Skip to content

Hoe u uw USB-C Mac aansluit op oudere randapparatuur

3 de juli de 2021
Apple MacBooks new USB C Type C port 17182398859 5bdbbfadc9e77c005130e7f1

Wat te weten

 • USB-C-randapparatuur kan rechtstreeks op de Mac Thunderbird-poort worden aangesloten. USB 2- of 1.1-apparaten hebben een USB-C-naar-USB-adapter nodig.
 • Koppel HDMI aan Thunderbolt 3 via een USB-C Digital AV Multiport Adapter. Gebruik voor Lightning naar Thunderbolt 3 een USB-C naar Lightning-kabel.
 • Spiegel uw scherm naar een VGA-tv via een USB-C VGA-multipoortadapter.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een Mac met een Thunderbolt 3-poort (USB-C) aansluit op oudere randapparatuur.

Sluit USB 2 en USB 1.1 aan op Thunderbolt 3 (USB-C)

USB-C-randapparatuur kan rechtstreeks op de Mac Thunderbird-poort worden aangesloten. Voor het aansluiten van oudere randapparatuur op eerdere versies van USB is een adapter nodig die de USB 2 of USB 1.1 omzet naar USB-C. Een USB-C naar USB-adapter, zoals degene die verkrijgbaar is bij Apple, heeft een USB-C-connector aan het ene uiteinde en een USB Type-A-connector aan het andere.

Hoewel USB Type-A de meest voorkomende vorm is voor deze adapter, zijn er een paar adapters die de standaard Type-A-connector voor de USB Type-B- of micro-USB-connector achterwege laten. Gebruik dit type adapter om flashdrives, camera’s, printers of andere standaard USB-apparaten op je Mac aan te sluiten. Je kunt deze adapter zelfs gebruiken om verbinding te maken met je iPhone of iPad, hoewel recente modellen een Lightning-naar-USB-adapter nodig hebben. Een opmerking over deze adapters: de snelheid is beperkt tot 5 Gbps. Als je een USB 3.1 Gen 2-apparaat wilt aansluiten dat 10 Gbps kan ondersteunen, gebruik dan een Thunderbolt 3 naar Thunderbolt 3-adapter.

Sluit HDMI aan op Thunderbolt 3

De Apple USB-C Digital AV Multiport Adapter is ideaal om je Mac aan te sluiten op de HDMI (USB-C) ingang van een beeldscherm of tv. Dit type adapter is voor standaard HDMI en ondersteunt een 1080p-signaal bij 60 Hz of een UHD (3840 x 2160) bij 30 Hz. Als u op zoek bent naar een adapter voor een 4K- of 5K-beeldscherm bij 60 Hz, hebt u een adapter nodig die DisplayPort-connectiviteit ondersteunt. Voor deze connector is macOS Mojave (10.14.6) of hoger vereist.

Sluit VGA aan op Thunderbolt 3

Om uw beeldscherm te spiegelen naar een VGA-tv of beeldscherm, hebt u een USB-C VGA-multipoortadapter nodig. Deze adapters zijn meestal beperkt tot 1080p. Nogmaals, voor een hogere resolutie, kijk naar de DisplayPort-adapters.

Sluit DisplayPort aan op Thunderbolt 3

De Moshi USB-C naar DisplayPort-kabel is wat je zoekt als je DisplayPort-connectiviteit nodig hebt. Deze kabel ondersteunt 5K-video bij 60 Hz met meerkanaals digitaal surround-geluid.

Sluit Lightning aan op Thunderbolt 3

Een Thunderbolt 3 naar USB-adapter kan werken met de Lightning-naar-USB-adapter die je misschien al hebt voor je iPhone, maar het kan onhandig aanvoelen om twee adapters te gebruiken om één verbinding te maken. Hoe minder connectoren en adapters in lijn, hoe minder kans op storingen. Er is een USB-C naar Lightning-kabel die u kunt gebruiken, die verkrijgbaar is bij Apple en een paar derde partijen.

