Skip to content

Wat maakt Apple zo winstgevend en uniek?

21 de juli de 2021
GettyImages 498519357 57b6ec4b5f9b58cdfd7072f1

Apple is een van de meest succesvolle bedrijven in de geschiedenis. Zelfs in periodes waarin het bedrijf het moeilijk had, stond het bekend als innovatief. Aan het eind van de jaren negentig en het begin van de jaren 2000 begon Apple dominant te worden op een aantal technologische gebieden en vestigde het zich als de trendsetter op het gebied van mobiele apparaten. Wat maakt Apple zo begeerlijk en zo speciaal? Hoe behoudt het bedrijf zijn formidabele status, zelfs decennia na de introductie van zijn eerste desktopcomputers, en wat is het met het bedrijf dat zoveel enthousiasme en loyaliteit bij zijn klanten wekt? Hier is een analyse van enkele aspecten die Apple onderscheiden van zijn concurrentie.

Het Steve Jobs-merk

Bijna onlosmakelijk verbonden met het imago van Apple is het bedrijf de oprichter, Steve Jobs. Jobs werd synoniem met het merk en net zo beroemd als het merk zelf. Hij breidde het bedrijf uit naar nieuwe gebieden, waaronder de muziekindustrie, en hielp uiteindelijk bij het definiëren van de moderne mobiele categorie. Hij had een talent om te voorspellen wat mensen zouden willen voordat ze wisten dat ze het wilden. Jobs was niet alleen de belangrijkste kracht achter nieuwe producten op de markt, maar hij nam ook een agressieve leiding bij het op de markt brengen van die producten. Toen hij in 1997 terugkeerde naar de rol van CEO van Apple, lanceerde hij plannen om uit te breiden naar de markt voor mobiele technologie en om de winkelervaring voor het winkelend publiek opnieuw vorm te geven. Na de dood van Steve Jobs in 2011 aan alvleesklierkanker, nam Tim Cook de CEO-positie bij Apple over. Sommige experts uit de sector waren van mening dat het bedrijf zou lijden onder het verlies van Jobs, ondanks een heel jaar van geplande producten die vóór de dood van Jobs op de markt waren gebracht. Zowel klanten als concurrenten rouwden om zijn verlies, maar het bedrijf zette zijn succes voort.

Divers assortiment producten

Interieur van de vlaggenschip Apple Store, "The Cube", op 5th Avenue.

Apple heeft sinds het einde van de jaren zeventig een aantal diverse en stijlvol ogende producten uitgebracht. Het bedrijf dat begon met een bescheiden begin in een garage, groeide gestaag en introduceerde de Apple II-serie personal computers, de Macintosh en vervolgens de veelgevraagde iPod, iPhone, iPad en Apple Watch. Nieuwe releases van producten en zelfs updates van de besturingssystemen zorgen voor opwinding bij klanten, ontwikkelaars en de industrie. Hoewel het showmanship-aspect van Apple-aankondigingen enigszins is afgenomen met het overlijden van Jobs, blijft de interesse in wat Apple de volgende keer zal revolutioneren de evenementen van het bedrijf stimuleren.

Dynamisch bedrijfsplan

Steve Jobs doet presentatie

Een belangrijke reden voor het succes van Apple is het dynamische, voortdurend veranderende businessplan. Jobs bestudeerde de markt aandachtig en probeerde de pols van het publiek vast te stellen. Apple is oorspronkelijk begonnen als gewoon een ander computerbedrijf. Maar Jobs wist altijd dat het voor veel grotere dingen was bedoeld. Apple moest zijn aanbod uitbreiden om te groeien. Het team wijzigde daarom zijn bedrijfsplan om een ​​grotere verscheidenheid aan producten te introduceren. Vanaf de release van Final Cut Pro breidde het bedrijf zich verder uit dan desktopcomputers om te experimenteren met mp3-spelers, mobiele telefoons, tabletcomputers, horloges, digitale assistenten en meer. Jobs veranderde ook de naam van het bedrijf van Apple Computer Inc. in Apple Inc., om deze bredere visie op waar het bedrijf om draaide te weerspiegelen.

Merkwinkel en ervaring

Apple Store - Palo Alto

Apple was van mening dat traditionele verkooppunten niet de ervaring met zijn producten boden waarvan Apple wist dat ze de verkoop zouden stimuleren en klantenloyaliteit zouden stimuleren, en besloot een eigen winkel te openen. De lancering van hun fysieke winkels bleek een enorm keerpunt voor Apple te zijn. Vanaf 2015 had Apple meer dan 460 winkels wereldwijd. Deze stap gaf het bedrijf de duw om te groeien in de mobiele markt.

Partnerschappen

Google-tablet

Steve Jobs regelde een onverwachte maar belangrijke vroege zet voor Apple. In 1997 kondigde hij een samenwerking aan met rivaal Microsoft en Bill Gates, waarmee hij een investering van $ 150.000.000 in Apple veilig stelde. Met de deal zou Microsoft Microsoft Office op Macs ondersteunen. “We moeten het idee loslaten dat als Apple wil winnen, Microsoft moet verliezen”, aldus Jobs. Dit redde de zwakke reputatie van het bedrijf in het begin en midden van de jaren negentig, stabiliseerde het en hielp het weer op de been. Later ging Jobs een partnerschap aan om mobiele onderdelen te produceren voor rivaliserende bedrijven zoals Samsung. Dit versterkte de winst en reputatie van het bedrijf als leverancier van mobiele componenten.

Vacatures openen

Apple-fans wachten op iPhone 7

Door markten in Azië en Afrika te betreden, opende Apple ook nieuwe banen voor iPhone-app-ontwikkelaars in die continenten. Het bedrijf nam medewerkers aan uit verschillende vakgebieden, zoals musici, kunstenaars, historici, enzovoort, waardoor de cultuur verschillende en unieke perspectieven kreeg. Geschat wordt dat Apple alleen al in de VS al twee miljoen banen heeft gecreëerd via leveranciers en de App Store, en dat geldt niet voor de fabrikanten van onderdelen die de iPhone over de hele wereld maken.