Skip to content

Wat is de definitie van een databus?

15 de juli de 2021
GettyImages 758479381 5a6b58333128340036aa23ee

In computertaal, een databus—ook wel processorbus, frontside-bus, frontside-bus of backside-bus genoemd – is een groep elektrische draden die informatie (gegevens) tussen twee of meer componenten verzendt. De Intel-processor in de huidige lijn van Macs gebruikt bijvoorbeeld een 64-bits databus om de processor aan zijn geheugen te koppelen.

Bus breedte

Catalin Lungu / EyeEm.
Een databus heeft veel verschillende bepalende kenmerken, maar een van de belangrijkste is de breedte. De breedte van een databus verwijst naar het aantal bits (elektrische draden) waaruit de bus bestaat. Veelgebruikte databusbreedtes zijn 1-, 4-, 8-, 16-, 32- en 64-bits. Wanneer fabrikanten verwijzen naar het aantal bits dat een processor gebruikt, zoals “Deze computer gebruikt een 64-bits processor”, verwijzen ze naar de breedte van de databus aan de voorzijde, de bus die de processor verbindt met het hoofdgeheugen. Andere soorten databussen die in computers worden gebruikt, zijn de backside-bus, die de processor verbindt met het speciale cachegeheugen. Een databus wordt meestal bestuurd door a buscontroller: die de snelheid van informatie tussen componenten regelt. Over het algemeen moet alles binnen een computer met dezelfde snelheid reizen en niets kan sneller reizen dan de CPU. Buscontrollers houden de zaken met dezelfde snelheid in beweging. Vroege Macs gebruikten een 16-bits databus; de originele Macintosh gebruikte een Motorola 68000-processor. Nieuwere Macs gebruiken 64-bits bussen.

Soorten bussen

Een databus kan werken als een serieel of een parallel bus. Seriële bussen, zoals USB- en FireWire-verbindingen, gebruiken een enkele draad om informatie tussen componenten te verzenden en te ontvangen. Parallelle bussen, zoals SCSI-verbindingen, gebruiken veel draden om tussen componenten te communiceren. Die bussen kunnen zijn intern naar de verwerker of extern, ten opzichte van een bepaald onderdeel dat wordt aangesloten.