Skip to content

Hoe de beperkte lijst van Facebook te gebruiken

17 de juli de 2021
facebook restricted list 4165790 899812cd09a34518a00f1e699deb3bba

Wat te weten

 • Ga naar Facebook of open de app. Open het profiel van de vriend en druk op Vrienden. Kies Vriendenlijsten bewerken, en kies Beperkt.
 • Om de zichtbaarheid van een bericht te beperken, schrijft u het normaal, selecteert u de Openbaar wereldbolpictogram en zet het op Vrienden.
 • Om de beperking op te heffen, selecteert u hun profiel, drukt u op Vrienden, kies Vriendenlijsten bewerkenen selecteer Beperkt nogmaals om het vinkje te verwijderen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de beperkte lijst van Facebook kunt gebruiken, een functie waarmee gebruikers: verberg berichten van specifieke vrienden op het sociale netwerk door ze toe te voegen aan de lijst Beperkt. Elke Facebook-vriend kan op elk moment worden toegevoegd aan of verwijderd uit deze lijst en er is geen limiet aan het aantal mensen dat erop kan staan.

Hoe voeg ik vrienden toe aan een beperkte lijst op Facebook?

 1. Open de officiële Facebook-app op je iOS- of Android-smartphone of -tablet. Als u liever een computer gebruikt, opent u uw favoriete webbrowser en gaat u naar de officiële Facebook-website. Log in als je dat nog niet bent.

 2. Ga naar het Facebook-profiel van de vriend die je wilt toevoegen aan je Beperkte lijst. Als je ze niet kunt vinden, typ je hun naam in de zoekbalk boven aan de Facebook-website of -app.

 3. Zoek op de profielpagina van je vriend naar de knop met de tekst Vrienden. Tik erop.

 4. Er zou een klein menu moeten verschijnen. Klik op een van beide Vriendenlijsten bewerken of Aan een andere lijst toevoegen. De menutekst zal veranderen afhankelijk van welke app je gebruikt of of je op de Facebook-website bent, maar de functie is hetzelfde, ongeacht wat er staat.

 5. U krijgt een lijst te zien met talloze Facebook-lijsten die zijn ontworpen om de mensen met wie u op het sociale netwerk communiceert te categoriseren. Scroll naar beneden naar de onderkant van deze lijst naar degene met de naam Beperkt. Tik erop om je vriend toe te voegen aan de Beperkte lijst.

Welke Facebook-berichten kunnen beperkte gebruikers zien?

Facebook-vrienden op je Beperkte lijst kunnen nog steeds al je berichten zien die zijn gepubliceerd met de privacyinstelling Openbaar, evenals berichten die zijn gepubliceerd met de privacyinstelling Vrienden waarin ze persoonlijk zijn getagd of waarin ze worden genoemd. Openbare berichten zijn herkenbaar aan het wereldbolpictogram terwijl Friends-berichten het pictogram hebben dat op twee mensen lijkt. De privacy-instelling van elk bericht kan worden gewijzigd door ze eenvoudig te bewerken via het ellipsmenu in de rechterbovenhoek van het bericht.

Hoe te posten op Facebook met een beperkte lijst

 1. Nadat u ten minste één vriend aan uw beperkte lijst hebt toegevoegd, maakt u zoals gewoonlijk een nieuw Facebook-bericht.

 2. Voordat u uw bericht publiceert, moet u ervoor zorgen dat de Vrienden (mensen) icoon wordt weergegeven. Als de Openbaar (wereldbol) pictogram wordt weergegeven, tik erop en selecteer Vrienden.

 3. Publiceer je bericht. Het is nu zichtbaar voor al je Facebook-vrienden, behalve voor degenen die je hebt toegevoegd aan de Beperkte lijst. Iedereen op je beperkte lijst kan vanaf dit moment automatisch geen berichten meer bekijken die je voor vrienden maakt.

Kunnen vrienden zien of ze op een Facebook-beperkte lijst staan?

Facebook-gebruikers krijgen geen melding dat ze worden toegevoegd aan of verwijderd uit lijsten op het sociale netwerk, dus er is geen directe manier voor uw vrienden om erachter te komen dat ze zijn toegevoegd aan uw beperkte lijst.

Hoe verwijder ik vrienden van een Facebook-beperkte lijst?

 1. Om een ​​Facebook-vriend uit je Beperkte lijst te verwijderen, open je hun profielpagina in een webbrowser of in een officiële Facebook-app.

 2. Klik op de Vrienden icoon op hun profiel.

 3. Klik in het nieuwe menu dat verschijnt op Vriendenlijsten bewerken of Aan een andere lijst toevoegen. De exacte tekst is afhankelijk van hoe je Facebook gebruikt.

 4. Scroll naar beneden in de lijst met Facebook-lijsten om Beperkt. Er moet een vinkje naast de lijstnaam staan. Tik erop om het vinkje te verwijderen. Ze zouden nu uit de lijst moeten worden verwijderd.

Waarom zou ik een beperkte lijst gebruiken?

Beperkte lijsten kunnen handig zijn als u berichten wilt schrijven of een link over iets wilt delen zonder negatieve of controversiële opmerkingen van goede vrienden of familieleden te hoeven lezen. De Beperkte lijst kan ook een praktische manier zijn om in contact te blijven met collega’s op Facebook zonder dat ze meer persoonlijke berichten van u zien die betrekking hebben op uw huis of liefdesleven.