Skip to content

Hoe u de beste over-the-air antenne voor HDTV kiest en gebruikt

3 de juli de 2021
choosing over the air antenna for hdtv 4586507 1 f2d683657d0540efad37c01454743fb7

Wat te weten

 • Voer op de website van de FCC uw postcode in of klik op Ga naar mijn locatie om een ​​OTA-antennekaart te maken.
 • Bepaal het type antenne dat u nodig hebt: buiten-/binnenantenne; uni/omnidirectioneel; VHF en/of UHF; met of zonder rotor.
 • Pas de antenne(s) aan volgens de locatie van nabijgelegen torens.

In februari 2009 waren bijna alle Amerikaanse televisiestations overgestapt van analoge over-the-air-uitzendingen naar digitale signalen; tegenwoordig is de enige manier om deze HDTV-signalen te ontvangen, het gebruik van een digitale antenne. Hier leest u hoe u de beste antenne(s) voor HDTV kiest en gebruikt.

De beste antenne voor mijn omgeving

Je zou denken dat je naar je lokale WalMart zou kunnen rijden, een digitale antenne zou kopen en gratis HDTV zou kunnen kijken. Helaas is het niet zo eenvoudig. Er zijn een aantal OTA-antennes beschikbaar, en degene die u kiest, hangt af van hoe ver u van de zendmasten woont, in welke richting de torens zich van uw locatie bevinden en welke kanalen u hoopt te ontvangen. Het beste startpunt is om een ​​OTA-antennekaart te maken voor de kanalen die u hoopt te ontvangen met uw nieuwe antenne. Ga hiervoor naar de website van de FCC en typ uw ZIP of klik op Ga naar mijn locatie.

Aan de linkerkant van de kaart ziet u een lijst met stations in uw omgeving, inclusief alle volgende informatie.

 • Roepnaam: De zendernaam
 • Netwerk: Oudernetwerk voor dat station
 • Kanaal: Huidig ​​kanaalnummer voor het station
 • Band: Of het station UHF of VHF is
 • IA: Informatie over incentiveveilingen met aanstaande kanaalwijzigingen

Wanneer u op elk station klikt dat u met uw OTA-antenne wilt ontvangen, ziet u een afbeelding van de zendmast van het station op de kaart. U zult merken dat de kaarttool een lijn trekt tussen uw locatie en de zendmasten.

Screenshot van de FCC OTA-antennekaart met zendmasten

Je kunt elk stationitem uitbreiden om meer statistieken te zien, zoals de stad of het dorp waar het is gelicentieerd, de RX-sterkte en vooral de afstand tot je locatie. Gecombineerd met de richting van de lijn van uw locatie naar de toren, heeft u alles wat u nodig heeft om de juiste OTA-antenne te kiezen.

Typen over-the-air antennes

Voordat u de antenne voor uw situatie kiest, is het belangrijk om de antennetechnologieën met ultrahoge frequentie (UHF) en zeer hoge frequentie (VHF) te begrijpen.

 • marifoon: Omvat frequenties van 54 tot 216 MHz. Kanalen variëren van 2 tot 13.
 • UHF: Dit zijn frequenties van 470 tot 890 MHz. Kanalen variëren van 14 tot 51.

Antennes zijn ontworpen om UHF, VHF of beide te ontvangen. Binnenantennes zijn meestal gespecialiseerd om het VHF-kanaal te ontvangen. Het wordt echter steeds gebruikelijker dat antennefabrikanten antennes produceren die beide kunnen ontvangen.

Een foto van een multifrequentie OTA-buitenantenne.

Alleen VHF-antennes hebben meestal lange, rechte secties en zijn meestal groot en verspreid. UHF-only antennes hebben meestal lussen of kortere secties. Multibandantennes zullen een combinatie van beide bevatten: lange uitsteeksels en kleinere ronde lussen. Binnenantennes kunnen signalen van verschillende afstanden ontvangen. Hoe verder de antenne een signaal kan ontvangen, hoe duurder het meestal is. Buitenantennes zijn veel groter en kunnen meestal signalen van een veel grotere afstand ontvangen.

Binnen- of buitenantennes kiezen

Nu je een lijst hebt met kanalen waarin je geïnteresseerd bent, of het nu UHF of VHF is, de afstand die deze zendmasten van je huis afstaan ​​en de richting waarin ze zich bevinden, ben je klaar om te gaan winkelen voor een OTA-antenne. Gebruik elk van deze criteria om te bepalen welk type antenne u nodig hebt.

