Skip to content

Maak een opstartbaar macOS Sierra-installatieprogramma op een USB-flashstation

2 de augustus de 2021
FlashDriveMacBookPro 56a5d51b5f9b58b7d0dea11b

macOS Sierra (10.12), het eerste van de nieuwe macOS-systemen, biedt de mogelijkheid om een ​​opstartbaar installatieprogramma te maken op een USB-flashstation of op een schijf die u op uw Mac hebt aangesloten. Met een opstartbaar installatieprogramma van macOS Sierra kun je een schone installatie uitvoeren, die de inhoud van de opstartschijf van je Mac volledig vervangt door een gloednieuwe, verse installatie van Sierra. Het opstartbare installatieprogramma kan ook worden gebruikt om macOS Sierra op meerdere Macs te installeren, zonder dat u telkens opnieuw de installatie-app uit de Mac App Store hoeft te downloaden. Dit is een leuke functie als je een problematische of trage internetverbinding hebt. Installatiemedia voor OS X en macOS zijn al enige tijd beschikbaar, maar worden niet vaak gebruikt. De opdracht om het opstartbare installatieprogramma te maken, is verborgen in het installatieprogramma dat u downloadt van de Mac App Store. Die download van het installatieprogramma start automatisch wanneer de download is voltooid. Als u op de installatieknop klikt, wordt het gedownloade installatieprogramma automatisch verwijderd als onderdeel van het normale installatieproces, waardoor u het niet kunt gebruiken om een ​​eigen opstartbaar macOS Sierra-installatieprogramma te maken.

Een opstartbaar installatieprogramma van macOS Sierra maken

Voordat u begint met het maken van een opstartbaar installatieprogramma, moet u misschien wat huishoudelijke taken uitvoeren. Het maken van het opstartbare installatieprogramma vereist dat de opstartbare media (een flashstation of externe schijf) worden geformatteerd, wat resulteert in het wissen van alle gegevens die het doelvolume kan bevatten. Bovendien vereisen de opdrachten om het opstartbare installatieprogramma te maken het gebruik van Terminal, waar een verkeerd ingevoerde opdracht onverwachte problemen kan veroorzaken. Om permanente problemen te voorkomen, maakt u een back-up van zowel uw Mac als de media (USB-flashdrive of externe schijf) die u gaat gebruiken.

Wat je nodig hebt

 • Een Mac: De Mac-computer moet voldoen aan de minimale vereisten voor macOS Sierra.
 • Een kopie van het macOS Sierra-installatieprogramma: Het installatieprogramma kan worden gedownload van de Mac App Store. Nadat het is gedownload, is het installatieprogramma te vinden in de map /Applications/, met de naam “​Install macOS Sierra”.

Het macOS Sierra-installatieprogramma start automatisch wanneer de download is voltooid. Ga niet verder met de installatie zoals gevraagd door het installatieprogramma. Sluit in plaats daarvan het installatieprogramma. Als u toestaat dat het installatieprogramma wordt uitgevoerd, moet u het opnieuw downloaden.

 • 16 GB of groter USB-flashstation: Een USB 3.0-flashdrive maakt het lezen en schrijven van gegevens op de drive snel. Deze instructies werken ook voor een externe schijf, maar in deze handleiding wordt ervan uitgegaan dat u een USB-flashstation gebruikt. Als u een externe schijf gebruikt, moet u de instructies aan uw behoeften kunnen aanpassen.

Terminal gebruiken om een ​​opstartbaar macOS Sierra-installatieprogramma te maken

Met een kopie van het macOS Sierra-installatieprogramma gedownload van de Mac App Store en een USB-flashstation in de hand, bent u klaar om te beginnen met het maken van een opstartbaar macOS Sierra-installatieprogramma.

Terminal die wordt gebruikt om installatiemedia voor macOS Sierra te maken

Dit proces wist de inhoud van het USB-flashstation volledig. Zorg ervoor dat u een back-up hebt gemaakt van de gegevens op de flashdrive of dat u zich geen zorgen maakt over het verlies van eventuele gegevens die deze bevatten.

