Skip to content

Hoe YouTube te gebruiken

6 de juli de 2021
GettyImages 1163582546 1cb5e93f140e4d9ab96fd8efbf248f61

Er zijn twee manieren om YouTube te gebruiken: als kijker of als maker. Je kunt video’s van anderen bekijken of je eigen video’s uploaden. Toch gebruiken veel mensen op YouTube de site en de bijbehorende apps om inhoud te bekijken.

Gebruik YouTube anoniem om video’s te bekijken

In tegenstelling tot andere sociale netwerken hoeft u bij YouTube geen account aan te maken voordat u naar inhoud kunt zoeken of video’s kunt bekijken. Zoeken en kijken zijn twee activiteiten die u anoniem kunt uitvoeren zonder dat u zich hoeft aan te melden. Als u uzelf wilt uitzenden of uw eigen inhoud wilt uploaden, moet u zich registreren voor een Google-account en een gebruikersnaam en wachtwoord krijgen. Je kunt alleen video’s uploaden als je een gebruikers-ID hebt.

Krijg een account om jezelf uit te zenden

Google, dat YouTube in 2006 kocht en het nu als een dochteronderneming exploiteert, deed een paar jaar later afstand van zelfstandige YouTube-accounts. Tegenwoordig kunnen mensen elke bestaande Google-ID gebruiken om in te loggen bij YouTube, zodat ze aangepaste kanalen kunnen maken en alle dingen kunnen doen die zijn toegestaan ​​met een YouTube-account. Als je geen Google-ID hebt of deze niet aan YouTube wilt koppelen, kun je een nieuw YouTube- en Google-account maken, wat inhoudt dat je een nieuwe Google-ID moet maken. Onze gids over het aanmeldingsproces voor een YouTube-account leidt je door de basisprincipes.

YouTube gebruiken voor basisactiviteiten

Als u zich aanmeldt bij YouTube als geregistreerde gebruiker, kunt u veel dingen doen die u niet kunt doen terwijl u anoniem op de site surft, zoals:

  • Sla favoriete video’s op om ze later snel te bekijken.
  • Reageer op de video’s die je bekijkt.
  • Beoordeel de video’s die je hebt bekeken.
  • Maak afspeellijsten met video’s om te bekijken.
  • Beheer je eigen videokanaal.
  • Upload video’s zodat anderen ze kunnen bekijken.

Blader en bekijk video’s op YouTube

Video’s bekijken is eenvoudig: druk op de afspeelknop en de video wordt naar uw computer of mobiele apparaat gestreamd. Standaard verschijnt de video in een vak op het scherm. U kunt het echter het hele scherm laten vullen door het pictogram voor volledig scherm te selecteren. U kunt op onderwerp door categorieën bladeren, trefwoordzoekopdrachten uitvoeren of door populaire of trending video’s bladeren om beeldmateriaal te vinden om te bekijken. De zoekfunctie heeft filters die u kunt toepassen om video’s te zoeken op datum of populariteitsniveau. Er is ook een YouTube Charts-pagina met populaire video’s, en er zijn blogs over trends op YouTube.

De enorme schaal van YouTube

De hoeveelheid inhoud die beschikbaar is op YouTube is verbazingwekkend. Het is beschikbaar in meer dan 80 talen en in de meeste landen over de hele wereld, dus de inhoud is divers. YouTube ontvangt maandelijks meer dan twee miljard unieke bezoekers. Samen bekijken deze bezoekers meer dan een miljard uur aan beeldmateriaal per dag. Elke minuut wordt er ongeveer 500 uur aan video geüpload naar de site.

Video’s uploaden en delen met vrienden en vreemden

YouTube is gemaakt door voormalige PayPal-medewerkers en gelanceerd in 2005. Het idee was om het proces van het delen van video’s te vereenvoudigen, wat al lang bemoeilijkt werd door de verschillende codecs die door verschillende camera’s en online videosites worden gebruikt. Deze problemen met video-opmaak kunnen nog steeds lastig zijn, maar YouTube heeft veel pijn weggenomen bij het online zetten van video’s. De meeste smartphonecamera’s en point-and-shoot-camera’s slaan video op in formaten die compatibel zijn met YouTube. Groottelimieten voor videobestanden zijn 128 GB per bestand of 12 uur.

Beheer elke video met individuele instellingen

Voor elke video kun je privacyniveaus instellen (bijvoorbeeld om te beslissen wie deze mag bekijken), beslissen of je wilt dat mensen de video beoordelen (met behulp van het YouTube-sterrensysteem) en reacties achterlaten zodat anderen ze kunnen zien, en licentieregels instellen voor hoe anderen uw materiaal kunnen gebruiken. YouTube biedt online videobewerkingstools, maar deze tools zijn vrij eenvoudig. Veel mensen geven er de voorkeur aan om aanzienlijke offline bewerkingen uit te voeren voordat ze het uiteindelijke beeldmateriaal uploaden. U kunt uw video’s annoteren door opmerkingen als notitie toe te voegen op bepaalde punten in het beeldmateriaal of via een tekstballon die op het videobeeld wordt geplaatst, zoals tekstballonnen in strips. Ten slotte kun je elke video op meerdere manieren delen, bijvoorbeeld door een URL als link in een e-mail te verzenden of door de insluitcode die YouTube voor elke video genereert te kopiëren en op een andere website te plakken.

Je eigen videokanaal

Al je geüploade video’s worden gegroepeerd in je videokanaal. U kunt het privacyniveau instellen en bepalen of het publiek de video’s kan bekijken of alleen geautoriseerde vrienden. Je kunt je aangepaste YouTube-videokanaal er strak uit laten zien door je logo of een andere afbeelding te uploaden. Elke video die u uploadt, kan worden aangepast in termen van hoe de bedieningselementen eruitzien. En u kunt titels en beschrijvingen toevoegen om mensen te helpen beslissen of ze uw videoclips willen bekijken.