Skip to content

Hoe werken ruisonderdrukkende hoofdtelefoons?

23 de juli de 2021
GettyImages 1224786282 2d9033313a164d34a921f3bbf068ae50

Als je tijd hebt besteed aan het onderzoeken van moderne hoofdtelefoons voor consumenten, ben je waarschijnlijk het concept van ruisonderdrukking tegengekomen. De meeste consumenten begrijpen dat dit soort koptelefoons voor meer stilte zorgen in je omgeving dan het niet dragen van een koptelefoon, maar hoe werkt het allemaal? In deze gids bespreken we de verschillende manieren waarop hoofdtelefoons geluid dempen, hoe de technologie werkt en hoe deze past bij het luisteren naar muziek.

Hoe geluid werkt

Voordat je ingaat op de innerlijke werking van ruisonderdrukkende hoofdtelefoons, is het essentieel om te begrijpen hoe geluid werkt. In wezen is elk geluid dat u hoort de trilling van luchtdeeltjes die uw gehoor activeren.

Deze trillingen worden vaak in een grafiek gemeten als een golfvorm, waarbij de frequentie de toonhoogte van het geluid aangeeft en de amplitude hoe hard dit geluid is. Deze golfvorm hierboven is een gestileerde versie van een geluid, maar het zal u helpen te begrijpen hoe ruisonderdrukking in een later gedeelte werkt.

Wat zijn de twee verschillende soorten ruisonderdrukkende hoofdtelefoons?

Een van de meest kritische verschillen bij het kiezen van uw hoofdtelefoon is bepalen of die hoofdtelefoons actieve ruisonderdrukking of passieve geluidsisolatie bieden. De passieve versie betekent dat de hoofdtelefoon een stevige afdichting rond of in je oren biedt en dus fysiek een zekere mate van geluid van buiten blokkeert. Het kan een effectieve manier zijn om een ​​aangenaam geluidsbeeld voor uw muziek te creëren, maar het is geen erg efficiënte methode om ruis te verminderen, vooral in luidere omgevingen zoals vliegtuigen en treinstations. Aan de andere kant gebruikt actieve ruisonderdrukking werkelijk vermogen ( meestal in de vorm van een ingebouwde batterij) en speciale microfoons om het geluid van uw omgeving te lezen en dat geluid te “annuleren”. De hoofdtelefoon maakt gebruik van technische intelligentie om een ​​adaptieve hoeveelheid ruisonderdrukking en het optimale niveau van stilte te bieden, afhankelijk van uw omgeving.

Hoe werkt actieve ruisonderdrukking?

Actieve ruisonderdrukking maakt gebruik van de natuurlijke wetten van fysica en geluid om ruis te verminderen. Herinner je je die golfvorm van bovenaf nog? Als je koptelefoon zijn microfoon zou gebruiken om die golfvorm als ruis te lezen, zou een koptelefoon met ruisonderdrukking een kleine hoeveelheid ruis produceren met precies dezelfde amplitude en frequentie als de golfvorm. Ze zouden het “uit fase” spelen (een mooie term voor twee geluiden die hetzelfde zijn, maar iets eerder of later dan elkaar). Deze golfvormen tellen vervolgens bij elkaar op en heffen elkaar op, net als een positief getal en een negatief getal. Dit proces laat je achter met een vacuümachtige stilte.

Blokkeren ruisonderdrukking alle stemmen?

Veel fabrikanten zijn erg goed geworden in het creëren van effectieve ruisonderdrukking, met name vlaggenschip-koptelefoons van Apple, Sony en Bose. Hoewel deze hoofdtelefoon effectief aanhoudende omgevingsgeluiden onderdrukt (zoals het gezoem van een HVAC-systeem of het gerommel van een vliegtuig), is het bijna onmogelijk om onregelmatige geluiden zoals de menselijke stem of luide, plotselinge dreunen te onderdrukken. Omdat ANC-hoofdtelefoons microfoons gebruiken om het geluidsniveau te lezen en aan te passen, hoor je een duidelijke afname van alle geluiden in je kamer (met stemmen die gedempt en ver weg klinken). Maar zoals de technologie er nu voor staat, biedt geen enkele hoofdtelefoon 100% stilte.

Kun je naar muziek luisteren met een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking?

Als u actieve ruisonderdrukkende hoofdtelefoons gebruikt, kunt u zich afvragen of de kleine “uit fase” ruis uw muziek zal beïnvloeden. Het korte antwoord is “ja”, maar er zijn enkele praktische dingen om te overwegen. De meeste audiofielen zullen je vertellen dat het gebruik van ANC-hoofdtelefoons schadelijk is voor de zuiverheid van je audio. Het is technisch nauwkeurig, maar de meeste consumenten zullen dit niet merken, en veel premium ANC-hoofdtelefoons zijn hiervoor verantwoordelijk met behulp van slimme verwerking en software op de hoofdtelefoon. Kortom, je muziek zal prima klinken, tenzij je extra kieskeurig bent over je koptelefoon, en in de meeste gevallen zal het beter klinken omdat het niet concurreert met onderbrekingen van buitenaf.

Is ruisonderdrukking slecht voor je oren?

Het laatste punt om te overwegen is deze bezorgdheid over de vraag of ANC “goed” is voor uw oren. U kunt een onaangenaam gevoel ervaren met ANC-hoofdtelefoons, zoals wanneer uw oren geblokkeerd zijn (in een vliegtuig of onder water). Dit gevoel ontstaat omdat je oren gewend zijn aan het horen van een kleine hoeveelheid kamergeluid, en als het er niet is, nemen je hersenen aan dat de luchtdruk is veranderd en zullen ze waarschijnlijk proberen te compenseren met trommelvliesregulatie. Daarom voelt het soms alsof een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking je oordruk aantast. Sommige mensen vinden dit ongemakkelijk, en het is waar dat het niet ideaal is voor mensen met gevoelige binnenoren. Maar voor het grootste deel is dit ongemak allemaal mentaal, en het is volkomen veilig om ANC-hoofdtelefoons te gebruiken.