Skip to content

Hoe u uw Facebook-verslaving kunt doorbreken

17 de juli de 2021
GettyImages 487867268 5804f6495f9b5805c2cc2fbc

Facebook-verslaving was niet echt iets totdat het sociale netwerk de overstap maakte naar een mobiele app. Nu dragen we onze verbinding met deze enorme sociale netwerksite overal met ons mee op onze smartphones. Zelfs als we niet naar onze telefoonschermen staren, vertellen duizenden adverteerders op televisie, in tijdschriften en op productverpakkingen ons om ‘ons leuk te vinden op Facebook’. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om je te helpen los te komen van je Facebook-verslaving en meer tijd te besteden aan de dingen die je wilt of moet doen.

Vastleggen om uw account minimaal een week te deactiveren

Veel mensen hebben verlichting gevonden door hun Facebook-accounts voor een korte periode te deactiveren om zichzelf te ontdoen van alles en te beseffen wat ze missen door tijd op de site door te brengen. Sommige mensen doen het een week, anderen een maand en sommigen gaan nooit meer terug om hun account te herstellen. Het voordeel van je er voor een korte tijd aan verbinden, is dat je jezelf toestaat ernaar terug te gaan als dat nodig is, zodat het niet het gevoel zal hebben dat je permanent iets mist. Als u ernaar streeft om dit minimaal een week te doen, kan dit helpen uw Facebook-gewoonten te resetten als u besluit uw account opnieuw te activeren.

Maak je Facebook-vriendenlijst leeg

In de loop der jaren kunnen de meeste mensen zeggen dat ze honderden oude vrienden, collega’s en kennissen op Facebook hebben verzameld. En niet te vergeten openbare pagina likes. Een uitgebreid netwerk van mensen die je amper kent en massa’s pagina’s die regelmatig updates delen, kunnen een overweldigend verlangen opwekken om te allen tijde te weten wat er gaande is, zelfs als je al jaren niet met een van deze mensen hebt gesproken of je interesse in die pagina’s maanden hebt verloren geleden. Een goede vuistregel is om één keer per jaar je vriendenlijst door te nemen en vrienden te maken met iedereen met wie je al meer dan een jaar geen contact hebt gehad, behalve familieleden en speciale vrienden die in het hele land of in het buitenland wonen. U kunt op deze manier de verloren verbindingen op uw lijst verminderen en voorkomen dat u verstrikt raakt in het leven van mensen uit uw verleden.

In tegenstelling tot de pagina’s die u niet nodig hebt

Wat betreft gelikete pagina’s, gooi de pagina’s waar je zonder zou kunnen leven weg en bewaar degene die je leuk vindt of die nuttig voor je zijn. Facebook staat u echter niet toe om pagina’s in bulk ongelijk te geven. Ga naar Facebook.com/pages en selecteer Gelikete pagina’s om de pagina’s te zien die je leuk vond, zodat je je een weg kunt banen door de pagina’s die je niet meer wilt volgen te verwijderen. Je kunt je nieuwsfeed ook aanpassen om berichtupdates van specifieke pagina’s en mensen te verbergen of te snoozen zonder ze niet leuk te vinden of te ontvrienden.

Oude apps van derden verwijderen

Terwijl u aan het opruimen bent, verwijdert u ongewenste apps van derden die u in de loop der jaren hebt geïnstalleerd – als het niet voor afleiding is, dan om uw privacy te beschermen. Verwijder apps door naar . te gaan Instellingen en privacy > Instellingen > Apps en websites. Selecteer de apps die u wilt verwijderen en kies vervolgens Verwijderen.

Maak het jezelf moeilijk om toegang te krijgen tot Facebook

Het verslaan van je Facebook-verslaving kan zo simpel zijn als het uit het zicht en buiten handbereik plaatsen. U kunt dit doen door:

  • Tweefactorauthenticatie activeren en vervolgens uitloggen op uw account.
  • De Facebook-app op je telefoon of tablet verwijderen.
  • De URL uit uw bladwijzers halen.
  • Facebook vervangen als uw startpagina.
  • Facebook niet altijd open laten staan ​​in uw webbrowser.

U kunt ook gebruik maken van een tijdbeheertoepassing of een tool voor het blokkeren van websites als u moeite heeft om zelfcontrole over Facebook uit te oefenen.

Beperk Facebook-activiteit tot één of twee keer per dag

Stel dat je niet klaar bent voor een detox en niet bereid bent om je 500 vrienden te verwijderen. Maak er in dat geval bewust gebruik van om slechts één of twee keer per dag Facebook te checken en al je interacties te doen, zoals ’s ochtends, tijdens je lunchpauze of voordat je naar bed gaat. Dit vergt zelfbeheersing en werkt niet voor iedereen. Als je gedisciplineerd bent, voel je je misschien tevreden als je slechts een of twee keer per dag 10 of 20 minuten op Facebook besteedt in plaats van het de klok rond dwangmatig te controleren.

Stop met het tellen van likes en views

Een van de meer ongezonde aspecten van Facebook is geobsedeerd zijn door het aantal likes en views dat je bericht krijgt. Misschien nog erger is dat je door je nieuwsfeed scrolt en je afvraagt ​​waarom de berichten van andere mensen zo populair zijn. Als Facebook een populariteitswedstrijd is geworden waarvan je zeker weet dat je aan het verliezen bent, is het misschien tijd om te stoppen met het tellen van vind-ik-leuks en views. In mei 2021 onthulde Facebook een functie waarmee gebruikers het aantal likes en views dat een bericht krijgt, kunnen verbergen. Gebruikers hebben de mogelijkheid om het aantal likes en weergaven uit te schakelen voor alle berichten die ze op de hele site tegenkomen, het aantal likes en weergaven te verbergen voor alleen hun eigen berichten, of berichten per geval te selecteren. Verberg het aantal likes en bekijk het aantal via de instellingen van je mobiele Facebook-app. Ga naar Menu (drie regels) > Instellingen en privacy > Instellingen > Instellingen voor nieuwsfeed. Kraan Reactie telt; je kunt het aantal likes en weergaven voor alles uitschakelen jouw berichten of de berichten van iedereen. Om het aantal likes en weergaven voor één bericht uit te schakelen, tik je op de pictogram met drie stippen bovenaan het bericht en kies vervolgens de instellingen voor het aantal likes en weergaven van het bericht. Niet geobsedeerd zijn door de populariteit van je berichten is misschien net iets om het plezier terug te brengen van het scrollen door Facebook en gewoon bijpraten met familie en vrienden.

Laatste gedachten over Facebook-verslaving

Facebook-verslaving en sociale-mediaverslaving in het algemeen worden steeds meer een onderwerp van discussie in psychologie en technologie. En het zal waarschijnlijk een relevant probleem blijven in de moderne samenleving naarmate meer websites en apps strijden om onze aandacht. Je hebt uiteindelijk de volledige kracht om je verslaving te doorbreken door zelfbeheersing te oefenen en de prioriteiten in je leven aan te pakken. Als je denkt dat je probleem zo ernstig is dat je je verslaving niet in je eentje onder controle kunt krijgen, zoek dan hulp bij goede vrienden, familie of mogelijk een professional in de geestelijke gezondheidszorg.