Skip to content

Houd de bewerkingsgeschiedenis bij in Photoshop CS

8 de juli de 2021
Screen Shot 2015 07 15 at 4.45.21 PM 58b9a84d3df78c353c19ef38

Het geschiedenisvenster van Photoshop CS (Venster > Geschiedenis) is snel, maar het toont u alleen de basis. Als u bijvoorbeeld een effect hebt gebruikt, zal het u vertellen welk effect, maar het zal u niet de specifieke instellingen vertellen. Gebruik het geschiedenislogboek van Photoshop voor een meer gedetailleerd verslag van uw acties. Behalve dat het nuttig is voor persoonlijk gebruik, kan het geschiedenislogboek ook worden gebruikt om tijdregistratiegegevens vast te leggen voor het werk van klanten, om een ​​juridisch dossier aan te maken en voor trainingsdoeleinden. De stappen hier hebben betrekking op Adobe Photoshop CS 6, maar zijn vergelijkbaar in andere versies in de CS-familie.

Het geschiedenislogboek inschakelen

Het geschiedenislogboek is standaard uitgeschakeld. Om het in te schakelen:

 1. Open in macOS Photoshop > Voorkeuren > Algemeen. Ga in Windows naar Bewerk > Voorkeuren > Algemeen.

 2. Klik in het onderste gedeelte van het dialoogvenster op het selectievakje in staat te stellen Geschiedenislogboek.

  De optie Geschiedenislogboek

 3. U kunt kiezen of u de informatie in het bestand wilt insluiten als metadata, wilt opslaan in een tekstbestand (zie hieronder voor instructies), of beide.

Onder Logboekitems bewerken zijn drie keuzes:

 • Alleen sessies: Er wordt alleen vastgelegd wanneer Photoshop wordt geopend en gesloten en wanneer elk bestand wordt geopend en gesloten. Handig voor tijdregistratie, maar registreert geen inactiviteit – dus tenzij u continu aan het beeld werkte van open tot dicht, is de opgenomen tijd slechts een schatting.
 • Beknopt: vergelijkbaar met het geschiedenisvenster. Registreert basisfuncties, plus de tekst die verschijnt in de Geschiedenis palet, maar geen gedetailleerde instellingen of informatie.
 • Gedetailleerd: Neemt de hierboven genoemde items op, plus de tekst die verschijnt in de Acties palet. Dit houdt in wezen de volledige geschiedenis van bewerkingen in het bestand bij, van penseelgroottes en instellingen tot opgeslagen locatie.

Een geschiedenislogboek opnemen in een tekstbestand

Als u een afbeelding voor een derde partij bewerkt, wilt u misschien geen opgenomen geschiedenis van de afbeelding. U kunt echter nog steeds een geschiedenislogboek bijhouden door het op een andere locatie dan het originele afbeeldingsbestand op te nemen door de informatie naar een .txt-bestand te sturen:

 1. Maak een leeg tekstbestand in Notes, Kladblok, Teksteditor of een andere teksteditor voordat u Photoshop opent. Hier wordt het geschiedenislogboek vastgelegd.

 2. Ga naar Photoshop > Voorkeuren > Algemeen op een Mac, of Bewerk > Voorkeuren > Algemeen in Windows.

  Het menu-item Algemene voorkeuren

 3. Om het geschiedenislogboek op te slaan, moet u eerst beslissen of u de metadata, tekst of beide wilt opslaan. Als u selecteert: Beide, het afbeeldingsbestand en het nieuwe tekstbestand zal de geschiedenis opnemen.

  Opties voor het opslaan van geschiedenislogboeken

 4. Klik Kiezen en selecteer het tekstbestand waarin u het geschiedenislogboek wilt opslaan.

  De knop Kiezen

Toegang tot het geschiedenislogboek

U kunt geschiedenisgegevens bekijken vanuit de Bestandsinformatie dialoogvenster en in het metagegevenspaneel van de Bestandsverkenner.

1625761338 705 Houd de bewerkingsgeschiedenis bij in Photoshop CS Bestandsinfo” class=”lazyload” id=”mntl-sc-block-image_1-0-50″ >

Wees voorzichtig met het opslaan van het geschiedenislogboek in de metagegevens, omdat het de bestandsgrootte kan vergroten en bewerkingsdetails kan onthullen die u liever niet openbaar wilt maken. Nu, bijvoorbeeld, als je ooit vergeet hoe je een bepaald effect hebt bereikt, open dan gewoon het geschiedenislogboek en volg het pad. Het geschiedenislogboek blijft actief op alle afbeeldingen totdat u het handmatig uitschakelt.

Photoshop CS-bewerkingslogboek