Skip to content

Voordelige drukproeven gebruiken om een ​​project te controleren

16 de juli de 2021
GettyImages 530639720 59f240b0396e5a0010810955

Een blueline is een proefdruk die door een commerciële drukker is gemaakt en aan een klant wordt aangeboden om de elementen te controleren van een afdruktaak die is gefotografeerd, gestript en afgebeeld. De negatieven waarvan de platen voor de pers worden gemaakt, worden op dun blauw lichtgevoelig papier afgebeeld. De tekst en afbeeldingen verschijnen allemaal in donkerblauw op het lichtblauwe papier, vandaar de naam van het bewijs.

Doel van Bluelines

Bluelines zijn handig om te bevestigen dat de lettertypen niet standaard zijn ingesteld op andere minder gewenste lettertypen, dat de paginanummers van een boek of nieuwsbrief in de juiste volgorde vallen en dat de elementen van een printproject allemaal correct lijken te zijn geplaatst. Het papier waarop blauwe lijnen zijn gemaakt, kan aan beide zijden worden afgebeeld en vervolgens worden bijgesneden en gevouwen om te laten zien dat van elke pagina een back-up is gemaakt naar de juiste pagina, dat alle pagina’s op volgorde vallen en dat elke pagina is gecentreerd of op een andere manier is gepositioneerd zoals bedoeld door de cliënt. Een blauwe lijn toont ook eventuele krassen of defecten in de negatieven. Wanneer een klant een blueline-proef goedkeurt, worden de drukplaten belicht met dezelfde negatieven die werden gebruikt om de blueline te maken.

Voordelen van het gebruik van Bluelines

  • Bluelines zijn goedkope bewijzen.
  • Ze zijn afgebeeld uit dezelfde film waarvan de platen zijn gemaakt.
  • Wijzigingen of correcties zijn in deze fase van het proofingproces gemakkelijker en goedkoper aan te brengen.
  • Ze tonen boekpagina’s in volgorde en met een back-up.
  • Blauwe lijnen tonen de uiteindelijke trimmaat en vouwen.

Bluelines in het digitale tijdperk

Sommige commerciële drukkers gebruiken nog steeds film om platen en traditionele bluelines te maken, maar veel drukkers zijn overgestapt op volledig digitale workflows. De term ‘blueline’ overleeft, hoewel het nieuwe bewijs met deze naam niet blauw is. De digitale blueline wordt gemaakt van de opgelegde elektronische bestanden die op de drukplaten worden gebrand of rechtstreeks naar de pers worden gestuurd. De kwaliteit van de proef is niet de afdrukkwaliteit of kleurnauwkeurig, maar wordt, net als traditionele bluelines, gebruikt om de positie van elementen en de nauwkeurigheid van de paginering te bevestigen. De proef wordt meestal op beide zijden van dun, wit papier gedrukt, vervolgens bijgesneden en, indien van toepassing, in boek- of nieuwsbriefvorm genaaid.

Andere soorten bewijzen

Commerciële drukkerijen bieden meestal een full-color en kleurnauwkeurige digitale kleurproef aan. Dit type bewijs wordt specifiek gebruikt om de kwaliteit van de afbeeldingen en de nauwkeurigheid van de kleur te beoordelen. Het papier is meestal eenzijdig en dik, dus van deze proef wordt geen back-up gemaakt, op maat gevouwen. Als de klant de kleurproef goedkeurt, wordt de proef overhandigd aan de perstechnicus, die de kleur op de pers matcht. Dit type bewijs is duurder dan een blueline. Drukproeven komen minder vaak voor dan vroeger, omdat digitale kleurproeven goed de kwaliteit van het eindproduct laten zien. Er zijn echter nog wel drukproeven beschikbaar. In dit geval is al het werk dat gedaan is om een ​​taak af te drukken tot op zekere hoogte voltooid. De perstechnicus stelt de platen en inkten in voordat een bedrukt vel op het papier wordt uitgevoerd dat voor de taak is gespecificeerd. Deze persproef is aanwezig bij de opdrachtgever. De perstechnicus wacht terwijl de klant de proef nakijkt. Als het is goedgekeurd, wordt de taak uitgevoerd. Als de klant een wijziging aanbrengt, wordt de taak van de pers gehaald en opnieuw gepland voor een andere dag of tijd. Dit is een zeer dure proofing-optie.