Skip to content

Videoprojectoren en kleurhelderheid

16 de juli de 2021
color brightness dlp vs lcd xxx 580640de3df78cbc28e339cb

Bij het overwegen van een videoprojector is de meest voor de hand liggende specificatie het aantal lumen. Lumen is een maat voor hoeveel licht een videoprojector kan produceren. Net als bij andere specificaties, moet u voorzichtig zijn met de opgegeven lumennummers, aangezien er geen officiële norm vereist is. Een opgegeven lumenclassificatie die door het ene projectormerk wordt gebruikt, is mogelijk niet hetzelfde als een ander merk. Aan de andere kant, als de lumenclassificatie in termen van ANSI-lumen is, is dat een industriestandaard die consistent is bij het vergelijken van twee merken die ANSI als referentie gebruiken.

Witte lichtopbrengst versus kleurhelderheid

Er is meer te overwegen in termen van hoeveel licht een videoprojector kan produceren. Wanneer een fabrikant een enkele lumenwaarde aangeeft, verwijst dit naar de hoeveelheid wit licht (WLO) of witte helderheid die de projector kan produceren, niet naar de totale lichtopbrengst, rekening houdend met kleur. Twee projectoren kunnen bijvoorbeeld dezelfde WLO-classificatie hebben, maar de kleurlichtuitvoer (CLO) of kleurhelderheid kan verschillen.

Vergelijking naast elkaar

De bovenstaande foto toont een zij-aan-zij-demonstratie van het kleureffect op de lumen of lichtopbrengst van een videoprojector. Beide projectoren in het beeld hebben dezelfde witlichtuitvoercapaciteit. Ze verschillen echter in de hoeveelheid kleurhelderheid die aanwezig is. Er is een verschil in de kleurhelderheid van de twee projectoren. De projector aan de linkerkant maakt gebruik van een DLP-ontwerp met één chip (Optoma GT750E). De projector aan de rechterkant gebruikt daarentegen een 3LCD-ontwerp (Epson PowerLite Home Cinema 750HD). Beide projectoren hebben dezelfde schermresolutie (720p) en dezelfde ANSI-lumen WLO-specificatie (3.000). De vermelde contrastverhouding voor de Optoma is 3.000:1 en de Epson is tot 5.000:1. De projector aan de rechterkant lijkt echter helderdere, levendigere kleuren en algehele helderheid te hebben dan de projector aan de linkerkant.

Hoe het ontwerp van projectortechnologie de kleurhelderheid beïnvloedt

Een 3LCD-designprojector laat al het witte en gekleurde licht continu door de lens gaan. Dit resulteert in een gelijke hoeveelheid waargenomen wit- en kleurhelderheid. In een DLP-ontwerp met één chip reist het licht echter door een draaiend kleurenwiel dat is verdeeld in rode, groene en blauwe segmenten. Bij projectoren die gebruikmaken van het DLP-systeem met één chip, worden kleuren opeenvolgend geprojecteerd (met andere woorden, uw oog ontvangt niet continu kleurinformatie). Dit resulteert in een lagere kleurlichtopbrengst dan de witte lichtopbrengst. DLP-projectoren met één chip compenseren dit vaak door een wit segment aan het kleurenwiel toe te voegen om de helderheid van het wit te vergroten. De mate van kleurhelderheid is echter minder dan de withelderheid. Dit verschil wordt meestal niet vermeld door de fabrikant in de specificaties van de projector. Meestal zie je een outputspecificatie van één lumen in plaats van een met specificaties van twee lumen. De ene is voor WLO (witlichtuitvoer) en een andere voor CLO (kleurlichtuitvoer), wat een nauwkeuriger profiel geeft van hoeveel kleurhelderheid u kunt waarnemen. Aan de andere kant gebruiken 3LCD-projectoren een spiegel/prisma-assemblage (geen bewegend kleurenwiel) gecombineerd met een aparte chip voor elke primaire kleur (rood, groen en blauw), zodat zowel wit als kleur continu uw oog bereiken. Dit resulteert in een consistente wit- en kleurhelderheid. Als gevolg van de verschillende gebruikte technologieën heeft de DLP-projector met één chip aan de linkerkant om evenveel kleurhelderheid te produceren als de 3LCD-projector aan de rechterkant, een hogere WLO-capaciteit nodig. Een DLP-projector met één chip zou een lamp met een hoger wattage moeten gebruiken en de resulterende toename van het stroomverbruik.

Het directe effect van helderheid

Verwijzend naar de getoonde foto’s, heeft de kleurhelderheid een effect op wat u op het scherm ziet. Dit is belangrijk voor typische thuisbioscoopweergaven, in kamers met ongecontroleerd omgevingslicht, 3D-weergave of videoprojectoren in educatieve of zakelijke omgevingen met onbekende lichtomstandigheden. Verhoogde kleurhelderheid verhoogt ook de perceptie van details in het beeld, ongeacht de schermresolutie. Het algehele contrastniveau is de enige factor die lijdt wanneer u de kleurhelderheid verhoogt. Andere videoverwerkingsfactoren kunnen dit resultaat echter beïnvloeden.