Skip to content

Hoe u kunt controleren of een gebruikte iPhone is gestolen voordat u deze koopt?

18 de juli de 2021
midsection of thief pickpocketing mobile phone 1161775221 20a06f4786484cbea5d51fe6e12ebd72

Wat te weten

  • Het IMEI-nummer verkrijgen: Ga naar Instellingen > Algemeen > Over om de IMEI te bekijken. Als de verkoper de IMEI niet bekendmaakt, koop hem dan niet.
  • Bel uw draadloze netwerkaanbieder om te zien of de iPhone is geblokkeerd op het netwerk.
  • Controleer de CTIA-database, die een gepoolde verzameling gestolen telefoongegevens bevat.

Er is geen iOS-specifieke tool om de netwerkgeschiktheid van een bepaalde iPhone of iPad te verifiëren. Als u in plaats daarvan overweegt een tweedehands iPhone te kopen, volgt u dezelfde procedures als kopers van Android-apparaten om het apparaat te verifiëren. We laten u zien hoe u dit doet met alle momenteel ondersteunde versies van iOS.

Hoe de IMEI te verkrijgen

Uw eerste stap voordat u een gebruikte iPhone koopt, is het verkrijgen van het IMEI-nummer van het apparaat. Het International Mobile Equipment Identity-nummer dient als een unieke identificatie voor een specifiek telecommunicatieapparaat. Als een tweedehandsverkoper weigert de IMEI bekend te maken, ga dan niet door met de verkoop. Ga op een iPhone naar Instellingen > Algemeen > Over om de IMEI te bekijken.

Om de IMEI voor de meeste apparaten te verkrijgen, inclusief hardware die niet van Apple is, controleert u de binnenkant van het batterijcompartiment of kiest u *#06# op de handset.

Bel uw provider

Als u klant bent van de draadloze provider, belt u de provider om te zien of de iPhone is geblokkeerd op het netwerk. Hoewel deze methode niet perfect is, is de kans groot dat, omdat netwerken zijn afgestemd op radiotypes (CDMA versus GSM), uw provider weet of het apparaat op zijn netwerk kan worden geactiveerd.

Controleer de CTIA-database

Hoewel het ook niet perfect is, is de CTIA-database met gestolen telefoons een gepoolde verzameling gestolen telefoongegevens. De grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen raadplegen het en leveren er gegevens aan. Het enige mogelijke zwakke punt is dat een telefoon misschien niet als gestolen wordt opgegeven, bijvoorbeeld een oude telefoon in een la die is gestolen door een dief. Zoals bij elke privétransactie helpt een dosis scepsis. Als een telefoonverkoop verdacht lijkt, is dat waarschijnlijk ook zo.