Skip to content

Over persistentie van visie en animatie

28 de juli de 2021
GettyImages 722303199 c4607777837d4f1989145471c6cea7a4

Laten we eerlijk zijn, animatie werkt als magie. Je bent een tovenaar van de pagina. Hoe werkt animatie echter? Laten we het in wat detail uitsplitsen, zodat we kunnen begrijpen welke duistere kunsten we gebruiken. Lange tijd was het heersende idee dat de persistentie van visie de reden was waarom animatie werkte. Hoewel het gedeeltelijk waar is, begrijpen we nu dat er meer in het spel is dan alleen maar volharding van het gezichtsvermogen. Maar wat is de persistentie van visie?

Doorzettingsvermogen van visie

Persistentie van het gezichtsvermogen is het feit dat uw ogen een beeld voor een fractie van een seconde lijken vast te houden nadat het beeld uit uw zicht is verdwenen. Het is een beetje zoals wanneer je op een zonnige dag uit het raam kijkt en je ogen heel strak sluit, je nog steeds de basisvormen kunt zien van waar je naar keek. Het is niet precies hetzelfde principe, want dat heeft meer te maken met licht en je netvlies dat zich weer aanpast aan het donker, maar het is hetzelfde idee. Herinner je je dat oude speelgoed voor vogels en kooien nog? Zoals degene die de moeder van Johnny Depp hem laat zien in Sleepy Hollow. Dat worden thaumatropen genoemd. Maak je geen zorgen dat zal niet op het eindexamen zijn, die werken volgens het principe van persistentie van visie. Je oog houdt vast dat er zowel een vogel als een kooi is nadat ze van afbeelding zijn veranderd, waardoor de illusie ontstaat dat de vogel zich in de kooi bevindt, terwijl het in werkelijkheid twee afzonderlijke afbeeldingen zijn.

Animatie verbindt een reeks afbeeldingen aan elkaar

In animatie hebben we nu een reeks afbeeldingen die aan elkaar rijgen om een ​​beweging te maken. Lange tijd gingen mensen ervan uit dat het vanwege de hardnekkigheid van het gezichtsvermogen was dat onze geest het frame een fractie van een seconde zou vasthouden terwijl we het vermengden met het nieuwe frame om de beweging te creëren. Tegenwoordig is dat echter, althans onder onze animatienerdgemeenschap, niet helemaal de volledige verklaring. Dus je weet wanneer je over straat loopt en je knippert met je ogen en je denkt; “Ho, waar is alles gebleven?!” Nee? Nou, dat is goed, want dat zou een enorme pijn zijn en heel eng. Gelukkig voor ons negeren onze hersenen al die knipperingen, zodat we niet om de paar seconden constant een zwarte flits zien. Een filmprojector werkt op dezelfde manier als een menselijk oog, hij heeft een rolluik dat het beeld blokkeert terwijl het beeld verandert. Op die manier zien we alleen de volledige frames en geen rare halve frames naarmate de film vordert.

Het brein negeert lege frames

Dus hoe komt het dat wanneer we naar een film kijken, we niet al die lege frames zien zoals we naar een stroboscoop kijken? Ons brein negeert ze net zoals het al onze knipperingen negeert. Maar nu alles digitaal is, blijft het proces hetzelfde, het gaat alleen veel sneller. In plaats van een rolluik werkt het door ofwel de helft van het scherm tegelijk te verversen, geïnterlinieerd of van boven naar beneden, progressief. Is het je ooit opgevallen dat wanneer je een YouTube-clip ziet van iemand die zijn tv-scherm filmt, er altijd rare balken over het scherm schuiven? Dat is het verversingsgebied van het scherm.

Wat zorgt ervoor dat animatie continu en vloeiend lijkt?

Nogmaals, het gaat met zo’n snelheid dat ons oog het negeert. Dus de combinatie van je hersenen die het beeld van een fractie van een seconde van vroeger vasthouden en het negeren van de zwarte of halve frames zorgt ervoor dat de animatie lijkt op één continue vloeiende beweging. Je kunt zien dat het allemaal begint af te brokkelen zodra we voorbij het schieten van 1s en 2s zijn en beginnen te schieten in 4s of 5s, de animatie begint af te breken en wordt hakker en hakker omdat het buiten de goede plek van het menselijk oog komt. Er is dus een korte geschiedenis van de persistentie van visie en hoe gek het menselijk oog is en hoe animatie werkt. Maar als je het aan iemand moet uitleggen, zeg dan gewoon dat je een geit hebt gevonden die in een tovenaar is veranderd en je magische krachten heeft verleend, het is veel sneller dan dit alles uit te leggen.