Skip to content

Wat is Spec Work en moeten ontwerpers ermee instemmen?

26 de juli de 2021
GettyImages 538474551 59cfe64a054ad90010e0942d

Het is gebruikelijk dat grafisch ontwerpers worden gevraagd om aan ‘specificatie’ te werken, maar wat betekent dat? Specifiek werk (afkorting van speculatief) is elke taak waarvoor de klant voorbeelden of een afgewerkt product verwacht voordat hij akkoord gaat met het betalen van een vergoeding. Dit type opdrachtverzoek is heel gebruikelijk voor freelancers en gaat gepaard met controverse. Waarom? Omdat het voor u heel gemakkelijk is om het werk in te zetten en voor de klant om het af te wijzen, waardoor u geen vergoeding krijgt voor uw inspanningen. U heeft dus tijd verloren die u had kunnen besteden aan het verdienen van geld. Hoe verleidelijk het ook is als je freelancer bent om elke baan die op je pad komt te accepteren, het is jou en je klanten het beste van pas als je een relatie hebt die jullie beiden dient. Laten we eens dieper ingaan op de nadelen van het werken aan specificaties.

Redenen om Spec Work te vermijden

Dit soort werk wordt door de grafische ontwerpgemeenschap en andere creatievelingen algemeen als ongewenst en immoreel beschouwd. Het vereist van de ontwerper dat hij tijd en middelen in een project steekt met de kans dat hij er niets voor terugkrijgt. Vaak brengen creatievelingen specifiek werk in verband met andere carrières en diensten. Zou je op bestelling een burger in het restaurant bestellen en alleen betalen als je het echt lekker vond? Vraag je om de olie uit te proberen die de monteur in je auto doet om te zien of het geschikt voor je is? Dit lijken misschien belachelijke scenario’s, maar uw service als grafisch ontwerper is net zo waardevol voor uw klanten. Hoewel klanten misschien het gevoel hebben dat ze geen geld willen investeren totdat ze wat werk hebben gezien, zouden ontwerpers dat niet moeten hoeven bewijzen hun waarde om een ​​baan te krijgen. In plaats daarvan moeten klanten een ontwerper kiezen op basis van hun portfolio en ervaring en zich ertoe verbinden een werkrelatie met hen op te bouwen. Alleen dan zien zowel de opdrachtgever als de ontwerper het beste resultaat.

Waarom specificatie ook slecht is voor de klant?

Specifiek werk doet niet alleen de ontwerper pijn. Als potentiële opdrachtgevers een of meerdere ontwerpers vragen om werk te tonen, bouwen ze direct een negatieve relatie op. In plaats van een langdurige relatie op te bouwen met één ontwerper, vragen ze vaak meerdere om werk in te leveren met weinig contact, waarbij ze de kans lopen dat het juiste ontwerp wordt gepresenteerd.

Ontwerpwedstrijden

Ontwerpwedstrijden zijn een van de meest voorkomende vormen van spec. Een bedrijf doet een aanvraag voor een ontwerp en nodigt iedereen uit om werk in te leveren. Vaak zullen honderden ontwerpers een ontwerp indienen, maar alleen het gekozen werk – de winnaar – wordt betaald. Ontwerpers zien dit misschien als een geweldige kans om een ​​logo voor een bedrijf te ontwerpen en wat geld te verdienen… als ze winnen. Dit is echter echt een kans voor de klant om een ​​onbeperkt aantal ontwerpen te krijgen en er slechts voor één te betalen. In plaats daarvan moeten klanten een ontwerper inhuren, hun doelen duidelijk communiceren en de ontwerper verschillende opties laten presenteren nadat een contract is ondertekend.

Hoe specificatie te vermijden?

Specifiek werk kan worden vermeden door simpelweg te zeggen dat u het niet zult doen. Vaak realiseren of overwegen cliënten de negatieve aspecten ervan niet, dus het is ook nuttig om ze op te leiden. Het is altijd belangrijk om te onthouden om uw werk als een bedrijf te behandelen, want dat is wat het is. Raak niet emotioneel betrokken bij het informeren van een klant waarom je niet op specificatie gaat werken. Zoek in plaats daarvan een manier om het te relateren aan hun bedrijf of zoek een andere manier om uw standpunt uit te leggen zonder beledigd te klinken. Leg professioneel uit wat uw waarde als ontwerper is en wat u op contractbasis aan hun project kunt toevoegen. Vertel hen dat u de tijd en energie kunt besteden aan het ontwerpen van precies wat ze nodig hebben. Het eindproduct wordt beter en het bespaart hen tijd en mogelijk geld. Als ze je werk echt waarderen, zullen ze de punten die je naar voren brengt ook waarderen.