Skip to content

Wat is Apple Touch-ID?

10 de augustus de 2021
Hero TouchID 5c5cb0e846e0fb0001105e49

Touch ID is een vingerafdrukscanner en -lezer die in veel iPhones en op sommige Macintosh-computers is ingebouwd. Met Touch ID kun je een vingerafdruk gebruiken om je identiteit te verifiëren op Apple-apparaten die dit ondersteunen. Touch ID, samen met uw wachtwoord en persoonlijk identificatienummer (pincode), helpt uw ​​apparaat te beveiligen. Hoewel een wachtwoord of pincode iets is dat u weet, is een vingerafdruk biometrisch, of iets dat u bent. Met Touch ID kunt u uw identiteit snel verifiëren, zonder dat u een wachtwoord of pincode hoeft in te voeren. Op een iPhone of iPad kunt u ervoor kiezen om Touch ID voor vier verschillende taken te gebruiken:

  • Ontgrendel uw apparaat,
  • Verkrijg items van iTunes en de App Store
  • Betalen met Apple Pay
  • Automatisch invullen van wachtwoord toestaan

Op macOS-apparaten kunt u ervoor kiezen om Touch ID te gebruiken voor de eerste drie van de hierboven genoemde taken. Vanaf eind januari 2019 wordt de mogelijkheid om Touch ID te gebruiken voor Safari AutoFill getest en zal naar verwachting beschikbaar zijn als onderdeel van een macOS-update. U kunt Touch ID configureren wanneer u voor het eerst een nieuw apparaat instelt dat de technologie bevat. U moet uw vinger meerdere keren op de Touch ID-cirkel plaatsen en vervolgens optillen om het systeem een ​​vinger te laten herkennen.

Met Touch ID kan het systeem maximaal vijf vingerafdrukken herkennen. U kunt dus van elke hand een duim en wijsvinger toevoegen. Of u kunt ook de vingerafdrukken van iemand anders toevoegen. Als u bijvoorbeeld een vertrouwde vriend of partner toegang tot uw apparaat wilt geven, kunt u een (of meer) van hun vingerafdrukken toevoegen met Touch ID.

Touch-ID op iOS

Als u alle Touch ID-instellingen op iOS-apparaten wilt configureren, beheren en aanpassen, opent u Instellingen, dan Touch ID & toegangscode. Daar kun je vingerafdrukken toevoegen, opnieuw trainen of verwijderen, en kiezen welke taken Touch ID ondersteunt. Apple bracht eind 2013 de iPhone 5S met Touch ID uit en nam de technologie op de iPhone op met de release van de iPhone 8 en 8 Plus. Touch ID werkt ook op veel iPad-apparaten die vóór eind 2018 zijn uitgebracht, waaronder iPad Pro, iPad (5e generatie en nieuwer), iPad Air 2 en iPad mini 3 en iPad mini 4. Apple heeft Touch ID weggelaten toen het bedrijf iPhone X uitbracht in 2017. In plaats daarvan ondersteunen de iPhone X, iPhone XS, iPhone XR en iPhone XS Max Face ID, waardoor deze systemen je gezicht kunnen herkennen in plaats van je vingerafdruk. Apple koos er ook voor om Face ID op te nemen in plaats van Touch ID met de lancering van iPad Pro-apparaten eind 2018.

Foto van iPhone 7 ingezoomd op Touch ID/home-knop onderaan de telefoon.

Touch ID op macOS

Vanaf 2016 hebben sommige MacBook Pro- en MacBook Air-modellen ook Touch ID. Je vindt Touch ID in de rechterbovenhoek van het toetsenbord (rechts van de functietoetsen of Touch Bar) boven de delete-toets. Om Touch ID-instellingen op macOS te configureren, beheren en aanpassen, opent u de Apple-menu, selecteer Systeem voorkeuren, kies dan Touch-ID. Van daaruit kunt u de Touch ID-instellingen voor uw systeem beheren. Op een Mac die door verschillende mensen wordt gebruikt, kan Touch ID van account wisselen op het systeem. Eerst moet elke persoon Touch ID configureren om ten minste één vingerafdruk te herkennen. Wanneer een persoon vervolgens een vinger op de Touch ID-sensor plaatst, schakelt de Mac over naar het account van die persoon.