Skip to content

Wat is er met MoviePass gebeurd?

19 de juli de 2021
moviepass card e91a953a76c84627a94b2f4190e8280b

MoviePass was een filmabonnementsservice waarmee je films kunt kijken in deelnemende theaters voor een terugkerende prijs. Het was logisch voor frequente filmkijkers, want na slechts een paar bezoeken per maand zou je al met al geld besparen. De service werd ondersteund door investeerders zoals AOL Ventures, verzamelde miljoenen gebruikers en was gemakkelijk te gebruiken via hun mobiele app en de meegeleverde MoviePass-betaalpas. Na een reeks problemen werd MoviePass echter op 14 september 2019 stopgezet.

Hoe MoviePass werkte

Het idee achter MoviePass was simpel: vul wat informatie in om je aan te melden en bestel je prepaid-betaalpas, kies een film uit de app, check in bij het theater wanneer je aankomt en gebruik vervolgens je MoviePass-kaart om het ticket te betalen. De kaart was automatisch klaar om een ​​kaartje te kopen voor de exacte prijs van de film. Tickets kunnen worden gekocht bij de meeste theaters in de Verenigde Staten, inclusief grote ketens en onafhankelijke theaters. Elke film die werd gekocht via de MoviePass-betaalpas was “gratis” omdat u voor de service betaalde. Er was echter een limiet aan het aantal films dat je kon kijken, en sommige films waren niet altijd 100 procent gratis. Tijdens de levensduur van de MoviePass-service kwamen en gingen verschillende functies. Er was een tijd dat het plan twee of drie films per maand omvatte, wat betekent dat je maar zo vaak MoviePass kon gebruiken. Andere films waren met korting te koop. In sommige gebieden kun je elke maand zes films kijken voor $ 50. Een ander plan dat MoviePass probeerde, was ongeveer $ 100 voor onbeperkte weergaven, dat uiteindelijk veranderde in $ 50 en vervolgens rond $ 10. Een tijdje kon je elke film krijgen die je wilde via MoviePass, maar toen begonnen ze de kaartaankopen te beperken tot kleinere films in plaats van nieuwe, grote releases. Wat volgde was een kleine selectie van films waaruit je moest kiezen.

Waarom MoviePass wordt afgesloten

Voor gebruikers die MoviePass de hele tijd gebruikten, leek het echt te mooi om waar te zijn. Als je om de paar weken regelmatig een film in de bioscoop bekijkt, kan deze tegen het einde van de maand gemakkelijk meer dan $ 30 bedragen. MoviePass heeft dit teruggebracht tot een fractie van de kosten. Met miljoenen gebruikers is het duidelijk dat het ooit een succes was. Hoewel het enkele jaren na de lancering in 2011 duurde, had MoviePass onderweg nogal wat haperingen:

  • In 2011, kort na de lancering, stopte MoviePass zijn activiteiten omdat de theaters die het wilde ondersteunen de service niet wilden ondersteunen
  • In 2018 had MoviePass een lening van $ 5 miljoen nodig, dus het stopte voor een dag
  • In 2018 hebben meer dan een miljoen gebruikers hun abonnement opgezegd nadat de onbeperkte optie was verwijderd
  • In 2019 werd een class action-rechtszaak aangespannen tegen MoviePass wegens het onvermogen van gebruikers om de service te gebruiken vanwege black-outs
  • In 2019 werd MoviePass gesloten en kondigde aan dat ze “niet kunnen voorspellen of en wanneer de MoviePass-service zal doorgaan”
  • In 2020 hebben Helios en Matheson Analytics, het moederbedrijf, faillissement aangevraagd

Bovenop deze problemen waren er aan sommige films extra kosten verbonden, app-problemen veroorzaakten problemen voor sommige gebruikers bij het selecteren van aanvangstijden, IMAX-films waren niet inbegrepen en er waren berichten dat gebruikerswachtwoorden verlopen om vermoedelijk ticketaankopen te voorkomen. Het concept achter MoviePass dat het populair maakte, was niet wat het doodde. Als het correct wordt geïmplementeerd en als theaters een deel van hun winst delen met MoviePass, kan iedereen hiervan profiteren. Maar dat is gewoon niet hoe het bleek.

MoviePass-alternatieven

MoviePass is waarschijnlijk voorgoed verdwenen, althans in de vorm waarin het bestond. Of het wel of niet terugkomt, hangt nog steeds in de lucht, maar er zijn enkele andere opties om te overwegen als u op zoek bent naar een goed MoviePass-alternatief. Iets dat MoviePass zo uniek maakte, was dat ze films niet rechtstreeks aanboden. Ze waren slechts een service van derden die was gekoppeld aan echte theaters. Het dichtst bij dat zijn services van het theater. AMC heeft bijvoorbeeld de zogenaamde AMC Stubs A-List. Het is een maandelijks filmlidmaatschap zoals MoviePass waarmee je elke week maximaal drie films kunt bekijken, allemaal op dezelfde dag of verspreid over de week. IMAX en andere formaten worden ondersteund, en je krijgt ook 10 procent terug op aankopen van eten/drinken. Regal Unlimited is een andere service zoals MoviePass, maar die biedt onbeperkt films en 10 procent korting op aankopen van concessiestands. Er zijn een paar prijsopties, waaronder een voor $ 18 / maand waarmee je onbeperkt films kunt kijken in meer dan 200 Regal-bioscopen. Cinemark Movie Club en Alamo Season Pass zijn vergelijkbaar, en lokale theaters hebben soms ook hun eigen programma, zoals een dollar of twee korting op elk kaartje, gratis bioscoopkaartjes voor verjaardagen en meer. Als je graag thuis films kijkt, kun je ze kopen zonder je huis te verlaten en ze vervolgens op je telefoon, tablet of tv bekijken. Er zijn verschillende premium filmstreamingservices en sites met gratis films.