Skip to content

Integreer internet in uw thuisbioscoopsysteem

28 de juli de 2021
SamsungTizen 5c0483e8c9e77c000142ec75

Met de toegenomen beschikbaarheid van audio- en video-inhoud via internet, ligt er nu een grote nadruk op de integratie ervan in de thuisbioscoopervaring. Hier zijn zes manieren om dit te bereiken.

Sluit een computer aan op een thuisbioscoopsysteem

De meest eenvoudige manier is om een ​​desktopcomputer of laptop op uw thuisbioscoopsysteem aan te sluiten. Controleer eerst of uw HDTV een VGA-ingang (pc-monitor) heeft. Als dat niet het geval is, kunt u een USB-naar-HMDI- of VGA-naar-HDMI-converter aanschaffen. Wat audio betreft, controleer of uw pc een audio-uitgangsaansluiting heeft die u kunt aansluiten op uw tv of uw thuisbioscoopontvanger. Mogelijk hebt u ook een adapterstekker nodig. De meeste moderne computers en laptops hebben ingebouwde HDMI-uitgangen. Als die van jou dat wel doet, heb je helemaal geen adapter nodig om hem op je HDTV aan te sluiten. Zodra uw computer, tv of thuisbioscoopsysteem is aangesloten, kunt u uw browser gebruiken om online toegang te krijgen tot een schat aan audio-/video-inhoud. U kunt ook digitale media-inhoud afspelen die u op uw computer hebt opgeslagen. Het nadeel is dat je de computer, de tv en het thuisbioscoopsysteem in de buurt moet hebben. De videokaart van uw computer komt hier ook in het spel; het is verantwoordelijk voor het verzenden van afbeeldingen naar uw HDTV en dit levert niet altijd de beste resultaten op, vooral niet op een groot scherm.

Sluit een zelfstandige netwerkmediaspeler/mediastreamer aan op uw thuisbioscoopsysteem

Een tweede optie is het gebruik van een stand-alone settopbox of plug-inapparaat, meestal een netwerkmediaspeler of mediastreamer genoemd. Voorbeelden zijn Roku, Amazon FireTV, Apple TV en Chromecast. Deze apparaten gebruiken uw bestaande thuisnetwerk (WiFi of Ethernet) om inhoud van internet te integreren; ze kunnen ook audio-, video- en afbeeldingsbestanden afspelen die op uw computer zijn opgeslagen, zolang deze op hetzelfde netwerk is aangesloten. Het voordeel van deze opstelling is dat u een computer niet fysiek op een tv of thuisbioscoopsysteem hoeft aan te sluiten. Het kan in uw thuiskantoor blijven of op een andere locatie in uw huis. Het nadeel is dat je nog een “box” hebt toegevoegd aan je toch al rommelige thuisbioscoopopstelling. Houd er rekening mee dat het merk en model van de netwerkmediaspeler die u koopt, bepaalt tot welke aanbieders van online inhoud u toegang krijgt. Eén box kan je toegang geven tot Vudu, een andere tot Netflix en een andere tot CinemaNow aan de videokant. Voor audio kunnen sommige apparaten u toegang geven tot Rhapsody of Pandora, maar misschien niet beide. Compatibiliteit met aanbieders van live streaming-inhoud zoals Directv Now, YouTube en Playstation Vue varieert ook. Zorg ervoor dat u controleert welke mediaspeler uw favoriete online inhoud ondersteunt.

