Skip to content

Hoe het te repareren wanneer uw iPhone GPS niet werkt

11 de augustus de 2021
GettyImages 1146210732 db16b03e125240eab1a14dfc686547af

GPS is een van de meest populaire functies die mensen op een iPhone gebruiken en het is frustrerend als het niet meer werkt. Soms kom je een bericht ‘Locatie niet beschikbaar’ tegen op je iPhone. Soms werkt GPS niet meer wanneer u de telefoon gebruikt voor navigatie. Hoe dan ook, er zijn een paar methoden die u kunt proberen om het te repareren. De informatie in dit artikel is van toepassing op iPhones met iOS 6 tot en met iOS 13.

Oorzaken van iPhone GPS werkt niet

Sommige instellingen op de iPhone verhinderen met opzet dat GPS werkt. Andere oorzaken voor het niet werken van GPS zijn een zwak signaal, verouderde kaartgegevens of hardwarestoringen. Hoewel iPhone GPS-problemen niet vaak voorkomen, kunnen ze optreden nadat u de iOS hebt bijgewerkt.

De meeste oplossingen voor het ontbreken van een GPS-signaal hebben te maken met instellingen die eenvoudig op te lossen zijn. De meeste oplossingen voor een iPhone GPS-probleem hebben te maken met instellingen en zijn gemakkelijk uit te proberen.

 1. Start de iPhone opnieuw op. Schakel het uit, wacht een minuut en zet het weer aan. Opnieuw opstarten is vaak een oplossing als iets op de telefoon niet werkt zoals verwacht.

 2. Ga naar een open gebied. Vermijd gebieden zonder signaal of een zwak signaal, zoals metalen gebouwen, zwaar beboste gebieden of tunnels. Ga naar een open locatie en controleer het GPS-signaal opnieuw.

 3. Werk de iPhone iOS bij. Controleer of uw iPhone de meest recente iOS-versie gebruikt, en zo niet, upgrade deze dan. Elke nieuwe versie van iOS bevat bugfixes en nieuwe functies.

 4. Controleer of mobiele data is ingeschakeld. Schakel de schuifregelaar voor mobiele gegevens uit en weer in in de iPhone-instellingen en bevestig dat je een signaal hebt.

 5. Schakel wifi in. Een wifi-verbinding helpt met nauwkeurigheid, dus zorg ervoor dat je wifi is ingeschakeld. Volgens Apple maakt de iPhone-locatieservice gebruik van GPS, Bluetooth, crowd-sourced Wi-Fi-hotspots en zendmasten om je locatie te bepalen.

 6. Schakel vliegtuigmodus in. Een andere snelle oplossing is om de vliegtuigmodus 30 seconden in te schakelen. Schakel het vervolgens uit en probeer uw GPS opnieuw.

 7. Schakel Locatieservices in. Het uit- en weer inschakelen van locatieservices is een eenvoudige truc die voor veel iPhone-gebruikers werkt. Af en toe loopt er iets vast dat baat heeft bij een snelle reset.

 8. Controleer de instellingen voor datum- en tijdzone. Een andere reden waarom GPS mogelijk niet werkt, zijn de instellingen voor datum en tijdzone op de telefoon. Om ze te repareren, ga naar Instellingen > Algemeen > Datum Tijd, en kies Automatisch instellen.

  Datum- en tijdinstellingen van de iPhone

 9. Reset netwerk instellingen. Het resetten van de netwerkinstellingen van de telefoon lost een groot aantal problemen op met Wi-Fi-, GPS- en Bluetooth-verbindingen wanneer deze worden verbroken. Wanneer de reset is voltooid, controleert u uw GPS om te zien of deze werkt. Mogelijk moet u zich aanmelden bij uw wifi-verbinding omdat het resetten van het netwerk de verbinding verbreekt.

 10. Start de app opnieuw. Als uw GPS-probleem slechts met één app is:

  • Sluit die app en open hem opnieuw.
  • Controleer de App Store om te bevestigen dat u de meest recente versie van de app gebruikt.
  • Bevestig dat locatieservices zijn ingeschakeld voor die specifieke app.
  • Verwijder het van de telefoon en installeer het opnieuw vanuit de App Store.
 11. Als laatste redmiddel, reset je iPhone volledig. Als geen van de bovenstaande oplossingen werkt, herstelt u de iPhone naar de fabrieksinstellingen. Een fabrieksreset wist al uw instellingen en gegevens. Het moet als laatste redmiddel worden gebruikt om uw GPS-probleem op te lossen. U kunt een back-up van uw iPhone maken met iTunes, de Finder of iCloud om u voor te bereiden op een fabrieksreset. Je loopt het risico alles kwijt te raken als je geen goede back-up hebt.

Hoewel zeldzaam, kan GPS een tijdje stoppen met werken na een iOS-update. Het kan zichzelf na een paar uur oplossen, of er kan een nieuwe update nodig zijn om het op te lossen. Als geen van de bovenstaande oplossingen werkt, hebt u mogelijk een hardwareprobleem, dat u het beste kunt diagnosticeren en repareren door Apple of een geautoriseerde Apple-serviceprovider. Zoek op de online ondersteuningssite van Apple als je het zelf wilt blijven proberen. Maak anders een Apple Genius-barafspraak en breng je iPhone naar een Apple Store.