Verbind Thunderbolt 2 met Thunderbolt 3

Als je een Thunderbolt 2-apparaat hebt, is de Thunderbolt 3 (USB-C) naar Thunderbolt 2-adapter wat je nodig hebt. Deze Apple-adapter werkt ook om oudere Thunderbolt 2-Macs aan te sluiten op Thunderbolt 3-randapparatuur, maar voordat je yippee zegt en opraakt om een ​​adapter en een nieuwbakken Thunderbolt 3-apparaat te kopen, moet je ervoor zorgen dat de Thunderbolt 3-randapparatuur werkt met een Thunderbolt 2 Mac. De Thunderbolt 3-specificatie zegt dat het achterwaarts compatibel is met de oudere Thunderbolt 2, maar meer dan één fabrikant waarschuwt dat zijn Thunderbolt 3-randapparatuur niet compatibel is met Thunderbolt 2.

Sluit Firewire aan op Thunderbolt 3

Als je een FireWire-apparaat op een Mac moet aansluiten via de Thunderbolt 3-poort, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Apple Thunderbolt-naar-FireWire-adapter. Het maakt verbinding met de Mac en geeft je een FireWire 800-poort met 7 watt om randapparatuur met busvoeding te gebruiken. Deze adapter vereist OS X 10.8.4 of hoger. Wanneer je op zoek bent naar een Firewire-adapter, koop dan de juiste adapter (Thunderbolt 3 in dit geval) omdat eerdere generaties adapters niet hetzelfde zijn.

Thunderbolt 3 naar Thunderbolt 3

Een Thunderbolt 3-kabel (USB-C) verbindt een Mac met Thunderbolt 3 met elk ander Thunderbolt 3-apparaat. Het kan ook worden gebruikt voor het doorlussen van de ene Thunderbolt 3-randapparatuur naar de andere. Laat u niet misleiden door kabels met aan elk uiteinde een USB-C-connector; dit alleen betekent niet dat de kabel een Thunderbolt 3-kabel is. U kunt de twee soorten kabels die op elkaar lijken van elkaar onderscheiden door de USB-C-connector te onderzoeken; u zou een enkel bliksemschichtlogo op Thunderbolt-kabels moeten zien.

Over Thunderbolt 3 (USB-C)

Naast het accommoderen van USB-C-randapparatuur, ondersteunt Thunderbolt 3 USB 3.1 Gen 2, DisplayPort, HDMI en VGA via dezelfde poort via adapters. Je kunt zeggen dat dit de enige poort is die ze allemaal regeert, en het betekent een einde aan de verzameling poorten op de Mac. Fabrikanten van randapparatuur werken hard aan het maken van nieuwe versies van hun producten met Thunderbolt 3-poorten. Dat maakt het gemakkelijk om uw compatibele Mac op deze apparaten aan te sluiten, met slechts één type kabel en geen adapters nodig. Monitoren, externe behuizingen, dockingstations en nog veel meer randapparatuur zijn al beschikbaar met Thunderbolt 3. Fabrikanten van printers en scanners springen op de kar, samen met cameramakers en anderen.

Mac-modellen met Thunderbolt 3 (USB-C)-poorten

 • Mac Pro (2019)
 • Mac mini (2018)
 • iMac Pro (alle modellen)
 • iMac (2017 en later)
 • MacBook Air (2018 en later)
 • MacBook Pro (2016 en later)

Als je een verzameling randapparatuur hebt, waaronder printers, scanners, camera’s, externe schijven, beeldschermen, iPhones en iPads, heb je een adapter nodig om verbinding te maken met de Thunderbolt 3-poorten (USB-C).

Over Thunderbolt 4 (USB-4)

Thunderbolt 4 werd begin 2020 aangekondigd, kort nadat USB4 werd aangekondigd, met compatibele apparaten later in het jaar. Hoewel de Thunderbolt 4-upgrade niet sneller is dan Thunderbolt 3, waren er enkele verbeteringen, waaronder de mogelijkheid om twee 4K-schermen of een 8K-scherm te ondersteunen. Het verhoogt ook de minimale prestatie-eisen, wat connectiviteits- en compatibiliteitsproblemen voor consumenten vereenvoudigt.

Mac-modellen met Thunderbolt 4-poorten

 • MacBook Pro (13-inch, 2020)
 • MacBook Air (2020)
 • Mac mini (2020)

Sluit randapparatuur aan op deze poorten via een Thunderbolt 3 of USB-C kabel, of gebruik een adapter om de verbinding te maken.