Skip to content

macOS Catalina: wat u moet weten

12 de juli de 2021
ScreenShot2019 07 09at4.22.33PM 78301f8c9a4d42ddb650ca2c635c6c8b

macOS Catalina is het besturingssysteem dat op veel Macintosh-computers van Apple draait. Het werd aangekondigd op Apple’s World Wide Developers Conference in juni 2019 en uitgebracht in oktober 2019. Als je een MacBook, MacBook Pro, Mac Mini, iMac of Mac Pro gebruikt, wil je er waarschijnlijk naar upgraden als je dat hebt gedaan. ’t al.

macOS Catalina wordt geleverd met een heleboel functies die je Mac productiever, gebruiksvriendelijker en waarschijnlijk ook een beetje sneller maken. Hier is een korte lijst van alle grote (en enkele kleinere maar nog steeds belangrijke) functies die de macOS Catalina-update biedt.

Muziek, tv en podcasts

macOS Catalina's nieuwe Muziek-app

Het is het einde van een tijdperk. iTunes is niet meer. macOS Catalina heeft drie afzonderlijke apps om het werk van iTunes te doen: Muziek voor je muziek, TV voor je programma’s (evenals films en premium streamingkanalen, waaronder Apple TV+) en Podcasts voor je favoriete digitale radioprogramma’s. Elke nieuwe Mac-app integreert met dezelfde apps op al je andere apparaten. Luister naar een podcast, kijk een film of luister naar een album op je iPhone en ga verder waar je was gebleven op je Mac of iPad.

iPad en Mac werken samen

iPad-app Asfalt op Mac via Project Catalyst

Apple heeft een nieuw systeem ontwikkeld, Project Catalyst genaamd, waarmee ontwikkelaars hun iPad-apps naar de Mac kunnen brengen met minder werk dan helemaal opnieuw te beginnen. Ze werken op je Mac net zoals op je iPad, waardoor je nog meer schermruimte en kracht hebt als je op je Mac draait. Bovendien kunt u uw Mac-bureaublad uitbreiden (of spiegelen) naar uw iPad (zonder de hulp van apps van derden) met behulp van een app genaamd Sidecar. Zin om van je iPad een grafisch tablet te maken? Sidecar, als onderdeel van Catalina, laat je precies dat doen: op je iPad tekenen terwijl het je favoriete grafische Mac-programma weerspiegelt met Apple Pencil. Je kunt zelfs pdf’s markeren met Apple Pencil, je iPad en je Mac. Over integratie gesproken, je Apple Watch kan nu notities, app-installaties en wachtwoorden van Safari verifiëren met een snelle druk op de zijknop.

Updates voor Mac-apps

Foto's op macOS Catalina

De ingebouwde apps van Apple, zoals Foto’s en Notities, hebben ook een geheel nieuw uiterlijk en nieuwe functies. Foto’s heeft een nieuwere, meer dynamische weergave die alleen het beste van uw afbeeldingen laat zien, zonder dat duplicaten het scherm overvol maken (het verwijdert uw duplicaten niet). U kunt per dag, maand of jaar door deze favorieten bladeren en grotere voorbeelden krijgen van foto’s die u hebt gemaakt. Apple heeft ook de AI versterkt, waardoor de app speciale evenementen zoals verjaardagen, reizen of jubilea kan markeren. Notes heeft een nieuwe galerijweergave en een beter zoeksysteem om uw notities sneller te vinden, evenals gedeelde mappen en checklistopties. Herinneringen is geheel nieuw en bevat bijlagen, knoppen voor snel bewerken en Siri-suggesties uit Berichten. Een nieuwe Smart List-optie organiseert ook moeiteloos uw Herinneringen, terwijl u ook mensen in Herinneringen kunt taggen voor meldingen terwijl u met hen chat. Safari heeft een bijgewerkte startpagina met favorieten en veelbezochte sites, en Siri helpt bladwijzers, koppelingen, iCloud-tabbladen en meer naar voren in uw webbrowser te brengen. Een nieuwe Zoek mijn-app zorgt ervoor dat je je Mac, iPhone, iPad of andere met Apple verbonden apparaten vanaf elk van deze apparaten kunt vinden. Of je nu iOS of macOS gebruikt, je kunt Zoek mijn openen en zien waar je spullen zijn.

Beveiliging, privacy en digitaal welzijn

Schermtijd op macOS Catalina

Screen Time komt naar de Mac via macOS Catalina, zodat je in de gaten kunt houden wat jij of je kinderen doen op alle Apple-schermen die je dagelijks gebruikt. U kunt het gebruik controleren, geen schermtijd plannen en limieten instellen voor Mac-apps en websites (evenals iOS-apparaten die ook over de functie beschikken). Bovendien kunt u de communicatie van uw kinderen beheren via Delen met gezin. macOS Catalina gebruikt de T2 Security Chip van de nieuwere Mac om alleen vertrouwde software te draaien (samen met Gatekeeper) en alle gegevens die je opslaat te coderen. Het laat je ook authenticeren via Touch ID en Apple Pay-betalingen veilig beheren. Activeringsslot zorgt ervoor dat u de enige bent die uw Mac kan wissen en vervolgens opnieuw kan activeren. De nieuwe macOS zorgt ervoor dat niets per ongeluk systeembestanden kan overschrijven, waardoor alle macOS-dingen op zijn eigen speciale systeemvolume worden bewaard, gescheiden van uw gegevens. Apps hebben uw expliciete toestemming nodig voordat ze toegang krijgen tot documenten (op uw Mac, op externe schijven of in iCloud) of bureaubladbestanden. Elke app die toetsenbordaanslagen of afbeeldingen van uw scherm probeert vast te leggen, heeft op dezelfde manier uw uitdrukkelijke toestemming nodig.

Toegankelijkheid

Apple Maps met toegankelijke overlay voor spraakbediening

Apple heeft altijd voorop gelopen met ingebouwde toegankelijkheidsopties, maar macOS Catalina tilt het naar een heel nieuw niveau. Met stembediening kan iedereen op zijn Mac navigeren met alleen zijn stem, samen met verbeterd dicteren en krachtigere mogelijkheden voor tekstbewerking. Het heeft ook uitgebreidere opdrachten, waarmee je apps via spraak kunt openen en gebruiken. Zoom, een super handig hulpprogramma voor mensen met een visuele handicap, wordt ook nog krachtiger. U kunt inzoomen op het ene scherm terwijl u het andere ongezoomd laat voor het grote geheel. Hover-tekst helpt je ook om kleine lettertypen te zien met een simpele muisaanwijzer; geweldig voor oudere ogen en visuele beperkingen.

Kan uw Mac Catalina gebruiken?

Kijk of je Mac macOS Catalina kan draaien

Apple heeft ook een sectie op de Catalina-website die laat zien op welke Macs de nieuwste macOS kan worden uitgevoerd. Volgens de grafiek (hierboven) heb je een iMac, MacBook of MacBook Pro van 2012 of later, een Mac Pro van 2013 of later, een MacBook van 2015 of een iMac Pro van ten minste 2017 nodig om macOS Catalina te kunnen gebruiken. Dit zijn natuurlijk slechts de grote kenmerken van het nieuwste besturingssysteem van Apple. Als modern besturingssysteem zijn er letterlijk duizenden systemen en functies die een rol spelen. Als je op zoek bent naar alle grote en kleine details van Apple’s macOS Catalina, dan heeft het bedrijf daar een webpagina voor.