Skip to content

Leer de ins en outs van een carrière als desktopuitgever

2 de augustus de 2021
GettyImages 536908011 58d936d15f9b58468388a35b

Iedereen die desktop publishing-software gebruikt, zou een desktop publisher. Op de arbeidsmarkt is een desktop publisher echter meer dan alleen een softwaregebruiker. Een DTP-uitgever is bedreven in het gebruik van DTP-software – misschien zelfs met certificering in specifieke programma’s zoals Adobe InDesign.

Wat is een desktop-uitgever?

Een desktop publisher gebruikt de computer en software om visuele weergaven van ideeën en informatie te creëren. De DTP kan tekst en afbeeldingen van andere bronnen ontvangen of kan verantwoordelijk zijn voor het schrijven of bewerken van tekst en het verkrijgen van afbeeldingen door middel van digitale fotografie, illustratie of andere middelen. Een DTP regelt tekst en beeld in het juiste visuele en digitale formaat voor boeken, nieuwsbrieven, brochures, briefpapier, jaarverslagen, presentaties, visitekaartjes en allerlei andere documenten. Desktoppublishingdocumenten kunnen bestemd zijn voor desktop- of commercieel drukwerk of elektronische distributie, inclusief PDF, diavoorstellingen, e-mailnieuwsbrieven en internet. De dpb maakt de bestanden klaar in het juiste formaat voor de wijze van drukken of verspreiden.

Desktop publisher duidt meestal op een meer technische baan; afhankelijk van de specifieke werkgever en functie-eisen kan het echter ook een grotere mate van artistieke en ontwerpvaardigheden en/of schrijf- en redactievaardigheid vereisen. Het wordt ook wel desktoppublishing-specialist, desktop publishing-technicus, documentatiespecialist, grafisch ontwerper of prepress-technicus genoemd.

Vaardigheden en opleiding voor desktop-uitgevers

Voor desktop publishers is minder formeel onderwijs, inclusief on-the-job of beroepsopleiding, vaak voldoende voor een baan. Hoewel een diploma meestal niet vereist is, zijn er nog steeds bepaalde vaardigheden die nodig zijn om met succes te strijden voor banen bij een desktopuitgever, zelfs als freelancer. Specifieke softwarevereisten verschillen per werkgever, maar algemene vaardigheden en kennis omvatten geavanceerde pc- of Macintosh-computervaardigheden, basis- tot geavanceerde ontwerpkennis, prepress-vaardigheden en begrip van printtechnologieën.