Skip to content

Perfect geproportioneerde paginamarges maken

15 de augustus de 2021
PageMargins 56a248d45f9b58b7d0c8afaf

Wat te weten

  • Maak de binnenmarge half zo groot als de buitenmarge. Maak de bovenmarge half zo groot als de ondermarge.
  • Maak de binnenmarges van tegenover elkaar liggende pagina’s een derde van de ondermarge. Maak de buitenmarge tweederde van de ondermarge.
  • Maak bij een op zichzelf staande pagina de zijmarges gelijk, beide op tweederde van de ondermarge. Pas de marges aan uw behoeften aan.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u paginamarges kunt maken met de perfecte verhoudingen voor boeken, rapporten, nieuwsbrieven of elk ander document. U kunt de marges in uw publicatie naar behoefte wijzigen. Deze suggesties zijn ruwweg gebaseerd op enkele van de formele canons van paginacompositie in boekontwerp, zoals die aangehangen door JA Van de Graaf en Jan Tschichold.

Stappen voor het creëren van proportionele marges

Hoewel de technische procedure voor het wijzigen van marges per toepassing verschilt, zijn de principes voor het selecteren van geschikte marges universeel. Marges creëren witruimte, omlijsten de inhoud van uw pagina en bieden ruimte om de pagina vast te houden (en aantekeningen te maken) zonder de tekst te verstoren.

  1. Gebruik niet aan alle kanten dezelfde paginamarges. Voor de beste weergave, verklein de paginamarges geleidelijk van klein naar groot: binnenmarges, bovenmarge, buitenmarge, ondermarge.

  2. Maak binnenmarges kleiner dan buitenmarges. Maak bij het instellen van marges voor tegenoverliggende pagina’s de binnenmarge half zo groot als de buitenmarge. Als de binnenmarges hetzelfde waren, zou de ruimte tussen pagina’s (de goot) van de spread in een boek of tijdschrift overdreven lijken. Door ze visueel doormidden te snijden, ontstaan ​​links en rechts gelijkmatiger marges. Dit kan echter ook afhankelijk zijn van het type publicatie. Voor boeken met een hoog aantal pagina’s kan het bijvoorbeeld nodig zijn om een groter binnenmarges om te compenseren voor het gedeelte dat verloren gaat bij het inbindproces. Na rekening te hebben gehouden met kruip en inbinden, kan het lijken alsof de binnenmarges overeenkomen met de buitenmarges. Bespreek dit fenomeen met uw printservice.

  3. Gebruik een grotere ondermarge. Maak de bovenmarge half zo groot als de ondermarge. Paginanummers en voetteksten verschijnen over het algemeen buiten de marges die de grotere ondermarge compenseren.

  4. Maak de binnenmarges kleiner dan de ondermarge. De binnenmarges van tegenover elkaar liggende pagina’s zouden een derde van de ondermarge zijn.

  5. Houd buitenmarges kleiner dan de ondermarge. Maak de buitenmarge tweederde van de grootte van de ondermarge.

  6. Gebruik dezelfde linker- en rechtermarge op enkele pagina’s. Bij een op zichzelf staande pagina zouden de zijmarges gelijk zijn, beide op tweederde van de ondermarge.

  7. Gebruik deze formules als richtlijnen, niet als absolute waarden. Tweak uw marges. Nadat u de perfecte verhoudingen hebt bereikt, maakt u de nodige aanpassingen aan de paginamarges om te passen bij het gewenste uiterlijk en gevoel van het stuk, om het inbinden mogelijk te maken en om te voldoen aan alle andere vereisten voor paginalay-out. Het hoeft wiskundig niet perfect te zijn om er goed uit te zien.

Ontwerptips

Grotere marges bij deze perfecte proporties hebben de neiging om een ​​meer elegante uitstraling te creëren. Ze zijn geschikt voor veel formele lay-outs en voor advertenties die een gevoel van elegantie willen overbrengen. Kleinere marges zorgen voor meer inhoud en creëren een gevoel van informaliteit of zelfs urgentie. In sommige soorten publicaties, zoals veel paperbacks en kranten, zijn kleinere marges de norm en kunnen lezers grotere marges vreemd of zelfs ongemakkelijk vinden. Vermijd het gebruik van dezelfde marges aan alle zijden van een publicatie. Gevarieerde marges zijn meestal interessanter. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Sommige tijdschriften en kranten maken met succes gebruik van uniforme marges. Papieren die APA, MLA of andere stijlgidsen gebruiken, hebben specifieke vereisten voor marges, zoals 1-inch marges voor MLA. Raadpleeg altijd die richtlijnen bij het opstellen van scripties en andere manuscripten die een specifiek formaat vereisen.