Skip to content

Verwijder dubbele nummers in iTunes voor iPhone en iPod

21 de juni de 2021
delete itunes duplicates 56fd182a5f9b586195ba627d

Met een uitgebreide iTunes-bibliotheek kan het gemakkelijk zijn om per ongeluk dubbele kopieën van hetzelfde nummer te krijgen. Het kan ook een uitdaging zijn om die duplicaten te vinden, vooral als je verschillende versies van een nummer hebt verzameld, zoals een van een cd en een andere van een liveconcert. Gebruik een ingebouwde functie in iTunes om duplicaten te identificeren. De informatie in dit artikel is van toepassing op computers met iTunes 12.

Hoe duplicaten op iPhone en iPod te verwijderen

Er is geen functie ingebouwd in de iPhone of iPod die u kunt gebruiken om dubbele nummers te identificeren en te verwijderen. In plaats daarvan moet u duplicaten in iTunes op een computer zoeken en verwijderen en vervolgens de wijzigingen synchroniseren met uw mobiele apparaat.

iTunes-duplicaten bekijken en verwijderen

De functie Duplicaten weergeven van iTunes toont alle nummers met dezelfde naam en artiestnaam. Hier is hoe het te gebruiken:

 1. Open iTunes op jouw computer.

 2. Selecteer het dossier in de iTunes-menubalk, selecteer Bibliotheek in het vervolgkeuzemenu en kies vervolgens Dubbele items weergeven.

 3. iTunes toont een lijst met nummers waarvan het denkt dat het duplicaten zijn. De standaardweergave is Alle. Om de lijst gegroepeerd op album te bekijken, selecteer Hetzelfde album (deze bevindt zich onder het afspeelvenster bovenaan). De nummers kunnen worden gesorteerd door op de bovenkant van elke kolom te klikken om ze te bekijken op naam, artiest, datum toegevoegd en andere parameters.

  Dezelfde albumoptie in Duplicaten weergeven in iTunes

 4. Om een ​​nummer uit iTunes te verwijderen, klik met de rechtermuisknop het liedje en kies Verwijderen uit bibliotheek of druk op de Verwijderen toets op uw toetsenbord.

  Opdracht verwijderen uit bibliotheek in iTunes

 5. Als je klaar bent, klik je op Gedaan in de rechterbovenhoek om terug te keren naar de normale iTunes-weergave.

  Knop Gereed in iTunes

Als je een dubbel bestand verwijdert dat deel uitmaakt van een afspeellijst, wordt het verwijderd uit de afspeellijst en niet vervangen door het originele bestand. U moet het originele bestand handmatig aan de afspeellijst toevoegen.

Toggle om exacte dubbele items weer te geven

Duplicaten weergeven is handig, maar niet altijd nauwkeurig. Het komt alleen overeen met nummers op basis van de naam en artiest, wat betekent dat het nummers kan weergeven die vergelijkbaar maar niet identiek zijn. Als een artiest bijvoorbeeld een akoestische versie van een van hun niet-akoestische hits uitbrengt, denkt Display Duplicates dat de nummers hetzelfde zijn, ook al zijn ze dat niet, en wil je waarschijnlijk beide versies behouden. In dit geval hebt u een nauwkeurigere manier nodig om duplicaten te bekijken. U hebt Exact Duplicate Items weergeven nodig, die een lijst met nummers weergeeft met dezelfde naam, artiest en album. Aangezien het onwaarschijnlijk is dat meer dan één nummer op hetzelfde album dezelfde naam heeft, kun je erop vertrouwen dat dit echte duplicaten zijn. Selecteer het dossier > Bibliotheek, houd de ingedrukt Keuze toets (op een Mac) of Verschuiving toets (in Windows), selecteer vervolgens Exact dubbele items weergeven.

Wanneer exacte duplicaten niet te verwijderen?

Zelfs de nummers die Exact Duplicate Items weergeven, kunnen verschillende soorten bestanden zijn of zijn opgeslagen met verschillende kwaliteitsinstellingen. Twee nummers kunnen bijvoorbeeld opzettelijk een verschillende indeling hebben, bijvoorbeeld AAC en FLAC, waarbij u de ene wilt gebruiken voor het afspelen van hoge kwaliteit en de andere vanwege het kleine formaat voor gebruik op een iPod of iPhone. Om te controleren op verschillen tussen de bestanden, klikt u met de rechtermuisknop op het nummer en bekijkt u de songinfo. Van daaruit kunt u het bestandstype van het nummer en andere geavanceerde functies identificeren. Met die informatie kunt u beslissen of u beide wilt behouden of één wilt verwijderen.

Weergave van nummerinfo in iTunes-duplicaten

Synchroniseer iPhone of iPod met iTunes

Nadat u de duplicaten in iTunes hebt verwijderd, synchroniseert u uw iPhone of iPod met iTunes op uw computer. Een alternatief voor het verwijderen van een nummer is om iTunes te configureren om het individuele nummer niet met uw apparaat te synchroniseren, in plaats van het te verwijderen.