Skip to content

Wat is de iPad Mini?

10 de juli de 2021
mobile ipadmini retina hero 2013 5b02d6c1ae9ab80036b55b3a

De iPad Mini verwijst naar een reeks kleinere, meer betaalbare tablets die door Apple zijn uitgebracht. Het werd aangekondigd op 23 oktober 2012. Het is ontworpen om met één hand te worden bediend en biedt veel van dezelfde functies als de grote en professionele iPads. De iPad Mini heeft een 7,9-inch scherm, dat iets groter is dan de meeste 7-inch tablets. De originele iPad Mini had dezelfde resolutie van 1024×768 als eerdere 9,7-inch iPad-modellen, maar vanaf de Mini van de tweede generatie heeft de kleinere tablet nu dezelfde ‘Retina Display’-graphics als zijn grotere broers en zussen. De Mini is ongeveer zeven millimeter dik en weegt ongeveer 0,68 pond. Dit is wat u nog meer moet weten over de iPad Mini-lijn, uitgesplitst naar generatie.

De iPad Mini 5

De iPad Mini 5 is Apple’s nieuwste versie van de populaire tablet, en het is de enige die momenteel in productie is. Apple bracht het zonder ophef uit op 18 maart 2019; het is de enige iPad Mini die wordt gelanceerd zonder een live persevenement. Het beschikt over de A12 Bionic-chip, 64 of 256 GB opslagruimte, True Tone-display en ondersteuning voor de 1e generatie Apple Pencil.

De iPad Mini 4

Productscreenshot van twee iPad 4 Mini's

Apple kondigde op 9 september 2015 de iPad Mini 4 aan, naast de aankondigingen voor de iPhone 6S en de nieuw ontworpen Apple TV. Net als de iPad Mini 5 was er weinig fanfare aan de aankondiging, en terecht. De iPad Mini 4 is in feite een iPad Air 2 met een kleiner formaat. Maar het was ook de eerste iPad Mini die een groots herontwerp onderging. Het had een iets groter en breder lichaam, terwijl het ook dunner en lichter was. De hardware omvatte een dual-core A8-processor en 2 GB RAM.

De iPad Mini 3

Productscreenshot van de iPad Mini 3

De iPad Mini 3 was de kortstlevende tablet in de lijn. Een jaar na de iPad Mini 2 uitgebracht, was het in feite dezelfde tablet als zijn voorganger met één groot verschil: het bevatte Apple’s Touch ID-vingerafdruksensor. Deze toevoeging bleek geen groot verschil te maken met de verkoop, dus toen de iPad Mini 4 op de markt kwam, besloot Apple de productie van de Mini 3 te staken, ondanks het feit dat de Mini 2 aan de productielijn bleef. Net als de iPad Mini 2 had de iPad Mini 3 de A7-chip en 1 GB RAM. Het bood ook drie opslagopties: 16, 64 of 128 GB.

De iPad Mini 2

iPad mini 2 netvlies, kenmerken

iPad mini 2 netvlies.

De tweede iPad Mini was een grote verbetering ten opzichte van het origineel. In wezen een kleinere iPad Air, met meer RAM, meer opslagopties en een verbeterde A7-processor. De iPad Mini 2, uitgebracht op 12 november 2013, lijkt misschien oud volgens technologische normen, maar heeft één belangrijk vinkje aan de positieve kant: hij is nog steeds compatibel met de nieuwste versie van iOS. De iPad Mini 2 en de iPad Air waren de eerste iPad-modellen die een 64-bits architectuur gebruikten. Apple stopt met de ondersteuning van mobiele apparaten die de oudere 32-bits architectuur gebruiken.

De originele iPad Mini

1e generatie iPad mini

De originele iPad Mini was ontworpen om te concurreren met goedkopere 7-inch Android-tablets, en ondanks enige kritiek omdat hij duurder was dan de tablets waar hij mee concurreerde, werd het een monsterhit voor Apple. De originele Mini is in feite een iPad 2 met betere camera’s en ondersteuning voor 4G LTE-netwerken. Het werd geleverd met Apple’s A5-chip, 512 MB RAM en 16, 32 of 64 GB aan opslagruimte. Omdat het een 32-bits systeemarchitectuur gebruikt, is de originele iPad Mini de enige tablet in de Mini-lijn die officieel achterhaald is.