Skip to content

Opstrijktransfers voor T-shirts afdrukken

9 de augustus de 2021
GettyImages 686731369 596b31755f9b582c3574b795

Je kunt T-shirts kopen met al geweldige ontwerpen erop, en als je een hele reeks gepersonaliseerde shirts wilt voor een plaatselijke toneelclub of kerkgroep, kun je winkels vinden die shirts in bulk verkopen. Als je echter iets origineels wilt en misschien slechts een of twee, doe het dan zelf met een opstrijktransfer. U kunt uw eigen aangepaste kleding maken zonder absoluut geen naaivaardigheden. Versier T-shirts, canvas tassen en andere stoffen met opstrijktransfers die je zelf op je computer ontwerpt en op je desktopprinter print.

Wat je nodig hebt

Pak een kit met alles wat je nodig hebt, inclusief ontwerpsoftware en een T-shirt, of je stelt je eigen materialen samen. Welke route je ook gaat, je hebt een paar benodigdheden nodig voor de typische opstrijkstijl van transfer, afgedrukt vanaf je desktopprinter en aangebracht met een huishoudstrijkijzer.

 • Software om het T-shirt of andere transfer te ontwerpen
 • kunstwerk
 • Overdrukpapier
 • Printer
 • Ijzer
 • Hard oppervlak voor het strijkijzer
 • Kussensloop of andere stof
 • T-shirt of een ander item om de overschrijving te ontvangen

Tips en trucs

Wanneer de instructies zeggen dat je een heet strijkijzer nodig hebt, menen ze dat. Hier zijn een paar tips en uitleg om het proces van het maken en aanbrengen van opstrijkpatronen te verduidelijken.

 • Druk een voorbeeld af. Druk altijd eerst een voorbeeld van je afbeelding af voordat je deze afdrukt op het (vaak dure) transferpapier. Doe dit om ervoor te zorgen dat kleuren correct worden afgedrukt, dat uw afbeelding niet in de niet-afdrukzone van uw printer langs de marges valt en om de werkelijke grootte van het ontwerp te zien – soms kan de weergave op het scherm bedrieglijk zijn.
 • Draai de afbeelding om. Vergeet niet de afbeelding om te draaien of te spiegelen. Deze procedure is vooral van cruciaal belang als u tekst in uw ontwerp hebt. De tekst moet achterstevoren op het scherm en op de afdruk staan. Nog een goede reden om eerst een voorbeeldexemplaar af te drukken! Sommige programma’s kunnen de afbeelding voor u omdraaien.
 • Gebruik het juiste soort transferpapier. Als je een laserprinter hebt, koop dan speciaal transferpapier voor laserprinters. Het meeste transferpapier voor T-shirts is voor inkjetprinters. Transferpapier voor witte T-shirts is anders dan transferpapier voor donkere T-shirts. De Avery Personal Creations Light T-Shirt Transfers zijn bijvoorbeeld voor witte en lichtgekleurde stoffen. Avery Dark T-Shirt Transfers zijn speciaal ontworpen voor donkergekleurde 100 procent katoenen stof. Koop het juiste soort transferpapier voor uw printer en stof.
 • Gebruik de rechterkant van het papier. Transferpapier heeft strepen of een ander ontwerp op de niet-bedrukte zijde. Leg het papier zo in je printer dat het op de schone witte kant bedrukt. Weet u niet zeker hoe u uw printer correct moet laden voor transferpapier? Markeer een gewoon vel papier en haal het erdoorheen om te zien welke kant bedrukt naar buiten komt.
 • Wit drukt niet af. Houd er bij het ontwerpen van uw kunstwerk rekening mee dat wit niet wordt afgedrukt. De stof is zichtbaar door alle delen van het ontwerp die wit zijn. Als je bijvoorbeeld een witte geest op geruite stof print, krijg je een geruite geest. Plan uw ontwerp dienovereenkomstig. Zoals bij elk desktop publishing-project, moet u rekening houden met de achtergrondkleur bij het selecteren van kleuren voor uw ontwerpen.
 • Test op afvalstof. Test je ontwerp op restjes stof van hetzelfde type en dezelfde kleur voordat je het op je uiteindelijke T-shirt of andere stof aanbrengt. Sommige soorten stof vereisen mogelijk meer strijkwerk dan andere of pronken mogelijk niet zo goed met uw ontwerp als u had verwacht.
 • Gebruik veel warmte. Gebruik de heetste stand van je strijkijzer, maar geen stoom. Er is veel warmte nodig om de afbeelding gelijkmatig en volledig op de stof over te brengen. Trek het papier eraf terwijl het nog heet is, tenzij u koelpapier hebt gekocht. Met deze nieuwere transferpapieren kunt u tot twee minuten wachten voordat u de achterkant verwijdert, zodat het papier koeler aanvoelt.
 • Gebruik een harde ondergrond. De reden waarom overdrachtsinstructies een hard oppervlak specificeren, is omdat het de warmte vasthoudt. Strijkplanken hebben de neiging om de warmte af te voeren en het transferpapier moet erg heet zijn om goed te kunnen werken. Bescherm de harde ondergrond met een kussensloop.
 • Volg de instructies van de fabrikant. Doe wat de papierfabrikant zegt. De instructies kunnen exacte instructies geven voor hun specifieke papier op warmteniveau, hoe lang u de transfer moet strijken en hoe lang u moet wachten voordat u het papier van uw stof scheidt.

Ontwerpsoftware

Adobe InDesign

Lettervormen omzetten in afbeeldingsmaskers is eenvoudig in InDesign.
U kunt bijna elk grafisch of creatief afdrukprogramma gebruiken om opstrijktransfers te ontwerpen – evenals professionele desktop publishing-software die u al bezit. In het ideale geval heeft de software een optie om de afbeelding om te draaien of om te keren voor transferprinten of u kunt de afbeelding in het document handmatig omdraaien. Sommige softwareprogramma’s voor het ontwerpen van T-shirts zijn echter specifiek ontworpen voor het maken van gepersonaliseerde opstrijkpatronen voor T-shirts en soortgelijke projecten. Velen worden geleverd met sjablonen die u kunt gebruiken om u op weg te helpen. Andere desktoppublishing- en printcreativiteitssoftware die u kunt gebruiken voor het maken van opstrijkpatronen en vele andere projecten, zijn Serif Page Plus en Print Artist voor Windows en Print Explosion en PrintMaster voor Mac. Als u al over Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, CorelDraw of vergelijkbare grafische software beschikt, kunt u deze programma’s gebruiken om uw illustraties te ontwerpen. Als u een gratis optie wilt, overweeg dan GIMP. Vergeet niet om de afbeelding om te draaien voordat u gaat afdrukken.

Gratis kunstwerk

Het hart van je T-shirtontwerp is de afbeelding. U kunt vanaf het begin originele illustraties maken, ingeblikte illustraties aanpassen of kant-en-klare ontwerpen en gratis afbeeldingen van internet gebruiken. Printcreativiteitssoftware, inclusief software specifiek voor het ontwerpen van T-shirts, wordt geleverd met honderden, zelfs duizenden kant-en-klare ontwerpen die u kunt gebruiken of wijzigen.

Illustraties aanpassen

Of het nu met uw software wordt geleverd of u gebruikt afbeeldingen die u online hebt gevonden, u kunt clipart aanpassen om nog persoonlijkere opstrijktransfers te maken