De opdracht createinstallmedia

De sleutel tot het maken van het opstartbare installatieprogramma is het gebruik van de opdracht “createinstallmedia” die is weggestopt in het macOS Sierra-installatieprogramma dat u hebt gedownload. Deze opdracht neemt al het zware werk voor je uit handen: het wist en formatteert de flashdrive en kopieert vervolgens de macOS Sierra-schijfkopie die in het installatieprogramma is opgeslagen naar de flashdrive. Ten slotte voert het een beetje magie uit en markeert het de flashdrive als opstartbare media. De sleutel tot het gebruik van de opdracht “createinstallmedia” is de Terminal-app. Door Terminal te gebruiken en deze opdracht uit te voeren, kun je achterover leunen, ontspannen en een opstartbaar installatieprogramma krijgen dat je herhaaldelijk kunt gebruiken om macOS Sierra op zoveel Macs te installeren als je wilt.

Maak het macOS Sierra opstartbare installatieprogramma

Hier leest u hoe u een opstartbaar installatieprogramma voor macOS Sierra maakt met behulp van een USB-flashstation.

Bereid de USB-flashdrive voor

Eerst moet u de flashdrive voorbereiden voor het macOS Sierra-installatieprogramma.

 1. Sluit de USB-stick aan op uw Mac.

 2. Als de flashdrive niet is geformatteerd voor gebruik met uw Mac, gebruikt u Schijfhulpprogramma om de flashdrive te formatteren met behulp van een van de volgende handleidingen:

  • Formatteer de schijf van uw Mac met Schijfhulpprogramma (OS X Yosemite en eerder)
  • De schijf van een Mac formatteren met Schijfhulpprogramma (OS X El Capitan of hoger)
 3. De flashdrive moet een unieke naam hebben voor gebruik in de “createinstallmedia” opdracht. U kunt elke gewenste naam gebruiken, maar kies een basisnaam met eenvoudige alfanumerieke tekens – geen ongebruikelijke tekens. Dit voorbeeld gebruikt de naam “macOSSierraInstall.”

Maak de installatiemedia

De laatste maar meest complexe taak is het maken van de installatiemedia. De volgende opdracht wist de inhoud van de flashdrive. Zorg ervoor dat u, indien nodig, een back-up van de schijf hebt voordat u doorgaat.

 1. Terwijl de flashdrive is aangesloten op uw Mac, start u Terminal, gevestigd in /Toepassingen/Nutsvoorzieningen/.

 2. Voer in het geopende Terminal-venster de volgende opdracht in. sudo /Applications/Install macOS Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/macOSSierraInstall –applicationpath /Applications/Install macOS Sierra.app –nointeraction

  De beste manier om de opdracht in te voeren, is door driemaal te klikken op de hele opdracht te selecteren, te kopiëren (Opdracht+C) de tekst naar uw klembord en plak vervolgens (Opdracht+V) de tekst in Terminal, naast de opdrachtprompt. De opdracht is een enkele regel tekst, hoewel deze in uw browser als meerdere regels kan worden weergegeven. Als u de opdracht in Terminal typt, is de opdracht hoofdlettergevoelig. Als u een andere naam voor de flashdrive hebt gebruikt dan macOSSierraInstall, past u de tekst in de opdrachtregel aan om de andere naam weer te geven.

 3. Nadat u de opdracht in Terminal hebt ingevoerd, drukt u op Binnenkomen of Opbrengst op je toetsenbord.

 4. U wordt gevraagd om een ​​beheerderswachtwoord. Voer het wachtwoord in en druk vervolgens op Binnenkomen of Opbrengst.

 5. De terminal begint de opdracht uit te voeren en geeft u statusupdates naarmate het proces vordert. De meeste tijd wordt besteed aan het schrijven van de installatiekopie naar de flashdrive. De tijd die nodig is, hangt af van hoe snel de flashdrive en de interface zijn.

 6. Zodra Terminal de taak heeft voltooid, wordt een regel weergegeven met de tekst: Klaar, en de normale Terminal-opdrachtprompt verschijnt opnieuw. U kunt Terminal nu afsluiten.

De opstartbare USB-flashdrive voor het installeren van macOS Sierra is gemaakt. Zorg ervoor dat u de schijf correct uitwerpt als u van plan bent deze op een andere Mac te gebruiken of om hem aangesloten te houden op uw Mac om een ​​schone installatie van macOS Sierra te starten. Het opstartbare installatieprogramma bevat een aantal hulpprogramma’s, waaronder Schijfhulpprogramma en Terminal, die u kunt gebruiken voor het oplossen van problemen met uw Mac als u ooit opstartproblemen hebt.