken van bestanden. Als u meer bestandscompressiefuncties wilt dan Apple biedt in zijn Archive Utility, kunnen deze apps van derden helpen:

 • De Unarchiver
 • WinZip (Mac-editie)
 • Meneer Rits
 • Keka
 • BeterZip 5