Skip to content

Spotlight gebruiken met Booleaanse en metadata-operators

31 de juli de 2021
SpotlightMetadataSearch 56a5d5295f9b58b7d0dea153

Spotlight is de zoekservice die in macOS is ingebouwd. U kunt Spotlight gebruiken om zo ongeveer alles te vinden dat is opgeslagen op uw Mac of op elke Mac die is aangesloten op uw thuisnetwerk. Spotlight kan bestanden vinden op naam, inhoud, jokertekens of metagegevens, zoals de datum waarop ze zijn gemaakt, de laatste wijziging of het bestandstype. Wat misschien niet voor de hand ligt, is dat Spotlight ook het gebruik van Booleaanse logische zoekopdrachten binnen een zoekterm ondersteunt. Hier leest u hoe u deze krachtige zoektechnieken in Spotlight kunt gebruiken. Deze instructies zijn van toepassing op elke Mac die is uitgebracht na 2005 met Mac OS X Tiger (10.4) of hoger.

Booleaanse logica gebruiken in een zin in Spotlight

Om een ​​Booleaanse zoekopdracht uit te voeren in Spotlight, selecteert u het Spotlight-pictogram (het vergrootglaspictogram) in de Mac-menubalk in de rechterbovenhoek van het scherm om de Spotlight-zoekopdracht bar.

Spotlight ondersteunt de EN, OF, en NIET logische operatoren. De Booleaanse operatoren moeten in hoofdletters zijn zodat Spotlight ze als logische functies kan herkennen, zoals de volgende voorbeelden laten zien:

  • boot NIET kamperen vindt elk bestand waarvan de naam of inhoud het woord bevat laars maar bevat niet het woord kamp.
  • Bootcamp met het minteken (–) is een andere manier om de . te gebruiken NIET Booleaanse operator. Technisch gezien betekenen de mintekens: EN NIET, maar omdat de EN functie wordt geïmpliceerd, de NIET operator en het minteken hebben de neiging om identieke resultaten te produceren.
  • opstarten EN kamperen levert dezelfde resultaten op als een zoekopdracht naar bootcamp omdat EN is de standaardbewerking wanneer er meer dan één woord in de zoekopdracht is opgenomen. Hoewel EN het standaard zoektype is, kan het zijn dat u de wilt gebruiken EN operator expliciet, zoals bij het zoeken naar meerdere woordgroepen.
  • “Nu is de tijd” EN “Alanis Morissette” retourneert elk bestand dat beide zinnen bevat, maar retourneert geen bestand dat slechts één van de zinnen bevat. (Let op het gebruik van aanhalingstekens om een ​​zin te definiëren.)
  • boot OF kamp — vindt elk bestand dat een van beide bevat laars of kamp. Mogelijk ziet u resultaten die verwijzingen bevatten naar wandelschoenen en een kampeertrip, evenals naar Apple Boot Camp.

Zoeken met metagegevens in Spotlight

Naast Booleaanse operatoren kan Spotlight zoeken met behulp van bestandsmetadata. Met deze functionaliteit kunt u zoeken naar documenten, afbeeldingen en meer op datum, op soort, enzovoort. Als u metagegevens gebruikt in een zoekopdracht, plaatst u eerst de zoekterm, gevolgd door de naam en eigenschap van de metagegevens, gescheiden door een dubbele punt:

  • Tom soort:map — zoekt naar elke map met Tom in de naam.
  • Zonnebloem soort: afbeelding: — zoekt naar afbeeldingen met Zonnebloem in de bestandsnaam.
  • Dave Matthews soort:muziek — vindt alle muziek op je Mac door Dave Matthews.

Spotlght zoeken met metadata