Skip to content

Leer botsende kleuren te herkennen die worden gebruikt in grafisch ontwerp

12 de augustus de 2021
Color Wheel 154455886 56a7b9945f9b58b7d0ed3fc7

Contrasterende kleuren of complementaire kleuren staan ​​tegenover elkaar op het kleurenwiel. Het gebruik van kleuren die botsen is geen slechte combinatie in printontwerp. Het zijn contrastrijke, goed zichtbare combinaties die overal de aandacht opeisen. In de kleurentheorie zijn contrasterende kleuren precies tegenovergesteld aan elkaar op het kleurenwiel. Ontwerpers passen de termen complementair en botsend losser toe dan in de strikte kleurentheorie. Kleuren binnen een klein bereik aan de andere kant van het kleurenwiel – meestal de kleur aan elke kant van de kleur direct tegenover elkaar – worden ook als tegengestelden beschouwd, niet alleen als een specifiek kleurenpaar. Botsende kleuren kunnen samenwerken in een ontwerp, afhankelijk van de hoeveelheid kleur en hoe dicht ze bij elkaar op de pagina of het scherm verschijnen. Ontwerpen met te veel botsende kleuren die te dicht bij elkaar staan, kunnen lijken te trillen en de kijker te overweldigen.

Contrast: een van de ontwerpprincipes

Contrast is een van de basisprincipes van design omdat het de aandacht trekt naar een belangrijk element van een webpagina of printontwerp, waardoor de aandacht wordt getrokken. Contrast betekent niet alleen contrasterende kleuren; het bestaat ook in lijnbreedtes, texturen, kleurintensiteit, vormen, lettergroottes en andere elementen.

Welke kleuren botsen?

Veelvoorkomende kleurencombinaties die twee of drie contrasterende kleuren gebruiken, zijn complementaire, split-complementaire, triadische en analoge kleurenschema’s.

  • complementair: De complementaire tweekleurencombinatie gebruikt meestal twee contrastrijke of botsende kleuren die tegenovergesteld zijn op het kleurenwiel. Voorbeelden van complementaire kleuren zijn rood met groen, blauw met geel en oranje met paars. Complementaire kleuren zijn hoog contrast en hoge energie.
  • Split-complementair: Het gesplitste complementaire kleurenschema gebruikt twee kleuren die naaste buren zijn en één die tegenover die twee staat, zoals rood, oranje en lichtblauw.
  • Triade: Een triadeschema gebruikt drie kleuren op gelijke afstand van elkaar op het kleurenwiel, zoals paars, limoengroen en oranje.
  • Analoog: Een analoog schema gebruikt drie aangrenzende kleuren op het wiel. Een daarvan is meestal een primaire kleur (rood, geel of blauw). Deze stijl heeft veel minder contrast dan de andere omdat de kleuren die ze gebruikt zo dicht bij elkaar liggen.

Het gebruik van een van deze kleurenschema’s trekt de aandacht als u ze op de juiste manier gebruikt. Je hoeft ze niet op full colour sterkte te gebruiken. Het gebruik van een lichtere of donkere tint van een kleur of een minder verzadigde versie werkt misschien beter, maar de kleuren voegen nog steeds contrast toe.

Het belang van kleurcontrast

Kleur is een van de essentiële elementen van veel ontwerpen. Het houdt de aandacht van de kijker vast, trekt de aandacht en laat elementen opvallen. Blijf uit de buurt van enkele kleurencombinaties waar tekst bij betrokken is. Iets moeilijk leesbaar maken op een gedrukt stuk of webpagina is in strijd met wat u probeert te bereiken.