Skip to content

Samengestelde videoverbindingen uitgelegd

19 de juni de 2021
GettyImages 173749994 composite video 58b20f9c5f9b58604670b8f5

Composietvideo is een analoog formaat voor het overbrengen van videosignalen in standaarddefinitie. Veel moderne home entertainment-elektronica ondersteunt nog steeds composiet video-ingangen, zodat u uw oude combinatie van dvd/videorecorder en andere analoge apparaten op uw smart-tv kunt aansluiten. Het samengestelde videosignaalformaat wordt ook CVBS (Color, Video, Blanking en Sync) genoemd.

Wat is composiet video?

De composiet video-aansluiting is de oudste en meest gebruikte video-aansluiting die nog in gebruik is. Het is nog steeds te vinden op veel videobroncomponenten en weergaveapparaten, waaronder videorecorders, camcorders, dvd-spelers, kabel-/satellietboxen, videoprojectoren en tv’s. Composite video-verbindingen zijn echter geëlimineerd van Blu-ray disc-spelers en de meeste nieuwere streaming-apparaten. Composietvideosignalen zijn analoog en bestaan ​​doorgaans uit 480i (NTSC)/576i (PAL) videosignalen met standaarddefinitieresolutie. De kleur-, zwart-wit- en luminantiegedeelten van een analoog videosignaal worden samen overgebracht van een bron naar een video-opnameapparaat (videorecorder, dvd-recorder) of videoweergave (tv, monitor, videoprojector). Composietvideo, zoals toegepast in de consumentenomgeving, is niet ontworpen om high-definition analoge of digitale videosignalen over te dragen.

Samengestelde video-aansluitingen

Composiet video- of CVBS-ingangen zijn er in drie typen. Voor professioneel gebruik is het belangrijkste type connector dat wordt gebruikt BNC. In Europa is SCART het meest voorkomende type voor consumenten, maar het meest voorkomende type connector dat wereldwijd wordt gebruikt, is de klassieke RCA-videoconnector. RCA-composietvideoconnectoren hebben een enkele pin in het midden, omgeven door een buitenring. De connector heeft meestal een gele behuizing voor gemakkelijke identificatie.

Composietvideo is niet hetzelfde als een RF-signaal (Radio Frequency) dat via een coaxkabel vanaf een antenne of kabelbox wordt verzonden.

Composiet video-aansluitingen en audio-aansluitingen

Composiet-videoconnectoren laten alleen video door. Wanneer u een bron aansluit die zowel composiet video- als audiosignalen heeft, moet u audio overdragen met een andere connector. De meest gebruikelijke audioconnector die wordt gebruikt in combinatie met een composietvideoconnector is een paar RCA-type analoge stereoconnectoren, die er net zo uitzien als een RCA-composietvideoconnector, maar die meestal rood en wit zijn bij de uiteinden. De meeste tv’s die sinds 2013 zijn gemaakt, hebben gedeelde composiet-/componentvideo-aansluitingen. Aangezien er slechts één poort is voor zowel video als audio, hebt u een adapter nodig om een ​​standaard RCA-kabel te gebruiken.

Andere soorten analoge videoverbindingen

Andere analoge formaten voor video-overdracht zijn onder meer:

  • S-Video heeft dezelfde specificaties als composiet video wat betreft resolutie, maar het scheidt de kleur- en luminantiesignalen bij de bron en combineert ze opnieuw op het scherm of op een video-opname.
  • Componentvideo scheidt luminantie en kleur in drie kanalen. Componentvideokabels kunnen zowel standaard- als high-definition (tot 1080p) videosignalen overbrengen.