Skip to content

Maya Tutorial Series – Basisinstellingen voor renderen

28 de juli de 2021
greekcolumnrendering01 5bbcbd57c9e77c0058879e11

Weg van Maya’s standaard renderinstellingen

Het weergeven van de Griekse kolom.
Voordat we verder gaan met het textureren van de Griekse kolom, moeten we eerst even de tijd nemen en enkele basiswijzigingen aanbrengen in de weergave-instellingen van Maya/Mental Ray.

Laten we eens kijken waar we momenteel staan

Ga je gang en klik op de render-knop (hierboven gemarkeerd), en je zult zien dat de standaard render-instellingen in Maya behoorlijk afschuwelijk zijn. Het resultaat is onverlicht, lage resolutie en de randen zijn alias (gekarteld) zoals je ziet in de voorbeeldafbeelding. Door Maya’s render-instellingen in dit vroege stadium te configureren, terwijl we de rest van het proces doorlopen, kunnen we goed uitziende voorbeeldweergaven genereren om ons te helpen onze voortgang te meten.

De Mental Ray Renderer activeren

Mentale Straal in Maya activeren

Mentale Straal in Maya activeren.
Het creëren van een echte render van productiekwaliteit vereist complexe belichtings- en schaduwtechnieken die ver buiten het bestek van deze tutorial vallen, maar door simpelweg over te schakelen van de standaard Maya-renderer naar Maya’s Mental Ray-plug-in, zetten we een stap in de goede richting.

Om Mental Ray te activeren, moeten we Maya’s renderinstellingen openen

Ga naar Venster → Editors renderen → Instellingen renderen om toegang te krijgen tot de weergaveglobalen. Gebruik het vervolgkeuzemenu in de afbeelding hierboven om toegang te krijgen tot Mental Ray.

MR wordt geleverd met Maya, maar wordt niet altijd standaard geladen

Als je Mental Ray niet als optie ziet in de vervolgkeuzelijst, ga dan naar Venster → Instellingen/Voorkeuren → Plugin Manager. Scroll door de lijst totdat je vindt you Mayatomr.mll en klik op het selectievakje “Geladen”. Sluit de plug-inmanager.

Resolutie en camera instellen

De camera, resolutie en afbeeldingsgrootte instellen.

De camera, resolutie en afbeeldingsgrootte instellen.
Zorg dat je in de Gewoon tabblad (nog steeds in het venster met renderinstellingen) en scrol omlaag totdat u de Renderbare camera’s en Afbeeldingsgrootte secties. De Renderbare camera’s tabblad stelt ons in staat om te kiezen van welke camera we willen renderen. Dit is handig als we aan een animatieproject werken en meerdere camera’s in de scène hebben, maar voorlopig laten we het gewoon ingesteld op de standaard perspectiefcamera.

Met de opties op het tabblad Afbeeldingsgrootte kunnen we de grootte, beeldverhouding en resolutie van onze afbeelding wijzigen.

U kunt de afbeeldingsgrootte handmatig instellen in de hierboven gemarkeerde vakken, of u kunt de Voorinstellingen vervolgkeuzelijst om uit een lijst met veelvoorkomende afbeeldingsformaten te kiezen. U kunt ook de Oplossing van 72 tot ongeveer 150 of 300 als je aan een printafbeelding werkt. Een laatste ding om op te letten op het tabblad Algemeen is de Bestandsuitvoer tabblad, dat u kunt vinden door terug te bladeren naar de bovenkant van het venster. Onder het tabblad Bestandsuitvoer vindt u een vervolgkeuzelijst met de naam Beeldformaat waar u kunt kiezen uit tal van veelvoorkomende bestandstypen (.jpeg, .png, .tga, .tiff, enz.).

Anti-aliasing inschakelen

Gebruik de productie-instelling op het tabblad MR-kwaliteit voor betere anti-aliasing.

Gebruik de productie-instelling op het tabblad MR-kwaliteit voor betere anti-aliasing.
Als je je een paar stappen terug herinnert, had de eerste weergave die we lieten zien (met Maya’s standaardinstellingen) een lelijke gekartelde kwaliteit. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat anti-aliasing was uitgeschakeld. Schakel over naar het tabblad Kwaliteit in de weergave-globalen en u zult zien dat de software momenteel de conceptvoorinstelling. Op dit moment zijn de dingen waar u zich het meest van bewust moet zijn: Kwaliteitsvoorinstellingen vervolgkeuzelijst, en de Min en Max monsterniveau invoervakken.

Min en Max monsters regelt de anti-aliasingkwaliteit van onze render. Door deze waarden te verhogen, kan Mental Ray een weergave met scherpe, duidelijke randen produceren. Ga in de Kwaliteitsvoorinstellingen menu en kies de Productievoorinstelling uit het vervolgkeuzemenu. De productiepreset verhoogt onder andere de anti-aliasingkwaliteit van je render, zodat elke pixel minimaal 1 keer en indien nodig tot 16 keer wordt gesampled. De productie-instelling schakelt ook ray-tracing in en verhoogt de kwaliteitsinstellingen voor zowel schaduwen als reflecties, hoewel dit pas in het spel komt als we in een latere les met het belichtingsproces beginnen. Er zijn nadelen aan het gebruik van de productievoorinstelling: over het algemeen is het minder efficiënt dan het handmatig instellen van uw waarden, omdat het instellingen van hoge kwaliteit gebruikt, zelfs als ze niet nodig zijn. In dit geval is onze scène echter eenvoudig genoeg om efficiëntiehits in de rendertijd te verwaarlozen.

Herziene weergave met nieuwe instellingen

Herziene kolomweergave

Herziene kolomweergave.
Oké, voordat we naar de volgende les gaan, ga je gang en maak een nieuwe weergave van je Griekse kolom. Met de verbeterde kwaliteitsinstellingen zou het er ongeveer zo uit moeten zien als hierboven. Hoewel dit resultaat verre van perfect is, is het een enorme verbetering ten opzichte van waar we begonnen, en het wordt alleen maar beter als we texturen en belichting toevoegen. Als je problemen hebt met het inlijsten van je afbeelding, ga dan naar Beeld > Camera-instellingen > Resolutiepoort om een ​​frame-overlay in te schakelen, zodat u weet waar de randen van uw render zullen zijn.