Skip to content

Hoe iOS te downgraden zonder gegevens te verliezen

7 de augustus de 2021
GettyImages 533340348 7d1562dfe5c843a284bb69b4d33f26bf

Als je zojuist je iPhone, iPad of iPod touch hebt geüpgraded naar de nieuwste versie van iOS en er een hekel aan hebt, wil je misschien weten hoe je iOS kunt downgraden naar een eerdere versie. Hoewel downgraden mogelijk is, is het ook lastig, dus je wilt er zeker van zijn dat je geen gegevens verliest wanneer je downgradet van de ene versie van iOS naar de andere. Dit is wat u moet weten. Dit artikel is geschreven met iOS 13, maar is grofweg van toepassing op andere recente versies van iOS. Op oudere versies zouden de stappen in principe hetzelfde moeten zijn, maar de exacte menunamen kunnen verschillen.

Waarom je iOS zou willen downgraden

Mogelijk wilt u om een ​​aantal redenen downgraden van de ene versie van iOS naar een oudere, waaronder:

 • Bugs: De nieuwe versie bevat mogelijk bugs waardoor uw iOS-apparaat moeilijk te gebruiken is. Misschien wilt u downgraden naar de vorige versie met minder fouten en wachten tot de bugs zijn verholpen voordat u opnieuw gaat upgraden.
 • Ongewenste wijzigingen: Nieuwe versies van iOS introduceren soms grote veranderingen in de gebruikersinterface of functies. Als je deze wijzigingen echt niet leuk vindt, of ze interfereren met hoe je je apparaat wilt gebruiken, is downgraden aantrekkelijk.
 • Te traag: Als je een oude telefoon hebt, kan het installeren van de nieuwste iOS-update je telefoon pijnlijk traag maken. In dat geval is de nieuwste versie het gewoon niet waard en wil je terug.

Wat staat het downgraden van iOS in de weg

Het downgraden van iOS heeft zeker zijn aantrekkingskracht, maar het is niet altijd even gemakkelijk om te doen. In de meeste gevallen kunt u het beste downgraden naar de versie waarvan u zojuist een upgrade hebt uitgevoerd, maar zelfs dan kunt u dit slechts voor een korte periode doen. Kortom, als je wilt downgraden, moet je het meteen doen, anders mis je je kans. De reden hiervoor heeft te maken met hoe Apple zijn besturingssystemen beveiligt. Wanneer u iOS upgradet of downgradet, maakt uw apparaat contact met de servers van Apple om er zeker van te zijn dat u een officiële update installeert, wat inhoudt dat u moet bevestigen dat de iOS-versie digitaal is “ondertekend” door Apple. Als het niet is ondertekend, kunt u die versie van het besturingssysteem niet installeren. Het probleem met downgraden is dat Apple vrij snel stopt met het ondertekenen van oudere iOS-versies nadat een nieuwe versie is uitgebracht. De enige pre-iOS 13-versie van iOS waarnaar je kunt downgraden, is iOS 12.4.1.

Voordat u uw iOS downgrade

Voordat u begint met het downgraden van uw apparaat, is het van cruciaal belang om te begrijpen wat u doet. Een downgrade betekent dat u alle gegevens van uw apparaat wist en een oud besturingssysteem opnieuw installeert. In het beste geval hebt u een back-up van uw iPhone gemaakt voordat u de iOS-versie installeert waarvan u wilt downgraden. Als je dat hebt gedaan, kun je die back-up eenvoudig terugzetten op je apparaat. Als u dat niet hebt gedaan, moet u uw apparaat downgraden en vervolgens al uw gegevens afzonderlijk synchroniseren. Dat is vervelend, maar het is uw enige optie in dit geval.

Hoe iOS te downgraden zonder gegevens te verliezen

Als je klaar bent om te downgraden naar een oudere versie van iOS die Apple nog steeds ondertekent, wil je er zeker van zijn dat je er geen verliest tijdens het proces. Dit is wat u moet doen:

 1. Download de oude iOS-versie. Om een ​​oudere versie van iOS te installeren, moet u deze naar uw computer downloaden. Download de versie die u wilt, voor uw iPhone-model, op deze website. Zorg ervoor dat er een groen vinkje staat naast de versie die u aan het downloaden bent, anders werkt het niet.

 2. Laat u niet blokkeren door het activeringsslot; schakel Zoek mijn iPhone eerst uit. Ga naar Instellingen > [your name] > Vind mijn > Vind mijn iphoneen tik vervolgens op de Vind mijn iphone schuifregelaar naar uit/wit.

 3. Zet uw apparaat in de herstelmodus. Als u dit doet, kunt u een andere versie van het besturingssysteem op uw iPhone installeren.

 4. Eenmaal in de herstelmodus, sluit u uw iPhone aan op de computer waarmee u deze gewoonlijk synchroniseert en opent u iTunes.

 5. Selecteer in iTunes de iPhone pictogram in de linkerbovenhoek.

 6. Om de oude versie van iOS te installeren, moet u speciale stappen volgen. Houd eerst ingedrukt Keuze (op een Mac) of Verschuiving (op een pc) en selecteer vervolgens iPhone herstellen.

 7. In het venster dat verschijnt, navigeert u door uw harde schijf en selecteert u de oudere versie van de iOS die u in stap 1 hebt gedownload.

 8. Selecteer Herstellen in iTunes en volg daarna de aanwijzingen op het scherm in iTunes of op de iPhone.

 9. Nadat uw iPhone een paar keer opnieuw is opgestart en de downgrade naar de eerdere versie heeft voltooid, kunt u de back-upgegevens ernaar herstellen.