Skip to content

Waarom moet ik een speciale bril dragen om 3D te kijken?

25 de juni de 2021
Man 3d glasses Getty 155399720 58a601bc3df78c345b589ee2

3D-tv’s werden in 2017 stopgezet. Er waren een aantal redenen voor de daling in populariteit, maar de meeste schreven dit toe aan de noodzaak om een ​​speciale bril te dragen. Ze zien er gek uit en kunnen behoorlijk ongemakkelijk zijn. Veel mensen begrijpen niet waarom een ​​bril nodig is om 3D-beelden te bekijken. In deze gids bespreken we waarom.

Twee ogen, twee beelden

De reden waarom mensen, met twee functionerende ogen, 3D in de natuurlijke wereld zien, is omdat het linker- en rechteroog elk hun eigen perspectief hebben, gescheiden door een paar centimeter. De kleine afstand tussen de ogen verschuift op subtiele wijze objecten binnen het gezichtsveld en zorgt voor dimensionaliteit. Wanneer onze ogen gereflecteerd licht ontvangen dat van objecten weerkaatst, bevat het licht niet alleen helderheid en kleurinformatie, maar ook diepte-aanwijzingen. De ogen sturen de offset-afbeeldingen naar de hersenen, die ze combineren tot een enkel 3D-beeld. Hierdoor kunnen we niet alleen de juiste vorm en textuur van objecten zien, maar kunnen we ook de afstand tussen objecten binnen een ruimte bepalen. Aangezien tv’s en videoprojectoren afbeeldingen weergeven op een plat oppervlak, zijn er geen natuurlijke diepte-aanwijzingen die ons in staat stellen om textuur en afstand correct te zien. De diepte die we denken te zien, is afgeleid van de herinnering aan hoe we soortgelijke objecten in een echte omgeving hebben gezien, samen met andere mogelijke factoren.

Hoe 3D werkt met tv’s, videoprojectoren en brillen

Om afbeeldingen in 3D op een plat scherm te zien, moeten ze worden gecodeerd en op het scherm worden weergegeven als twee versprongen of overlappende afbeeldingen, die vervolgens opnieuw worden gecombineerd tot een enkel 3D-beeld. 3D-tv’s en projectoren werken door afzonderlijke linker- en rechteroogbeelden te coderen op fysieke media. Het gecodeerde signaal wordt naar de tv gestuurd en de tv decodeert het signaal en geeft informatie over het linker- en rechteroog op het scherm weer. De gedecodeerde afbeeldingen verschijnen als twee overlappende afbeeldingen die er enigszins onscherp uitzien wanneer ze zonder 3D-bril worden bekeken. Door een 3D-bril ontvangt de linkerooglens echter het ene beeld, terwijl de rechterooglens het andere ontvangt. Als de linker- en rechterbeelden elk oog bereiken via de 3D-bril, wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd, die de twee beelden combineert tot een enkel beeld met 3D-kenmerken. Het 3D-proces houdt je hersenen voor de gek door te denken dat het een echt 3D-beeld is. Afhankelijk van hoe een tv het 3D-beeld decodeert en weergeeft, moet een specifiek type bril worden gebruikt om het 3D-beeld correct te zien. Sommige fabrikanten maakten gebruik van passieve gepolariseerde brillen, terwijl andere fabrikanten een actieve sluiterbril nodig hadden. Lees Alles over 3D-brillen voor meer informatie over hoe elk van deze systemen werkt, samen met de voor- en nadelen

Auto-stereoscopische schermen

Er zijn technologieën waarmee je zonder bril een 3D-beeld op een tv kunt zien. Deze hightech schermen worden meestal “auto-stereoscopische displays” genoemd en worden voornamelijk gebruikt in commerciële, industriële, educatieve en medische omgevingen. Ze zijn erg duur en in de meeste gevallen moet je vanaf of in de buurt van de middelste plek kijken, wat betekent dat ze niet geweldig zijn voor groepsweergave. 3D zonder bril is beschikbaar op sommige smartphones en draagbare game-apparaten. Toshiba, Sony en LG toonden in 2011 voor het eerst prototypen van brilloze 56-inch 3D-tv’s. Toshiba toonde in 2012 een verbeterd model dat in beperkte hoeveelheden beschikbaar was in Japan en Europa, maar dat sindsdien niet meer leverbaar is. Sharp en Samsung hebben 3D-technologie zonder bril onthuld op verschillende 8K-prototypeschermen, en Stream TV Networks loopt voorop bij het brengen van brilloze tv’s naar de commerciële en gamingruimte. James Cameron, een groot voorstander van 3D, dringt aan op onderzoek dat 3D zonder bril beschikbaar zou kunnen maken voor bioscopen, op tijd voor een of meer van zijn aanstaande Avatar vervolgen. Auto-stereoscopische weergavetechnologieën zijn tot nu toe geïmplementeerd in een paar professionele of industriële omgevingen, maar het kan zijn dat u dit in consumentenapparaten gaat zien. Productiekosten en vraag zullen bepalend zijn voor toekomstige beschikbaarheid. Tot die tijd is het gebruik van een 3D-bril de meest gebruikelijke manier om 3D-content op een tv of videoprojector te bekijken. Hoewel er geen nieuwe 3D-tv’s meer beschikbaar zijn, is deze weergaveoptie nog steeds beschikbaar op veel videoprojectoren. Voor meer informatie over wat nodig is om 3D te bekijken en hoe u een 3D-thuisbioscoop opzet, raadpleegt u onze complete gids voor thuis 3D-kijken.