Skip to content

Screenshot op Mac werkt niet? 5 manieren om het te repareren

9 de juli de 2021
GettyImages 1055498528 5c49ede446e0fb0001c89dd5

De screenshot-functie die in macOS is ingebouwd, vereist geen extra software; het zou gewoon moeten werken. Als het niet meer werkt, zijn er een paar plaatsen om naar antwoorden te zoeken, te beginnen met het toetsenbord. Als dit accessoire naar behoren functioneert, kijk dan ergens anders. Of je nu de beproefde sneltoetsen gebruikt om schermafbeeldingen te maken of daarvoor liever de Preview-app of de Screenshot-app (in Mojave of hoger) gebruikt, een van deze oplossingen zou de screenshot-functie van je Mac aan de gang moeten krijgen.

De informatie in dit artikel is van toepassing op macOS Catalina (10.15) tot en met macOS Sierra (10.12), behalve zoals aangegeven.

Mogelijke oorzaken voor problemen met Mac-screenshots

Als je geen screenshot kunt maken op een Mac, mis je een waardevol hulpmiddel voor het oplossen van problemen en het communiceren van ideeën via e-mail en sms. Aangezien het zelden voorkomt dat schermafbeeldingen niet werken op een Mac, is het misschien gemakkelijk om te ontdekken waarom uw Mac niet presteert zoals verwacht. Het is verstandig om eerst te controleren of het toetsenbord reageert. Probeer deze tips voor het oplossen van problemen met het Mac-toetsenbord als u problemen opmerkt met specifieke toetsen of tijdelijk niet reageert. Andere plaatsen om te kijken zijn de sneltoetsinstellingen van de Mac voor schermafbeeldingen en de ingebouwde Screenshot-app.

Hoe het te repareren als u geen Mac-screenshot kunt maken

Als al het andere correct werkt op de Mac, werkt het toetsenbord correct en is dit niet het probleem. Er zijn verschillende andere dingen die u kunt doen om de reden te achterhalen waarom de screenshotfunctie van uw Mac niet werkt.

  1. Zet de Mac uit en weer aan. Als u een Mac gedurende lange tijd gebruikt zonder deze uit te schakelen, kan deze inefficiënt werken of ervoor zorgen dat bepaalde apps niet goed werken. Als de schermafdrukfunctie op uw Mac niet werkt, sluit u de Mac af en weer aan. Maak vervolgens een screenshot volgens uw voorkeursmethode, of dat nu sneltoetsen zijn of de Screenshot-app.

  2. Controleer de sneltoetsen voor schermafbeeldingen. Deze instellingen zijn standaard ingeschakeld. Ze zijn mogelijk ooit uitgeschakeld of ingesteld op andere toetsenbordcombinaties dan de standaardinstellingen. Om dit te controleren, ga naar Systeem voorkeuren > Toetsenbord > Sneltoetsen. Daar kunt u zien of sneltoetsen zijn uitgeschakeld of opnieuw zijn toegewezen aan andere acties.

  3. Reset het NVRAM. Net als een eenvoudige herstart, kan het resetten van het niet-vluchtige random-access memory (NVRAM) soms problemen met de belangrijkste Mac-apps en -functionaliteit oplossen. Dit geheugen is verantwoordelijk voor het regelen van veel van de interne instellingen van de computer.

  4. Bevestig de locatie voor het opslaan van screenshots in de Screenshot-app. De standaardinstelling is om schermafbeeldingen op het bureaublad op te slaan. Als je die instelling hebt gewijzigd, kunnen je schermafbeeldingen zich ergens verbergen waar je niet hebt gekeken. Controleer de locatie op de zwevende menubalk van de Screenshot-app. Als u de voorkeur geeft aan een handmatige aanpak, gebruikt u Terminal om de bestemming voor schermafbeeldingen en andere bestanden in te stellen.

  5. Controleer je Dropbox-instellingen. Als je Dropbox op je Mac hebt, heb je het misschien zo ingesteld dat schermafbeeldingen worden opgeslagen op je Dropbox in plaats van op het bureaublad van je Mac.