Gebruik een Blu-ray Disc-speler met netwerkconnectiviteit

Een andere methode om online media-inhoud te integreren met uw tv en thuisbioscoopsysteem is het gebruik van een Blu-ray- of Ultra HD-schijfspeler met netwerkfunctionaliteit. Veel Blu-ray disc-spelers doen meer dan alleen Blu-ray/dvd’s en cd’s afspelen; ze hebben ook ingebouwde Ethernet- en WiFi-verbindingen die directe toegang tot een thuisnetwerk mogelijk maken. Met deze mogelijkheid hebben gebruikers toegang tot online inhoud die is gekoppeld aan de Blu-ray-schijf die ze afspelen, en audio-/video-inhoud van aanbieders van live-inhoud. Het voordeel van deze optie is dat je geen aparte Blu-ray/DVD/CD-speler hoeft aan te schaffen en netwerk mediaspeler; je kunt beide in één doos krijgen. Aan de andere kant ben je, net als bij een losse mediaspeler, gebonden aan de diensten die bij de Blu-ray-speler horen. Als Blu-ray en streaming beide nodig zijn, weeg dan alle opties van beide af.

Toegang tot internetinhoud via kabel-/satellietservice of TIVO

Zelfs kabel- en satelliet-tv-diensten komen in actie door het aanbieden van online contentstreaming voor weergave op tv of luisteren op een thuisbioscoop-audiosysteem. Natuurlijk bieden ze geen toegang tot sites die zouden concurreren met hun kabel- of satellietinhoud. Naast kabel- en satellietdiensten die toegang bieden tot op internet gebaseerde inhoud, biedt TIVO zijn Bolt Unified Entertainment System aan. Naast over-the-air en kabel-tv en DVR-functies, voegt de TIVO Bolt toegang toe tot streaming en downloadbare op internet gebaseerde inhoud van Netflix, Amazon, YouTube en Rhapsody. De TIVO Bolt kan ook muziekbestanden afspelen die op een computer zijn opgeslagen. Je kunt zelfs wat inhoud van de TIVO Bolt overzetten naar draagbare apparaten zoals een iPod en Sony PSP.

Gebruik een thuisbioscoopontvanger met netwerkconnectiviteit

Een vijfde optie is om te zoeken naar een thuisbioscoopontvanger met ingebouwde internettoegang. Het voordeel is dat uw thuisbioscoopontvanger al het verbindingscentrum voor uw thuisbioscoop is en over alle connectiviteit en functies beschikt die u nodig hebt. Waarom zou u geen internetradio en andere audio-/videostreamingfuncties aan de vergelijking toevoegen? Sommige van de internetstreamingservices die beschikbaar zijn via een groeiend aantal thuisbioscoopontvangers met netwerkfunctionaliteit, zijn vTuner, Spotify, Pandora, Rhapsody en Apple AirPlay. Bekijk onze suggesties in de categorieën budget, middenklasse en high-end modellen.

Gebruik een smart-tv

De laatste (en meest populaire) optie die internet combineert met je thuisbioscoop is een Smart TV. Elk tv-merk heeft een naam voor zijn smart tv-platform:

  • LG — WebOS
  • Panasonic — Firefox TV
  • Samsung — Samsung Apps en Tizen OS
  • Sharp — AquosNet+ en Smart Central
  • Vizio — Internet Apps Plus en SmartCast
  • Sony — Android TV

Ook nemen verschillende tv-merken het Roku-platform (aangeduid als Roku TV) op in sommige van hun sets; deze omvatten Haier, Hisense, Hitachi, Insignia, RCA, Sharp en TCL. Met een smart-tv hoef je niets anders aan te zetten dan de tv om te genieten van internetcontent. Aan de andere kant bent u, net als bij de meeste andere besproken opties, gebonden aan de contentproviders die zijn gekoppeld aan uw tv-merk of -model. Als u uw tv uitschakelt voor een ander merk, verliest u mogelijk de toegang tot sommige van uw favoriete inhoudssites. Als de huidige trends zich voortzetten, zullen de meeste contentproviders echter beschikbaar komen op de meeste merken en modellen van smart-tv’s met internettoegang.

Het komt neer op

Als je internet nog niet hebt toegevoegd aan je thuisbioscoopopstelling, loop je veel entertainmentmogelijkheden mis. Er zijn echter een paar valkuilen om rekening mee te houden.