 • UHF of VHF: controleer uw kanaalbanden. Als alle kanalen VHF zijn, dan weet je dat je een VHF-only antenne kunt kopen. Als ze een mix zijn van VHF en UHF, moet je ervoor zorgen dat de antenne die je koopt geschikt is voor meerdere banden.
 • Toren afstand: Kijk op je kaart en identificeer de zendmast die het verst van je huis verwijderd is. De antenne die u koopt, moet minimaal deze afstand hebben, maar bij voorkeur iets verder.
 • Richting: Je nieuwe OTA-antenne moet in de richting wijzen van de torens die je wilt ontvangen. Als alle torens in één algemene richting staan, kun je een raam in je huis in die richting herkennen waar je een binnenantenne zou kunnen plaatsen. Als de torens verspreid zijn, moet u mogelijk kiezen voor een buitenantenne, die buiten het raam of op het dak wordt gemonteerd.

Of u nu een binnen- of buitenantenne gebruikt, plaatsing is van cruciaal belang. Dit betekent dat u waarschijnlijk een coaxkabel van de locatie van uw antenne naar uw tv moet leiden. Zorg dus dat je voldoende coaxkabel koopt en weet waar je de kabel door je huis kunt laten lopen.

Wanneer er overal zendmasten zijn

Wat doe je als de zendmasten in verschillende richtingen rondom je huis staan? In dit scenario hebt u meerdere opties.

Omnidirectionele antennes

Omdat dit scenario zo gebruikelijk is, hebben OTA-antennefabrikanten zogenaamde multidirectionele of omnidirectionele antennes gemaakt. De gewone platte binnenantennes zijn bedoeld om bovenop een salontafel te worden geplaatst en bevatten technologie waarmee ze tv-signalen uit vele richtingen kunnen ontvangen. De meeste buitenantennes zijn ook ontworpen om signalen uit meerdere richtingen te ontvangen en worden geleverd met een basis waarmee u de antenne kunt draaien om deze naar behoefte te draaien.

Foto van een omnidirectionele antenne op het dak

In situaties waar de zendmasten ongeveer 40 graden of minder uit elkaar staan, zullen omnidirectionele antennes het lukken. Dit is ideaal, omdat u zo de extra kosten kunt vermijden als zendmasten over 360 graden zijn uitgespreid.

Unidirectionele antennes

Als de zendmasten in alle verschillende richtingen rond uw huis zijn verspreid, heeft u geen pech. Maar je moet investeren in een beetje extra technologie om alle kanalen te ontvangen waarin je geïnteresseerd bent.

Screenshot van de FCC-site met verspreide zendmasten

In dit scenario kunnen verschillende groepen torens tot 180 graden uit elkaar worden geplaatst. Ook voor dit scenario is er een oplossing.

Uw OTA-antennes plaatsen

U moet 2 unidirectionele antennes aanschaffen. Als de torens ver weg zijn, moet je ook buitenantennes kopen.

 1. Monteer een multidirectionele antenne gericht op de eerste groep torens.
 2. Plaats een andere multidirectionele antenne gericht op de tweede groep torens.
 3. Koop een OTA-combiner die signalen van beide antennes ontvangt en het signaal doorgeeft aan uw televisietoestel.

Een OTA-combiner is relatief goedkoop, maar je kunt er coaxkabels van de twee antennes insteken en deze doorsturen naar een tv-toestel (via een derde coaxkabel) alsof alle kanalen van één antenne komen.

Antenne Rotoren

In plaats van twee antennes te kopen, proberen veel mensen geld te besparen door een apparaat te kopen dat bekend staat als een antennerotor. Dit zijn gemotoriseerde apparaten die je vanuit het huis kunt aanpassen. Als je een zender wilt bekijken vanaf een zendmast die in de tegenovergestelde richting staat, draai je gewoon aan de antenne totdat het signaal binnenkomt. Dit klinkt als een geweldige oplossing, maar er zijn verschillende problemen.

 • Het aanpassen van de antennerichting kan vermoeiend en vervelend worden.
 • U moet wachten tot de antenne klaar is met afstellen voordat u de zender kunt bekijken.
 • DVR-apparaten kunnen geen twee kanalen opnemen van torens die zich in verschillende richtingen bevinden.
 • Gemotoriseerde apparaten hebben meer kans om kapot te gaan, vooral bij koud of guur weer.

Zoals u kunt zien, begint de hardware die u kiest en hoe u deze in uw huis plaatst, allemaal met de eerste FCC-kaart en hoe de zendmasten op uw locatie zijn gerangschikt.

5 apps om lokale transmissietorens te analyseren

Als de FCC-website niet gedetailleerd genoeg is, zijn er handige mobiele apps die u kunnen helpen de locatie en richting van lokale tv-zendmasten te identificeren. Sommige apps laten je zelfs de sterkte van die signalen zien. Een mobiele app kan erg handig zijn als je buiten die antennes probeert te plaatsen.

TV-torens – Antenne TV-signaalzoeker

Screenshot van de TV Towers OTA antenne-app

Dit is een op kaarten gebaseerde app die u al uw lokale tv-zendmasten in uw omgeving laat zien. Het gebruikt de locatie van uw mobiele telefoon als uw kaartcentrum, maar u kunt elke locatie op postcode zoeken. App-functies zijn onder meer:

 • Wissel kaart naar terrein om bergen te zien die problemen kunnen veroorzaken
 • Pas de straalafstand aan om naar torens te zoeken
 • Verdeel clusters in afzonderlijke zendmasten
 • Schakel GPS in om torens te vinden waar u zich ook bevindt
 • Filter torens op postcode, station-ID of stationsnummer
 • Gebruik op telefoons met IR Blaster de app als afstandsbediening
 • Zie richting en afstand van elke toren

Het enige nadeel van de app is dat er af en toe een advertentie wordt weergegeven. Downloaden voor Android

NoCable – OTA Antanna & tv-gids

Screenshot van de No Cable OTA-antenne-app

De NoCable-app heeft een indrukwekkende mix van functies waarmee u gemakkelijk de kanalen kunt kiezen waarvan u weet dat u ze kunt ontvangen met uw OTA-antenne. De hoofdpagina vermeldt alle kanalen in uw regio, samen met de afstand van die zendmasten tot uw locatie, de richting van die torens en de relatieve signaalsterkte. Functies omvatten:

 • Signaalsterkte op basis van het gebruikte type antenne
 • Gedetailleerde antenne installatie-instructies
 • TV-gidslijsten voor de kanalen die u kunt ontvangen
 • Gedetailleerde kaart met locaties van zendmasten

Als u een enkele OTA-antenne-app downloadt, moet u deze installeren. Download voor Android Download NoCable voor iOS

Digitale tv-antennes

Screenshot van de app Digitale tv-antennes

Deze app is bedrieglijk eenvoudig. Wanneer u de app voor het eerst start, wordt een lijst weergegeven met alle zendmasten van uw lokale tv-station. Je ziet de roepnaam, het kanaal en de richting van de toren. Als je op een van de stations klikt, zie je een grotere pijl die de richting naar de toren aangeeft. Dit is perfect voor wanneer je de antenne plaatst en in de goede richting richt. Andere kenmerken zijn onder meer:

 • Kaart van uw gebied met alle tv-zendmasten
 • Geïntegreerd kompas
 • Tik op een toren om kanaaldetails en transmissieradius te zien
 • Overschakelen naar terreinkaart

Deze app is ideaal om je antennepositie te finetunen voor het ideale signaal. Downloaden voor Android Digitale tv-antennes downloaden voor iOS

Kijk gratis HDTV-antenneaanwijzer

Screenshot van de WatchFreeHDTV-app

Deze app is de eenvoudigste van allemaal, maar nog steeds erg handig. De hoofdpagina wanneer u de app start, toont elk lokaal station in uw regio, samen met de afstand en richting naar de zendmast. Het is eenvoudig om de zenders te kiezen die u wilt bekijken en de richting te markeren waarin u de antenne moet richten. Klik op een willekeurig station om een ​​grote pijl op het scherm te zien die in de juiste richting wijst om uw antenne te richten. Download voor Android Download Watchfree HDTV voor iOS

Antennewijzer

Een screenshot van de Antenna Pointer-app

De Antenna Pointer-app biedt een indrukwekkend gedetailleerde terreinkaart met de dichtstbijzijnde tv-zendmasten. Het overlapt ook een groen kompas op de kaart, zodat u kunt zien wanneer u uw telefoon in dezelfde richting als de toren wijst. Er zijn ook geavanceerde menu-opties, waaronder azimut, point-to-point-weergave en zelfs een hellingsmeter, zodat u ervoor kunt zorgen dat de antenne op een niveau of op een gewenste helling staat. U kunt zelfs de kaarten van de zendmasten exporteren. Downloaden voor Android